In vizor

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj vrea calculatoare de jumatate de milion de lei

Potrivit unei cereri de oferte publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj si-a anuntat intentia de a cumpara computere personale in valoare de 559.000 lei. In conditiile in care pacientii, pentru a putea beneficia de tomografie computerizata, sunt plimbati cu targa prin curtea spitalului, cheltuirea a jumatate de milion de lei pentru calculatoare personale pare putin exagerata. 

In Sistemul Electronic de Achizitii Publice a fost publicat in 3 septembrie un anunt prin care Spitalul Clinic Judetean Cluj dorea sa achizitioneze computere personale, ecrane plate, mouse pentru computer, tastaturi pentru computer si pachete software pentru gestionarea licentelor. Suma pe care era dispusa sa o ofere institutia condusa de managerul Petru Susca depasea umatate de milion de lei. Impartita in doua loturi, achizitia viza, in baza unui acord cadru pe o durata de 24 de luni, cheltuirea a 481.600 de lei pentru sisteme PC si licente, iar pentru monitoare si periferice 77.400 lei.

Directorul de ingrijiri, Monica Costin, a declarat pentru Ziar de Cluj ca nu este vorba de o refacere a sistemului informatic al unitatii spitalicesti si ca suma, desi pare impresionanta la prima vedere, se datoreaza costului ridicat al licentelor de operare necesare computerelor. 

“Am avut o achizitie de computere personale, dar aceasta procedura s-a anulat. Nu este vorba de o schimbare a sistemului informatic, iar procedura s-a anulat din motive de calcul eronat al datelor. Suma e atat de mare pentru ca se cumpara licente, se cumpara tastaturi, mouse-uri, iar licentele sunt scumpe”, a declarat Monica Costin. 

Potrivit site-urilor firmelor specializate in domeniu, pentru un sistem de operare utilizatorii trebuie sa scoata din buzunar intre 460 si 1.100 de lei.

In timp ce conducerea Spitalului Judetean este dispusa sa cheltuie jumatate de milion de lei pentru calculatoare de birou, pacientii sunt transportati, pentru efectuarea unor investigatii medicale, indiferent de conditiile meteo, prin curtea spitalului. In urma articolelor de presa, insa, conducerea a luat masuri si a dat unda verde la folosirea unuia dintre cele doua lifruri aflate in caldirea Cinicii de Chirurgie I.  

“In prezent s-a decis ca pacientii aflati in carucior cu rotile sa fie transportati prin subsolul Clinicii de Chirurgie I, de unde folosesc unul dintre cele 2 lifturi. Pentru pacientii care sunt pe targa, transportul acestora se face cu o masina de ambulanta pana la rampa de acces in cladirea unde se afla tomograful. Acolo mai avem o problema din cauza rampei de acces. Pot sa afirm ca pana la sfarsitul anului vom avea functional si liftul mare, ceea ce va determina ca transportul pacientilor sa nu mai fie facut prin curtea spitalului”, a afirmat Monica Costin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *