In vizor

Spargerile de locuințe, misiuni imposibile pentru polițiștii clujeni. Nici 15% din cazuri nu sunt rezolvate într-un an

În ianuarie 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au trimis în judecată un super-dosar cu 60 de spargeri de locuințe în Cluj-Napoca și alte opt orașe din țară.

Peste 770 de furturi din locuințe au avut loc anul trecut în Cluj-Napoca, din care au fost soluționate doar aproximativ 13%. Au devenit hoții prea șmecheri sau nu își fac polițiștii treaba? Oricare ar fi răspunsul, trebuie să fiți cu ochii în patru. Nu se știe niciodată când apartamentul sau casa voastră intră în vizorul spărgătorilor.

Sute de locuințe sunt sparte anual în Cluj-Napoca, la care se adaugă și localitățile „satelit” Florești și Apahida. Hoții au fost întotdeauna atrași de banii și bunurile de valoare din case și apartamente care pot fi o pradă ușoară pentru aceștia. În ciuda sistemelor de alarmă și a încuietorilor performante, hoții găsesc de multe ori metoda potrivită să intre în casa pe care au pus ochii. Potrivit polițiștilor clujeni, spărgătorii de locuințe folosesc în multe cazuri chei potrivite sau chei mincinoase ori pur și simplu rup butucul. Anul trecut, peste 100 de furturi din locuințe au fost operate în acest mod în Cluj-Napoca. „La nivelul Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca (structură care instrumentează cazurile de furt cu mod de operare mai deosebit – chei potrivite, ruperea butucului –  de pe raza întregului municipiu) au fost înregistrate 124 de furturi din locuinţe”, a declarat, pentru Cluj 100%, Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj.

Prejudiciul este recuperat rar

Anul trecut, conform evidenţelor existente la nivelul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca au fost înregistrate 649 de furturi din locuinţe și anexe. Dacă numărul total al spargerilor de locuințe din municipiu sare bine de 600 într-un an, numărul cazurilor rezolvate abia dacă depășește 100 pe durata unui an întreg. „Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au soluţionat, în perioada menţionată, 104 dosare penale care figurau cu autori necunoscuţi. De exemplu, poliţiştii de investigaţii criminale au destructurat un grup infracţional specializat în furturi din locuinţe. Poliţiştii au reuşit probarea a 60 de furturi din locuinţe în sarcina celor implicaţi, fapte care au fost comise pe raza municipiului Cluj-Napoca, dar şi a altor municipii din ţară, precum Sibiu, Braşov, Bacău, Iaşi, Piatra Neamţ. În acest caz, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate, prejudiciul a fost recuperat în proporţie de 75%. Astfel, au fost recuperate sume importante de bani, bijuterii, aparatură electronică, bunuri care au fost predate persoanelor vătămate”, a explicat Carmen Jucan. Acesta este un caz cu un final aproximativ fericit în care hoții au fost prinși, iar bunurile au fost recuperate în mare parte.

Inculpatul cu 58 de furturi la activ

Super-dosarul cu 60 de furturi din locuințe a fost trimis luna aceasta în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. În dosar sunt cinci inculpați, care au spart locuințe în Cluj-Napoca și alte șapte orașe din țară. Inculpatul principal este Czika Laszlo Ștefan (foto), cel care anul trecut a evadat pentru trei zile din arestul IPJ Cluj. Complicii acestuia sunt Keresztes Joszef, Andrea Batori, Csongor Botos și Czika Elemer. În acest dosar, Czika Laszlo Ștefan este acuzat de 58 de infracțiuni de furt calificat, două infracţiuni de tentativă la furt calificat, opt infracțiuni de uz de fals, 12 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și o infracțiune de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Apartamentele, cele mai vizate locuințe de către hoți

Conform polițiștilor clujeni, hoții preferă apartamentele în defavoarea caselor. „În ceea ce priveşte locul comiterii infracţiunilor de furt, menţionăm că nu există o zonă/cartier în care se comit cu preponderenţă astfel de fapte. În ceea ce priveşte tipul imobilelor în care se comit infracțiunile de acest gen, menţionăm că cele mai multe furturi sunt din apartamente”, a adăugat Carmen Jucan.

Nu postați pe Facebook când plecați în vacanță

Hoții sunt atenți la multe detalii atunci când au în plan să dea lovitura într-o anumită locuință. De aceea, este bine nu păstrați în casă bani și bunuri de valoare, iar atunci când mergeți în vacanță să evitați pe cât posibil check-in-urile și fotografiile postate în timpul concediului. Nu faceți decât să le dați de știre hoților că locuința e goală. „Ca măsuri de protecţie, recomandăm proprietarilor să permită intrarea în locuinţe doar a persoanelor cunoscute şi să manifeste atenţie atunci când persoane necunoscute solicită intrarea in imobil sub diferite pretexte. De asemenea, o atenţie sporită trebuie acordată informațiilor care se postează pe diverse site-uri de socializare şi care privesc locurile în care aceştia se află. Montarea sistemelor de supraveghere video la intrarea în imobil reprezintă o măsură preventivă importantă, care descurajează activitatea infracţională pe această linie”, a conchis purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *