Spitale de hârtie, în an electoral. Cluj-Napoca are deja 4 MEGA UNITĂȚI SANITARE

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și Sorina Pintea, ministrul Sănătății ar merita amândoi un premiu pentru gogomăniile ce le scot pe gură. De o vreme încoace, amândoi se laudă că vor face spitale în județul Cluj, că vor cere bani de la UE, că vor aloca fonduri de la bugetul de stat și din bugetul județului și ce bine va arăta sistemul sanitar clujean. Ce coincidență că toate aceste promisiuni apar în plin an electoral.

Prezentă ieri la Cluj, Sorina Pintea a declarat că va aloca 45 milioane euro pentru construirea unui centru național de excelență în neurochirurgie. În clădirea nouă ar urma să se mute Clinica de Neurochirurgie, care acum funcționează într-o clădire veche din 1903, cu spații insuficiente și îngrămădite.

Citește și:

Spații insuficiente la Clinica de Neurochirurgie Cluj și pacienți îngrămădiți într-o clădire construită în 1903 – FOTO – VIDEO

”Pentru Cluj, un proiect de importanţă naţională, spun eu, este promovat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă, astfel încât vom finanţa un centru naţional de neurochirurgie, de excelenţă în neurochirurgie, un proiect care are finalizat studiul de prefezabilitate, un proiect absolut extraordinar şi generos pentru partea de neurochirurgie şi nu numai”, a spus Sorina Pintea, la Cluj-Napoca.

Pintea a precizat că lucrările ar urma să înceapă în luna noiembrie 2019 și ar putea dura 2 ani.

”Va avea toată aparatura necesară unui centru de neurochirurgie, un centru de excelenţă, adică RMN, CT, angiograf, robot”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

Un alt centru de excelență are de gând să construiască Tișe. El s-a gândit la cât de greu o duc pacienții și medicii de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, situat la mansarda Clinicii ORL. Centrul de excelență al lui Tișe ar urma să fie gata în 5 ani și va fi construit pe Victor Babeș, pe locul unde trebuia să fie mallul Akademia Center.

“Am dobândit proprietatea acelui teren, am expertizat acele clădiri, dorința noastră de la început a fost să nu facem un mall acolo, ci să facem un centru integrat de transplant. Acest centru va încorpora atât partea de transplant rinichi, inimă cât și ficat. Este o construcție care va fi finanțată cu bani de la Consiliul Județean, UE și fonduri norvegiene, iar peste câțiva ani va fi un centru de referință în România. Acolo avem 15.000 mp, din care 7.000 de mp va fi suprafața construită.Vom face tot ce ține de noi pentru a obține acești bani. Institutul de Transplant Renal se va muta în întregime aici”, a declarat Alin Tișe, în urmă cu aproape o lună.

Costurile acestui proiect urmează să fie stabilite în urma studiului de fezabilitate, care ar trebui să fie gata anul acesta, potrivit ambițiilor lui Tișe.

“Deja am dat drumul la concursul de soluții pentru tema de proiectare, urmează ca în februarie să dăm rezultatele. Anul acesta vom pregăti documentația tehnică, iar studiile ne vor spune care sunt costurile estimate ale acestui centru”, a mai spus Tișe.

Citește și:

Tișe, făuritorul de spitale, va construi Centrul Integrat de Transplant, unic în România și în galaxie. Spitalul Regional și Spitalul Monobloc Pediatric merg strună și au sute de mii de pacienți

Tot Tișe vrea să facă și Spital Monobloc Pediatric. Și pentru acesta a găsit teren. Are chiar și bani, dacă e să credem declarațiile sale de săptămâna aceasta.

Citește și:

Pe locul defunctului proiect Casarom din Borhanci, Tișe vrea Spital Monobloc de Pediatrie. Speră să fie gata în 2 ani, ca și Cluj Arena, construită în perioada când Boc era premier

Sorina Pintea și Alin Tișe au însă și un proiect comun: Spitalul Regional. Amândoi se bat în declarații, acuze și amenințări. Nici măcar studiul de fezabilitate nu este gata în cazul acestui proiect.

Adauga comentariu