Cooltura

Sorin Dan: "Vrem sa transformam Festivalul “Step” intr-un TIFF al dansului contemporan"

Clujul gazduieste in aceste zile Festivalul de Dans Contemporan “Step” o manifestare care a umplut pana la refuz sali de spectacole si a starnit ropote de aplauze, chiar daca unele reprezentatii au avut loc in acelasi timp cu TIFF. Sorin Dan, organizatorul manifestarii a dezvaluit pentru Ziar de Cluj ce l-a inspirat sa organize aceasta manifestare si o va dezvolta in continuare. Se doreste atat impunerea unui gen artistic mai putin cunoscut la noi, cat si dezvoltarea unui festival de amploare care sa cuprinda mai multe locuri din tara.

Cum s-a nascut ideea sa organizati un asemenea eveniment?

Sorin Dan: Cochetam de mult cu ideea. Sunt prieten cu Gigi Caciuleanu, cel mai mare coregraf, zic eu si, cumva, tot discutand, a iesit la iveala aceasta posibilitate. Imi place dansul contemporan de mult timp, merg periodic la spectacole si festivaluri, am multi prieteni dansatori. Mai mult, eu am cochetat cu filosofia si mi se pare ca expresia asta de dans in care mintea si corpul se implica fara alte elemente care sa polueze se apropie cel mai apropiat de filosofie. 

Nu v-ati temut sa abordati o zona de nisa, intr-un oras care gazduieste multe evenimente artistice?

M-am temut. Tocmai de aceea am fost si atat de entuziast. Avem, de pilda, 7 spectacole la scena mare, plus cateva stradale si workshopuri, ne-am suprapus si peste festivalul de film… Ma gandeam in sinea mea ca ar fi bine daca umplem o jumatate de sala la un spectacol. A fost arhiplin, s-a stat pe scari! A fost un mare succes, ni s-a propus sa facem asta si la Bucuresti. Oamenii nu stiau ce inseamna dansul contemporan, sunt spectacole foarte complexe.

Unde au loc manifestarile?

In acest an toate spectacolele sunt la Opera Maghiara. Ei sunt partenerii nostri si ne gazduiesc toate cele sapte spectacole. Anul trecut am avut trei reprezentatii la Opera Romana, ca un fel de editie-pilot a festivalului, doua in vara si una toamna, in timpul Comedy Cluj. A fost Carmina Burana, cu Teatrul Bersheva din Israel, a fost .. din Brazilia si un dans cu Gigi Caciuleanu.

Cam cati spectatori ati avut pana acum? 

Anul asta am avut deocamdata vreo 3.500 si estimam la final vreo 6.000, ceea ce este neasteptat. Am avut si bilete mai scumpe, cu 120 de lei. Sunt diferente intre spectacole. De exemplu, marti vom avea o trupa din China, cu 29 de artisti. Doar biletele de avion sunt peste 30.000 de euro, plus plata pentru drepturi de autor si cazare, asa ca un spectacol de acest fel ajunge la peste 50.000 de euro. Sunt cheltuieli care nu se acopera din bilete. Sunt sume mari si facem eforturi sa le finantam, dar spectacolele sunt cu adevarat speciale. 

Ce le-ati recomanda clujenilor din spectacolele viitoare?

Mai avem trei spectacole. “Different Loneliness”, al Companiei Jin Xing Dance Theatre – China care va avea loc la OMS marti, 16 aprilie, de la ora 19 este ceva cu totul special. Nu s-a mai vazut in Europa Centrala si de Sud-Est asa ceva. Artistii vor performa si la Sibiu, la FITS, in 18 iunie. Mai este un spectacol mai experimental, “W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory) – Compania Rootlessroot din Grecia, miercuri, 17 iunie, tot de la ora 19. La final vom avea “Igor Stravinsky: Ritualul de primavara”, sustinut de Ansamblul de balet al Operei Maghiare in 21 iunie, de la ora 19. Pana acum am mai avut Lacul Lebedelor cu Compania Qorum din Lisabona, a fost ceva nemaipomenit. S-a stat pe scari, la fel ca la Mozart Steps a lui Gigi Caciuleanu. Am incercat sa trec publicul prin mai multe genuri de dans contemporan, pentru ca lumea sa inteleaga: de la genul neo-clasic din Lacul Lebedelor si pana la hip-hop, la chestii mai conceptuale sau mai exotice. 

De unde pot fi achizitionate biletele?

Avem un stand Steps la Opera Maghiara si de pe bileteonline.ro. Preturile variaza la tot festivalul intre 25 si 120 de lei. Dincolo de asta, au fost invitati si au primit intrare gratuita elevii si prefesorii de la Liceul de Coregrafie, din trupele de dans din Cluj, iar pentru studenti, biletele au pret reduse. 

Cum vedeti viitorul festivalului?

Succesul e mult peste asteptari. Inclusiv cei de la Centrul National al Dansului ne-au propus o colaborare pentru anul viitor, ca vor sa aiba si Bucurestiul asa ceva, pentru ca nu exista asa ceva in tara. Eu am pornit cu temeri, desi la specatcolul Carmina Burana din toamna s-a jucat cu casa inchisa. Lumea incepe sa aprecieze, sa stie despre ce e vorba. Nu doar ca ne propunem un festival de traditie, ne propunem sa avem un festival de profil, cel mai important. Chiar vom lua in considerare ale duplex Cluj-Bucuresti propus si, probabil, cu mici spectacole si in alte orase. Am vrea nu doar sa facem un festival, dar si sa sustinem miscarea si productia de dans contemporan in Romania. La noi asta e foarte la inceput, asa ca am dori sa ii sustinem si pe artistii independenti, cu workshopuri cu artisti profesionari care li se adreseaza si celor mici. 

Festivalul International de Dans Contemporan STEPS are loc in perioada 20 mai – 21 iunie si se adreseaza clujenilor iubitori de muzica si dans. Spectatorii vor avea acces la reprezentatii culturale inedite si antrenante ale artistilor locali, precum si la productii de talie mondiala, in premiera pe scena clujeana.

Foto: stepfestival.ro, ziare.com 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *