Din oras

Specialiști CTP: dacă aparatele de bilete funcționează doar cu monede, de vină sunt călătorii, nu sistemul de ticketing

Aceasta ar fi explicația simplă și concisă oferită de către reprezentanții Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca. Cel puțin o dată, călătorul clujean s-a trezit pus în fața unei situații cel puțin neplăcute: aparatul de bilete fie nu funcționează deloc, fie nu acceptă plata cu bancnote și trebuie să scoți din buzunar un pumn de mărunți pentru ați cumpăra un amărât de bilet.

Fie că urci din stația Zorilor (din apropierea Spitalului Clinic de Recuperare), fie că urci din stația Mălinului Est (zona Brâncuși) sau din orice altă stație de autobuz din oraș și, mai ales când ți-e lumea mai dragă și te grăbești nevoie mare să cumperi un bilet, ești pus în fața faptului împlinit:

trebuie să plătești greu, în copeici, ca să poți obține un bilet de călătorie. 

Neplăcerea mai mare vine din faptul că este sâmbătă sau duminică: nu prea ești pus pe harță și vrei să ajungi în centrul orașului sau într-un cartier mărginaș. La cea mai apropiată stație, casa de bilete este închisă.

Te împaci cu situația și mai mergi o stație: aici tronează un aparat de bilete care se dovedește a fi inutil, întrucât ești nevoit să plătești cu monede: dacă ai nevoie de două bilete, trebuie să ai asupra ta un pumn de copeici în valoare de 5 lei.

Dacă urci în autobuz și încerci să-i explici situația aiuritoare unui controlor de bilete, cu certitudine vei fi amendat cu 100 de lei pe motiv că… că n-ai avut în buzunar 5 lei în monede. 

Cine credeți că este responsabil pentru această situație? Evident, călătorul nesimțit, care introduce bancnote rupte, șifonate și murdare în aparatul extrasensibil de bilete.

Din cauza acestora, a călătorilor și a bancnotelor îndoite, sistemul de ticketing, care a sărăcit bugetul local cu vreo 33.679.814,16 lei, se blochează.

CITEȘTE ȘISistemul de ticketing de la Cluj, întârziat, nefuncțional și cu suspiciuni de corupție, a fost uitat de DNA?

Carevasăzică, trebuie să vii cu bancnote abia tipărite, proaspăt scoase dintr-o unitate bancară, pentru a nu bulversa operațiunile sistemului de ticketing al lui Liviu Neag.

Călătorii introduc bancnote rupte sau șifonate și automat aparatul se blochează, din cauza unor senzori. Când în sistem ne apare că aparatele se blochează cu bancnote rupte, trimitem echipele de pe teren să le deblocheze. 

Din moment ce aparatul este blocat cu bancnote, funcționează doar cu monede sau cu card bancar. 

Nu durează câteva zile, maxim o jumătate de oră până ajunge o echipă. 

Din cauza bancnotelor mototolite, aparatele se blochează”, a declarat dispecerul de serviciu al CTP Cluj-Napoca, Dan Cornea.

Să reținem câteva idei esențiale:

aparatul de bilete este dotat cu senzori, prin urmare, este extrasensibil. Astfel încât, bancnotele trebuie să fie cât mai aproape de perfecțiune, adică scoase din bancă.

”călătorii introduc bancnote rupte” –  de ce nu? Orice e posibil. Doar că tot din cauza senzorilor, același aparat ”smart” nu acceptă bancnotele șifonate și ți le suflă afară. 

”echipele intervin într-o jumătate de oră” – dacă vi s-a întâmplat în repetate rânduri să ajungeți în fața aceluiași aparat de bilete unde puteți plăti exclusiv cu monede, aceasta nu înseamnă că echipa tehnică a CTP a uitat să mai intervină, ci că vă aflați la locul nepotrivit, într-un moment la fel de nepotrivit. 

Aceasta înseamnă că echipa tehnică, care nu a intervenit, a făcut posibil să vă întâlniți cu o altă echipă, a controlorilor de bilete.

Aceasta mai înseamnă că, mai mult ca sigur, veți avea o zi proastă.

Dar. Dar atenție: vina este a Dumneavoastră.

Pentru că, sistemul de ticketing funcționează ”perfect”.

CITEȘTE ȘI: Spicuiri din poveștile cu erori ale CTP: de la panouri electronice care călătoresc în timp la plata biletelor cu copeici FOTO&VIDEO

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *