Spărgători de case specializați: victima nici nu știe că a fost furată

Spargerile locuințelor au ajuns la nivel de artă. Hoții sunt tot mai specializați, au renunțat la forță și folosesc chei potrivite ca să intre în case. Cum? Greu de stabilit. Dar așa se face că, de cele mai multe ori, păgubiții își dau seama abia după câteva zile că sunt victimele unui furt. Spune acest lucru șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Cluj, un om al legii ce lucrează pe astfel de cazuri de mai bine de 5 ani.

„Este îndeobște cunoscut în ultima perioadă că acest fenomen este, există și continuă să producă semnificative prejudicii. Confecționarea unor intrumente care permit deschiderea și chiar închiderea ușilor fără a fi conștiente părțile vătămate că li s-a întâmplat ceva. Este o manieră de lucru pe care am întâlnit-o și o întâlnim. Înainte erau instrumente folosite ca să fie rupt butucul yalei. Întâlnim mai puțin în ultima perioadă acest tip de activitate infracțională”, a explicat subcomisarul Ioan Bogdan, șeful Serviciului Investigații Criminale.

Polițiștii susțin că mai bine de jumătate din furturile din locuințe au loc din cauza neglijenței și nu pentru că hoții intră prin efracție. Un exemplu de neglijență: deschiderea ușii cu ajutorul interfonului, fără nicio verificare. 

O mai bună securizare a locuințelor, cu yale performante și sisteme de supraveghere, ar fi una dintre cele mai sigure măsuri pentru ținerea hoților la distanță, spun polițiștii:

„Ca recomandări pe care noi le facem: în primul rând, de a ne asigura ușa de acces în locuință. Atunci când este vorba de un imobil în spațiu comun, să nu deschidem la interfon fără să știm cine îl accesează, pentru că există persoane care au o altă intenție”, a precizat comisarul Gina Pop, șef serviciu Prevenirea Criminalității.

Oamenii legii susțin că, atunci când sunt în concedii sau plecați din localitate mai multe zile, oamenii nu ar trebui să divulge pe rețelele de socializare astfel de informații, care sunt prețioase pentru infractori.

 

Comentarii

Burdujel

09.09.2017 17:10

Un alt sfat ar fi sa facem proteste de strada ca pedeapsa cu moartea sa fie reintrodusa pentru orice fapta penala cu violenta. Furturile sa fie pedepsite prin taiere mainii drepte.
Doar ca parazitii de la ONG-uri nu sunt de acord.

geo

10.09.2017 06:24

Foarte buna idee. Sa fie taiata mana dreapta SAU cea stanga, depinde daca omul e stangaci sau nu. La al doilea furt, taiata mana cealalta, iar la al treilea sa-i fie taiata 'piciorul' din mijloc.

Ileana

10.09.2017 12:46

  Nu sunt de acord cu taierea mainii pt.ca apoi vor cere pensie de handicap si vor trai mult si bine tot pe spinarea celor care muncesc !!!!!!

:)

11.09.2017 13:11

Cata vreme romanul ramane cu butucul cu care a venit usa, asa pateste. Nu-i mare lucru sa deschizi incuietori din aceiasi serie. ba inca chiar fara set de pining, doar cu 2 sarme. Iar cand si le schimba, romanul nu apeleaza la un lacatus, maxim la vecinul atoatestiutor, care ii pune butuc din marile magazine de bricolaj, care-s mai slabe chiar decat cele din piata de la rusi.   

Adauga comentariu