In vizor

Spitalul Clujana sparge monopolul si isi construieste incinerator pentru deseurile medicale

In Transilvania, distrugerea deseurilor medicale este o afacere profitabila, iar monopolul pe aceasta piata este detinuta de o fima clujeana, IF Tehnologii. Pentru prima data in ultimii ani, Spitalul Municipal Clujana are posibilitatea sa isi construiasca propriul incinerator pentru deseurile medicale. Este vorba de un proiect strategic al Ministerului Sanatatii, prin POS Mediu, de dotare a spitalelor cu instalatii de neutralizare pentru deseuri periculoase.

Spitalul Municipal Clujana doreste sa isi construiasca propriul incinerator pentru deseurile medicale, in curtea spitalului. Proiectul “Neutralizarea deseurilor medicale periculoase rezultate din activitatea spitaliceasca” este derulat prin Ministerul Sanatatii, care a depus, inca din iulie 2013, cererea de finantare si a documentatiilor aferente, in cadrul POS Mediu.

Astfel, pentru incineratorul de la Spitalul Clujana, 82% din investitie reprezinta contributia UE, iar 18% este asigurata de la bugetul de stat.

Primaria Cluj-Napoca, care gestioneaza Spitalul Municipal Clujana, va fi responsabila pentru amenajarea spatiilor unde se amplaseaza instalatiile, constructii usoare, racorduri la utilitati si cai de acces.

Una dintre conditiile de obtinere a finantarii este dovada faptului ca terenul pe care va fi construit incineratorul apartine domeniului public. In aceste conditii, conducerea Spitalului Clujana a cerut Consiliului Local Cluj-Napoca emiterea unui Certificat de urbanism privind amplasarea echipamentului pe terenul rezervat pentru parcarea autoturismelor, din curtea unitatii medicale. Potrivit managerului Nicolae Constantea, partea de constructie usoara ar necesita 60 de metri patrati de teren, iar terenul aferent incineratorului, 90 de metri patrati.

Consilierul local Ioana Borza, membru in Consiliul de Administratie al Spitalului Clujana, spune ca nu a fost discutat, pana acum, acest proiect in cadrul CA.

“Din ceea ce cunosc se doreste ca anumite spitale sa aiba aceste centre, de distrugere a deseurilor medicale.  La ora actuala, in Transilvania exista monopol de piata, prin firma IF Tehnologii, iar foarte multe detalii nu cunosc despre proiect. Nu cred ca este stabilit modul in care va fi amplasat, cosul de fum etc, avand in vedere ca spitalul este in oras. Nu stiu care sunt costurile de distrugere a deseurilor pentru spital, in prezent”, a declarat Ioana Borza, care este si secretarul Comisiei pentru Sanatate din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca.

Managerul spitalului, Nicolae Constantea a declarat, pentru Ziar de Cluj, ca deocamdata nu a primit informatii concludente din partea Ministerului Sanatatii, pentru a vedea daca edificarea unui astfel de incinerator ar fi profitabil. In prezent, Spitalul Clujana plateste firmei IF Tehnologii 5 lei pentru distrugerea unui kilogram de deseuri periculoase.

„Ministerul Sanatatii nu ne-a dat date suficiente, pentru a vedea daca este rentabil pentru noi sa amenajam acest incinerator, este vorba de costuri de consum de energie electrica, constructia cladirii si plata angajatilor”, spune Constantea.

O singura firma distruge toate deseurile medicale din Transilvania

Singurul incinerator ecologic autorizat pentru distrugerea deseurilor medicale din Cluj apartine unei firme private, IF Tehnologii, care deserveste toata regiunea de Nord-Vest a tarii. Firma incaseaza in fiecare luna sute de mii de lei de la unitati sanitare, tipografii, service-uri auto sau orice alt agent economic care genereaza deseuri periculoase din toata regiunea.

Cei mai mari clienti ai firmei sunt spitalele. Spre exemplu, anul trecut  Spitalul Clinic Judetean Cluj producea, in medie, opt tone de deseuri medicale pe luna, pentru distrugerea caruia se platea cate 50.000 de lei.

IF Tehnologii a fost infiintata in anul 2000 si are ca asociati persoanele juridice Stericycle Europe si Stericycle International LLC. In 2012, societatea a avut o cifra de afaceri de peste 8 milioane de lei si profit de 1,8 milioane de lei. Firma detine un incinerator pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, cu o capacitate maxima de distrugere a 550 de kilograme de deseuri pe ora.

Marius Sandor, director general IF Tehnologii SRL, spune ca, in prezent, societatea are incheiat un contract cu Spitalul Municipal Clujana. Totusi, acesta este de parere ca distrugerea deseurilor periculoase nu ar trebui sa intre in atributiile spitalelor. „E bine ca ei sa isi faca actul medical cap-coada corect, iar restul serviciilor sa le lase in seama specialistilor”, a conchis Sandor.

Foto: monitorulcj.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *