Spațiu PIETONAL din centrul Clujului uitat de autorități

Asemenea spațiilor verzi rămase de izbeliște prin cartiere și spațiile pietonale par a fi uitate de autorități. Chiar în centrul Clujului, una dintre cele mai generoase zone dedicate pietonilor se degradează de la o zi la alta în condițiile în care administrația locală nu a mai intervenit pentru lucrări de întreținere. 

La o distanță de zece ani de la modernizarea și pietonalizarea străzii Andrei Șaguna, spațiul a intrat în delăsare, asemenea întregii zone a Pieței Mihai Viteazu, cu străduțele folosite pentru comerț ambulant. Deși a reprezentat un model pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu, strada de pe Canalul Morii nu a beneficiat de o politică coerentă prin care spațiul pietonal să fie valorificat. 

Situată în buricul târgului, strada Andrei Șaguna ilustrează o imagine perfectă a periferiei: piatra cubică este spartă, mizeria și gunoaiele au pus stăpânire până și pe băncuțele cu jardinière lipsă, iar stâlpii care marcează zonele pietonale stau să cadă. 

În primăvara anului 2011, Primăria Cluj-Napoca inaugura noul Ansamblu Pietonal de pe strada Andrei Șaguna (Canalul Morii). 

Zona a fost „reabilitată ca strada pietonala, cu scopul de a reda zonei potentialul turistic si de agrement pe care il merita”, notau reprezentanții administrației locale în mai 2011. 

Zona aferenta parcarilor a fost amenajata in scop pietonal, prin pavare cu piatra cubica, circulatia auto fiind limitata numai pentru riverani.

În plus, au fost executate lucrări de amenajare a mobilierului urban – un număr de 16 bancute cu jardinière.

Pe străduța situată pe Canalul Morii urmau să fie amenajeze 9 terase, pentru care au fost lansate câteva licitații ce nu au trezit interes, astfel încât proiectul nu a mai fost dus la bun sfârșit. 

Nemulțumirile și sesizările privind execuția proastă a lucrărilor au curs chiar după inaugurare, deși încă din 2011 Primăria Cluj-Napoca anunța că pietonalizărea străzilor cu încărcătură istorică, precum strada Mihail Kogălniceanu, vor avea un model în ansamblul pietonal Andrei Șaguna. 

Strada Andrei Șaguna a fost transformată în zonă pietonală în cadrul unui proiect de reabilitare a Canalului Morii, inceput in 2010. Potrivit proiectului initial, pe marginea Canalului trebuiau plantati copaci si amenajate terase.

La mai bine de zece ani distanță de la modernizarea acestui spațiu, zona pietonală a intrat în delăsare, fiind ocolită până și de autorități.

CITEȘTE ȘIStrada Andrei Șaguna de pe Canalul Morii, un spațiu din centrul Clujului în delăsare

Adauga comentariu