Editorial

Sporurile ticăloase sunt mai mult pentru îngrășarea clientelei politice decât pentru angajații de rând

Guvernul Cîțu promite că va mai tăia din sporurile bugetarilor. Să fie într-un ceas bun. Evident, sindicatele au început deja să se agite. Doamne ferește să te atingi de bănuțul bugetarului. Dar majoritatea sporurilor nu sunt altceva decât forme de hoție și ar trebui să dispară. Sunt o bătaie de joc la adresa celor care muncesc cinstit, dar, culmea unele, chiar și la adresa celor care le primesc pe bună dreptate.

Ca să vedeți ticăloșia ticăloșiilor, să luăm, spre exemplu, sporul pentru condiții vătămătoare. Minerii merită un asemenea spor? Fără îndoială că da. Dar și angajații Parlamentului iau spor pentru condiții vătămătoare. Cică sunt afectați de undele electromagnetice. Și angajații Avocatului Poporului iau spor pentru condiții vătămătoare. Vezi Doamne pentru că își obosesc ochii la computer, lucrează în praf, și au birourile pline de bacterii. Judecătorii Curții Constituționale sunt mai cu moț, mai sensibili. Dumnealor primesc două sporuri pentru condiții vătămătoare. Doar că pe unul l-au botezat altfel. Mai șmecheri, unuia i-au spus simplu, spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică, iar pe celălalt, care și el include solicitarea neuropsihică, l-au lăsat așa, pentru condiții vătămătoare. Sunt doar câteva exemple, căci și prin celelalte instituții bugetare s-au inventat tot felul de pericole pentru sănătatea bieților funcționari care să justifice, pe hârtie, un spor pentru condiții vătămătoare.

Păi nu-i asta bătaie de joc și hoție pe față? De când funcționarii, ca și minerii, sunt pândiți de pericole la tot pasul. De unde până unde birourile, ca și minele, sunt locuri în care intri și nu știi dacă mai ieși viu.

Dar aceste sporuri sunt și o imensă ipocrizie, pentru că sunt acordate la grămadă, la toată lumea, sub formă de procent din salariu. Ca urmare, șefii iau sporuri grase, în timp ce simplii angajați iau și ei ceva, acolo, să nu zică că nu au spor. De pildă, la Ministerul Transporturilor, toată lumea ia spor de antenă. Altă hoție. Păi, au antene și pe blocurile în care locuiesc, dar ălea nu-s periculoase că nu au de la cine să ceară bani. Nu că i-ar afecta antenele cu ceva, dar, să zicem, de dragul demonstrației, că-i afectează cumva. Digi24 a făcut un calcul: directorul general al instituției primește în plus la salariu 1.400 de lei, directorul adjunct ia 1.200 de lei, iar un magazioner 480 de lei. Dar, antenele stau la fel deasupra capetelor șefimii ca și deasupra capetelor umililor lor subalterni. Nu-i afectează la fel? Ba da. De ce, atunci, în aceleași condiții, șefii iau mai mulți bani decât magazionerul? Pentru că toate sporurile acestea ticăloase au fost inventate pentru clientela politică mai mult decât pentru angajatul de rând. Căci ce altceva decât atârnători politici sunt toți acești șefi și șefuleți din instituțiile statului? În frunte cu avocatul poporului și judecătorii Curții Constituționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *