Soții Elena și Ioan Pintican sunt cei care au făcut lucrările de proastă calitate la pasajul de la Gară. Deși au fost în vizorul Curții de Conturi, încasează în continuare bani grei de la Primăria Cluj-Napoca

Pasajul de la Gară, modernizat în urmă cu șase ani, este acum într-o stare deplorabilă, după cum v-am arătat ieri în reportajul realizat de colegul Florin Moldovan. Din tavan curge apă, la fiecare colț sunt infiltrații de apă, pe jos se formează bălți, scările rulante promise în urmă cu zece ani nu există nici acum, iar mizeria este la ea acasă. O parte din vină este a cetățenilor pentru că transformă pasajul în WC public, o parte din vină aparține Primăriei pentru că nu face verificări și nu întreține curățenia, iar o altă parte din vină este împărțită între Primărie și firmele care au câștigat contractul de realizare a lucrărilor: Ando Construct și Servinstal Impex SRL, ambele deținute de soții Elena și Ioan Pintican. Lucrările au fost făcute atât de prost încât e plin de infiltrații la doar șase ani de la recepția proiectului.

Citește și:

Pasajul de la Gară, proiectul de suflet al city managerului Gheorghe Șurubaru, o poartă jegoasă de intrare în orașul virtual al lui Boc

În cele ce urmează ne vom concentra pe cele două firme care, după cum se vede, nu au făcut lucrările cu seriozitate. Sunt lucrări de proastă calitate, chiar neconforme.

Ando Construct SRL s-a ocupat de partea de construcţii (contract în valoare de 502.370 lei, adică 104 mii euro) şi SC Servinstal Impex SRL s-a ocupat de partea de instalaţii sanitare şi electrice (contract în valoare de 49.500 lei, adică 10.300 euro). Ando Construct s-a ocupat și de placarea pereților pasajului. Este interesant că firma soților Pintican a primit pentru placare exact cât a cerut. Deși în caietul de sarcini era prevăzută suma de 177.000 lei (36.800 euro), Ando Construct a ofertat 193.165 lei (40.200 euro). Primăria a acceptat oferta soților Pintican pe motiv că au fost singurii ofertanți.

De menționat că Ando Construct a modernizat și pasajul de pe Calea Florești, contract în valoare de 320 mii lei (66 mii euro). Mâine vă vom prezenta cum arată acum lucrările și la acest pasaj.

SC Ando Construct este deținută de soții Elena și Ioan Pintican. Elena Pintican este asociat unic, iar Ioan Pintican este administrator. Firma a fost înființată în 2003 și are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproape 725 mii euro, un profit net de aproape 290 mii euro și 23 de salariați.

În 2014, anul în care firma s-a ocupat de pasajul de la gară, a avut venituri totale de 614 mii euro, profit net de 110 mii euro și 33 de salariați.

Servinstal Impex SRL este deținută tot de Elena Pintican și administrată de Elena Pintican și Ioan Pintican. Compania a fost înființată în 1996 și are obiect de activitate tot lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Anul trecut, a avut o cifră de afaceri de peste 786 mii euro, profit net de 368 mii euro și 22 de salariați. În 2014, compania soților Pintican a rulat venituri totale de 691 mii euro, a declarat un profit net de aproape 189 mii euro și a avut 25 de salariați.

Soții Pintican sunt abonați fideli la lucrări pe banii publici din Cluj-Napoca. Vom enumera doar câteva dintre nenumăratele contracte pe care le-au avut cu Primăria.

În noiembrie 2019, Ando Construct a câștigat licitația pentru repararea fațadei Cantinei de Ajutor Social și Pensiune a Primăriei, contract în valoare de 31.000 euro. De altfel, Ando Construct s-a ocupat de modernizarea fațadei mai multor clădiri ale Primăriei. De exemplu, în timpul mandatului de primar al lui Sorin Apostu, Ando Construct a avut un contract de 400 mii lei (83 mii euro) pentru modernizarea Cantinei Memo 10. A mai încasat 600 mii lei (125 mii euro) de la Primărie pentru modernizarea cantinei Primăriei de pe strada Eremia Grigorescu.

În 2015, Ando Construct în asociere cu Rombianca și Canion Impex a câștigat un contract, de 7,4 milioane (1,5 milioane euro) pentru reparații la 2.000 de spații cu altă destinație, închiriate de municipalitate ONG-urilor, fundațiilor sau instituțiilor publice. În 2013, aceeași asociere a luat aproximativ 2 milioane lei (416 mii euro) din contractul de 4,4 milioane lei încheiat cu Primarie pentru reparații curente la imobile aflate în proprietatea Statului Român.

De obicei, în cadrul contractelor pe care Ando Construct le-a avut cu Primăria, Canion Impex apare subcontractor, iar Servinstal Impex apare ca terț susținător.

Canion Impex a fost înființată în 1992, are obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale și este deținută de Vincze Attila Adrian (50%), Kiss Mihaly (25%) și Kiss Gellert (25%). Anul trecut, a avut o cifră de afaceri de 2,2 milioane euro, profit net de 27 mii euro și 40 de angajați.

Sediul Primăriei de cartier Iris a fost modernizat de aceeași Ando Construct pentru suma de 1,5 milioane lei (312 mii euro). De asemenea, a modernizat sediul Registraturii Primăriei în 2008 şi a cinematografului Mărăşti.

Potrivit jurnalul.ro, Ando Construct a beneficiat de cel puţin 20 de lucrări, în valoare de 5,3 milioane de euro, în perioada 2007- 2018. În total, 24,8 milioane euro au primit cele trei firme de la Primăria Cluj Napoca.

Canion Impex a bifat aproape 150 de contracte cu primăria lui Emil Boc, pentru care a încasat peste 13 milioane de euro, în timp ce Servinstal Import Export a beneficiat de 80 de înţelegeri, în valoare de aproape 6,5 milioane de euro. Cel puţin jumătate din toate aceste contracte au reprezentat cumpărări directe din partea Primăriei Cluj Napoca.

Conform aceleiași surse, Ando Construct, Servinstal Import Export şi Canion Impex apar an de an în rapoartele de audit ale Curţii de Conturi legate de activitatea Primăriei. Inspectorii Curţii au descoperit plăţi ilegale de milioane de lei făcute de primăria condusă de Emil Boc celor trei firme de construcţii.

Numai în 2016, Curtea de Conturi a relevat prejudicii de 4,4 milioane lei, reprezentând lucrări supraevaluate sau neexecutate de cele trei firme

În 2011, Ando Construct a încasat ilegal 90 mii lei de la administrația publică locală pentru lucrări de restaurare şi consolidare a fragmentului din zidul celei de-a doua incinte a Oraşului Medieval de pe strada Potaisa. Ando Construct s-a ocupat de contract după ce constructorul inițial, desemnat la licitație de instituție, nu s-a achitat de sarcinile din contract.

Și numele firmei Canion Impex a fost menționat în raportul Curții de Conturi din 2012 care a scos la iveală faptul că a încasat bani de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca pentru lucrări pe care de fapt nu le-a efectuat. Sumele au fost ulterior returnate, ca urmare a măsurilor impuse de Curtea de Conturi.

Cu toate acestea, demersurile Curţii de Conturi au rămas fără ecou penal, iar municipalitatea continuă să le acorde contracte pe bandă rulantă.

I-am solicitat primarului Emil Boc un punct de vedere cu privire la modul în care arată pasajul de la Gară la doar șase ani de la finalizarea lucrărilor, dar până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns. Vom reveni cu punctul său de vedere, dacă îl vom avea.

Adauga comentariu