Justitie

Sotia senatorului Cordos, 3 ani si 6 luni cu executare la prima instanta

Mihaiela Cordos, sotia senatorului Alexandru Cordos, a fost condamnata la 3 ani si 6 luni cu executare de catre instanta Tribunalului Cluj. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel. Mihaiela Cordos. referent la departamentul de resurse umane de la Spitajul Judetean Cluj, a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta. Mai exact, a cerut bani de la oameni care vroiau sa se angajeze la spital.

In fata instantei, inculpata a recunoscut faptele, dar a gasit scuze pentru faptul ca a cerut bani. Instanta a obligat-o prin sentinta sa returnze toti banii. Initial, pronuntarea a fost fixata pentru ora 14, insa judecatorul a avut nevoie de mai mult timp pentru deliberare, astfel ca a pronuntat sentinta, in sala de judecata, la ora 20.

Avocatii acuzatei, Tiberiu Bani si Gianina Cuc, vor ataca sentinta cu apel, dupa ce aceasta va fi motivata. In acelasi dosar, Tiberiu Constantin Popan a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu suspendare pentru cumparare de influenta.

Solutia pe scurtprezentata de portalul clujust.ro:

I.Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de inculpata Cordos Mihaiela Lucia, prin aparator ales, ca nefondata.

In temeiul art. 5 C.pen., constata, conform principiului aprecierii globale a legii penale mai favorabile, potrivit Deciziei nr. 265/2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei, ca legea penala mai favorabila, in ceea ce priveste situatia juridica a inculpatei C. M. L., referitor la savarsirea infractiunii de trafic de influenta, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (un act material din anul 2010), este legea penala veche – Codul penal din 1968.

In temeiul art. 396 C.proc.pen., condamna pe inculpata Cordos Mihaiela Lucia:

In baza art. 257 alin. 1 C.pen. din 1968 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.proc.pen. si art. 74 alin. 2 si art. 76 alin. 1 lit. d) C.pen. din 1968, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare.

In baza 71 C.pen. din 1968, interzice inculpatei, ca pedeapsa accesorie, exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a si lit. b) si c) C.pen. din 1968 (dreptul de a fi aleasa in autoritati publice sau in functii elective publice; dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa o functie de natura celei de care s-a folosit inculpata pentru savarsirea infractiunii, aceea de referent la S. R. U., N., O., S. din cadrul S. C. J. de U. C.), ce se executa de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

In temeiul art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., art. 79 alin. 3 C.pen., art. 396 alin. 10 C.proc.pen., pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, in forma continuata (25 de acte materiale), la pedeapsa de 3 (trei) ani si 4 (patru) luni inchisoare.

In temeiul art. 67 alin. 1 C.pen., interzice inculpatei, ca pedeapsa complementara, pe o durata de 2 ani, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) C.pen., si anume dreptul de a fi aleasa in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii (referent la S. R. U., N., O., S. din cadrul S. C. J. de U. C.); pedeapsa complementara ce se va executa dupa executarea pedepsei principale, conform prevederilor art. 68 alin. 1 lit. c) C.pen.

In baza 65 alin. 1 C.pen., interzice inculpatei, ca pedeapsa accesorie, exercitarea drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) C.pen., a caror exercitare a fost interzisa ca pedeapsa complementara; pedeapsa accesorie se executa de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

In baza art. 38 alin. 1 C.pen. si art. 10 din Legea nr. 187/2012, constata ca infractiunile savarsite de inculpata sunt concurente, iar in baza art. 39 alin. 1 lit. b), art. 45 alin. 1 C.pen., contopeste pedepsele principale stabilite pentru acestea si aplica inculpatei pedeapsa principala cea mai grea de 3 ani si 4 luni, pe care osporeste cu 2 (doua) luni, rezultand pedeapsa de:

 3 ani (trei) si 6 luni (sase) inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) C.pen., ca pedeapsa complementara, si anume dreptul de a fi aleasa in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii (referent la S. R. U., N., O., S. din cadrul S. C. J. de U. C.).

Conform art. 68 alin. 1 lit. c) C.pen., pedeapsa complementara se executa dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala ori a restului de pedeapsa, dupa implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau dupa expirarea termenului de supraveghere a liberarii conditionate.

Face aplicarea art. 45 alin. 5 si art. 65 alin. 1 C.pen. si interzice inculpatei ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) C.pen., a caror exercitare a fost interzisa de instanta ca pedeapsa complementara, pedepsa accesorie executandu-se de la momentul ramanerii definitive a prezentei hotarari si pana cand pedeapsa principala privativa de libertate a fost executata sau considerata ca executata.

In baza art.72 alin.1 C.pen., deduce din pedeapsa aplicata inculpatei timpul retinerii preventive de 24 de ore, din data de 23 aprilie 2015, ora 21:10 si pana la data de 24 aprilie 2015, ora 21:10, precum si timpul arestarii la domiciliu, incepand cu data de 24 aprilie 2015 si pana la data de 01.07.2015, inclusiv.

In temeiul art. 399 alin.1 C.proc.pen., mentine masura preventiva a controlului judiciar luata in cauza fata de inculpata C. M. L., prin Incheierea penala nr. 170/25.06.2015, pronuntata de Judecatorul de Camera preliminara din cadrul Tribunalului Cluj in dosar nr. 2756/117/2015/a1, definitiva prin necontestare.

In baza art. 291 alin. 2 C.pen., art. 257 alin. 2 rap. la art. 256 alin. 2 C.pen. din 1968, dispune confiscarea speciala de la inculpata a sumelor de 14.800 euro si 30.000 lei, obtinute de inculpata din savartirea infractiunilor de trafic de influenta, din care suma de 30.000 lei consemnata la dispozitia instantei, conform recipiselor de consemnare nr. 881280/1/15.01.2016 si nr. 884018/1/18.02.2016, eliberate de CEC Bank S.A. (filele 142, 172, dosar instanta).

In temeiul art. 404 alin. 4 lit. c) C.proc.pen. rap. la art. 20 din Legea nr. 78/2000, mentine masura sechestrului asigurator luata prin ordonanta din 22.05.2015 in dosar de urmarire penala nr. 146/P/2014 – asupra imobilului situat in com. Feleacu, jud. Cluj, inscris in CF nr. 5072 Feleacu, sub A+1, nr. cad. 2412, constand in curti, constructii – casa de locuit cu teren in suprafata totala de 5.131 mp, detinuta in proprietate de inculpata C. M. L. si de numitul Coros Alexandru (sotul inculpatei), pana la concurenta sumei de 14.800 euro, in vederea confiscarii speciale.

II. In temeiul art. 396 C.proc.pen., condamna pe inculpatul Popan  Tiberiu Constantin:

In temeiul art. 292 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.proc.pen., pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta la pedeapsa de 2 ani inchisoare.

In baza art. 67 alin. 2 C.pen., interzice inculpatului, ca pedeapsa complementara, exercitarea drepturilor prevazute art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen., si anume dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o perioada de 1 an, care va curge de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, conform prevederilor art. 68 alin. 1 lit. b) C.pen.

In temeiul art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen., interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

In baza art. 91 C. pen., dispune suspendarea executarii pedepsei de 2 ani inchisoare sub supraveghere si stabileste un termen de supraveghere de 2 ani, care va curge de la data ramanerii definitive a prezentei, conform dispozitiilor art. 92 C.pen.

In temeiul art. 93 alin. (1) C. pen., obliga inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:

a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta;

b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;

c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;

d) sa comunice schimbarea locului de munca;

e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

In baza art. 93 alin. 2 lit. b) C.pen., impune inculpatului sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate.

In temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca sau in cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, pe o perioada de 60 de zile lucratoare.

Pedeapsa accesorie se va executa doar in ipoteza in care se revoca suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei principale.

In baza art. 91 alin. 4 C.pen., atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 96 C.pen., privind cazurile de revocare a beneficiului suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

III. In temeiul art. 274 alin. 1 si 2 C.proc.pen., obliga pe inculpata C. M. L. la plata in favoarea statului a sumei de 6.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, iar pe inculpatul P. T. C. la plata in favoarea statului a sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare cu inculpatii si procurorul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *