Speriați de sancțiunile lui Bonțidean, clujenii își duc gunoiul în Florești

Tarifele pentru salubritate au fost ajustate. Într-atât de bine-au fost majorate, încât și amenzile au crescut proporțional cu colectarea selectivă pe patru fracții - hartie/carton, plastic, sticla, metal. Mai mult chiar, la propunerea șefului Poliției Locale, Marcel Bonțidean, clujenii care-și vor depozita gunoiul la alte puncte gospodărești decât cele la care sunt arondați, vor fi sancționați.

E drept, nimeni nu i-a învățat să colecteze selectiv. Despre gunoaie se tot vorbește de ani de zile, în vreme ce muntele de gunoi de la Pata Rât crește nevoie mare. Nici acel centru de prelucrare a deșeurilor, promis de Alin Tișe din 2011, nu există încă pe meleagurile ardelenești. 

Dar, se putea altfel? Mai întâi amendăm cetățenii, adaptăm cadrul legal astfel încât să-i putem căuta de parale prin buzunare, iar numai după le și creăm condiții. Până atunci, n-au decât să ne voteze...

În vreme ce mașina de vot, adică consilierii locali, va aproba sancționarea clujenilor care-și plimbă gunoiul după ei, pentru a-l arunca prin alte cartiere, cetățenii trebuie să identifice o soluție minune. 

(Deși, ce nevoie ai să porți gunoiul după tine și să-l arunci la altu-n curte, asta numai specialiștii din municipalitatea clujeană o știu. Pesemne că dintr-o plăcere perversă, unii cetățeni pleacă cu gunoiul din Borhanci și-l depozitează fix în Zorilor, la dom' primar în cartier). 

Pentru a scăpa de această măsură „draconică”, gândită de oareșcine și propusă de Marcel Bonțidean, care vrea să fie șef și peste direcția de salubritate, cetățenii municipiului Cluj-Napoca au făcut o nefăcută: au început să-și transporte gunoiul în spate, până în comuna vecină, Florești. 

Altfel, imaginile de mai sus nu au nici o explicație.

Se știe, în Florești urmează să fie introduse platforme subterane de colectare a deșeurilor. Până atunci, speriați de promisiunile punitive lansate de Bonțidean, clujenii îți depozitează gunoiul tocmai în Florești. În cele patru containere.

Aceasta pare a fi și explicația pentru care Horia Șulea, primarul satului Florești, a anunțat toleranță zero contra cetățenilor care nu-și plătesc taxa de salubritate și aduc pagubă bugetului comunei. 

De supărare, firmele de salubritate le-au dat o lecție cetățenilor și i-au lăsat cu gunoaiele sub ușă. Să se-nvețe minte altădată. Adică unde-ați mai văzut ca cetățenii europeni din Cluj-Napoca să-și lase platformele subterane pentru gunoi pustii și să-și ducă resturile tocmai în satul vecin!?

P.S.: Misterul colectării selective a fost descifrat: de-aci adunăm, de dincolo, ba. Într-un cartier deșeurile au fost ridicate, în altul au fost lăsate la dospit. Adică, colectare selectivă autentică, în formă pură.

 

 

sursa foto: grupulcelorcaretraiescinflorestisaucluj/facebook

Adauga comentariu