In vizor

Spitalul de Copii se mută pe Calea Turzii. Tișe reîncălzește ideea lui Seplecan, din 2015

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj reîncălzește ideea lui Mihai Seplecan din 2015, din perioada când acesta din urmă era președinte al județului, și anume mutarea Spitalului Județean/ Spitalului de Copii în clădirea de pe Calea Turzii, unde ar fi trebuit să funcționeze Spitalul Pelican. După ce l-a denigrat în spațiul public și a declarat că Seplecan ar avea interese și de aceea vrea să cumpere clădirea de pe Calea Turzii, acum Tișe va închiria clădirea respective și va muta o parte din Spitalul de Copii. Dincolo de acest aspect, inițiativa conducerii Consiliului Județean este una lăudabilă.

Mutarea Spitalului de Copii într-o clădire monobloc este imperios necesară, în condițiile în care unitatea sanitară este împrăștiată în tot orașul, iar transportul pacienților de la o clinică la alta se face cu ambulanțe. De multe ori, centrul este blocat, iar un drum poate dura și zeci de minute.

La trei ani distanță de la propunerea lui Mihai Seplecan, de mutare a Spitalului de Copii în clădirea de pe Calea Turzii, unde ar fi trebuit să funcționeze Spitalul Pelican, Alin Tișe pune în aplicare ideea lui Seplecan.

“Consiliul Județean Cluj este în tratative avansate pentru relocarea mai multor clinici de pediatrie răsfirate prin tot orașul, unele aflate într-un stadiu avansat de degradare. Se vor aloca aproximativ 600 de paturi din necesarul de 800 ceea ce ar însemna un pas foarte important pentru un sistem de îngrijire mai modern și mai eficient. Acest loc, cunoscut ca fiind Spitalul Pelican, poate fi un loc foarte potrivit pentru Spitalul Monobloc de Copii. Avantajele pentru personalul medical și pentru pacienții pediatrici ar fi extraordinar. Susțin și încurajez acest proiect! Domnul Tișe și Consiliul Județean fac un pas important, se află în tratative avansate pentru a prelua în închiriere spațiul cunoscut pentru clujeni, de pe Calea Turzii, partea dreaptă. Toată lumea se întreabă ce se întâmplă cu această clădire. Aici trebuia să fie Spitalul Pelican. Am aflat că sunt în tratative avansate pentru relocarea unor clinici pediatrice. Mai este mult de lucru până ca acest lucru să devină functional. Oricum, este vorba despre o clădire nouă, care poate fi funcțională într-un an și jumătate, cu efortul administrației județene și, de ce nu, și locale. Este un pas foarte mare înainte, pe care eu îl felicit din toată inima. Nu este soluția ideală, dar este mult mai bine decât să ai clădiri vechi, insalubre din 1905”, a declarat deputatul USR, Emanuel Ungureanu.  

În clădirea de pe Calea Turzii ar urma să fie transferate 600 de locuri de la Spitalul de Copii.

În 2015, Mihai Seplecan a avut în vedere două clădiri: una pe Tăietura Turcului și cea de pe Calea Turzii. “Bătălia” pentru sediu monobloc se ducea între Spitalul Județean și Spitalul de Copii.  

“Eu când am fost președintele Consiliului Județean, dat fiind faptul că de 12 ani, trei guverne (atât PSD cât și PNL) au promis că vor face un spital regional și nu s-a făcut, am hotărât atunci să găsim niște clădiri care să fie viabile. Am purtat discuții cu Petru Șușcă, directorul Spitalului Județean și Cornel Aldea, managerul de la Spitalul de Copii să găsim o soluție potrivită. Ulterior, trebuia să ne decidem ce spital va fi relocat acolo. Decizia mea mergea către Spitalul Județean, pentru că ei aveau mai mare nevoie. Împreună cu colegii de la Consiliul Județean am găsit două clădiri, în prima fază, una era cea de pe Tăietura Turcului – Tetarom și una era pe Calea Turzii – clădirea unde trebuia să fie Spitalul Pelican. Discuțiile au fost foarte avansate, au participat directori de spitale, am trimis adrese către Ministerul Sănătății și ni s-a răspuns că imobilul de pe Tăietura Turcului nu se pretează și în acel moment am decis pentru Calea Turzii.
În acel moment, a ieșit Alin Tișe public și m-a acuzat că am interese, la fel ca și în situația cu deșeurile, și că aș vrea să cumpăr clădirea de pe Tăietura Turcului deoarece este fosta clădire a unui prieten al lui Marius Nicoară. Eu intrasem într-un conflict cu Marius Nicoară, deci de ce i-aș fi făcut eu interesele? Acum îmi dau seama cum privea Tișe lucrurile atunci pentru că hoțul striga hoțul întotdeauna. M-a acuzat și în cazul clădirii de pe Calea Turzii. M-a făcut analfabet, interlop și multe altele”, a declarat Mihai Seplecan, pentru Ziar de Cluj.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *