Din oras

Someșul rămâne casa gunoaielor, cu toate promisiunile lui Boc și Șulea (VIDEO)

Malurile Someșului sunt la fel de mizerabile, în ciuda promisiunilor făcute de autoritățile locale din Cluj-Napoca și Florești la dezbaterea publică organizată în iulie. O nouă filmare realizată de activiștii de mediu dezvăluie faptul că gunoaiele sunt tot acolo. Mașini, tractoare și un cățel rătăcit plutesc în derivă pe Someș. 

sursa video: Clujul Civic/Facebook

Ce face primăria Cluj-Napoca?

Primarul Emil Boc vrea Someș navigabil, un proiect pe care îl tot promovează din 2004. Probabil că l-au încurcat gunoaiele. Pe când se lăuda și el că pe Someș se poate naviga și s-a folosit de Ivan Patzaichin pentru încă o lovitură de imagine, au venit activiștii cu gunoaiele. Boc tună și fulgeră că cei de la sat îi murdăresc lui Someșul și că acolo trebuie căutați și pedepsiți vinovații. Între timp, city-managerul Șurubaru a cumpărat o așa-zisă barieră menită să țină gunoaiele departe de centrul orașului, proiect care s-a dovedit a fi ineficient. Reprezentanții Administrației Bazinale a Apelor Someș-Tisa recunosc că soluția propusă se municipalitate este eficientă doar în cazul unor debite scăzute. Astfel, că Boc i-a cumpărat lui Șurubaru jucărie nouă, un alt baraj mai rezistent, care să oprească gunoaiele ce vin de la sat. Dacă debitul apei crește, gunoaiele vor pluti și ele peste barajul improvizat.

Pentru a nu părea lipsiți de variante, primăria a readus în atenție proiectul Consiliul Apei, o soluție departe de a fi nouă. Acest Consiliu al Apei a fost propus în Strategia de Dezvoltare din 2014 și trebuie înființat până în 2019. Au mai trecut două luni, apele s-au mai liniștit, la fel și ideile pentru ecologizarea Someșului. An de an, primarul trebuie să își reamintească alte soluții pentru a-i liniști pe activiști. Boc speră că dacă timpul trece, clujenii și activiștii își vor găsi alte subiecte și nu îl mai deranjează de la gospodărirea orașului de cinci stele.

Citește și:

Malurile Someşului se sufocă în deşeuri. Emil Boc reîncălzeşte ciorba promisă, în 2014, a unui Consiliu al Apei. Trebuia să fie gata anul acesta!

Ce face primăria Florești pentru a stopa poluarea?

Cea mai gravă problemă se află în Florești, acolo unde este grosul gunoaielor. Cel mai important lucru realizat de primărie a fost să identifice vinovații, respectiv comunitatea de romi din localitate.

Primăria Florești a fost amendată pentru mini groapa de gunoi care s-a format pe malul râului. Reprezentanții primăriei cunosc situația, doar că nu au avut fonduri să rezolve situația. Acum, primarul a anunțat că se va face o igienizare a malurilor Someșului. Evident că această măsură este una pe termen scurt. Dacă oamenii vor continua să arunce gunoaiele, acestea se vor aduna din nou. Primăria Florești trebuie să găsească soluții pe termen lung: sisteme de colectare a gunoaielor iar curățenia să fie făcută mai des, nu doar când se sesizează activiștii.

Reprezentanții Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa nu cred că amendarea primăriilor rezolvă situația. Poluarea poate fi stopată doar dacă oamenii vor fi descurajați să mai arunce gunoaiele în apă. Cum această soluție se va realiza doar într-un interval de timp foarte scurt. Poate că dacă autoritățile competente, Apele Române, Hidroelectrica, Garda de Mediu ar face controale mai des și ar împărți amenzi, cei responsabili vor fi mai implicați în rezolvarea problemei. Atitudinea potrivit căreia nu se poate rezolva nimic, oamenii sunt vinovați nu reprezintă o soluție. 

Primăria Florești s-a angajat acum două luni că va achiziționa și ea baraje plutitoare după modelul de la Cluj-Napoca, dar deocamdată a rămas la stadiul de proiect.

Acțiunile întreprinse de autoritățile locale din Cluj și Florești nu au reușit până acum să rezolve cu adevărat problema. Gunoaiele încă plutesc libere iar râul este la fel sau poate chiar mai poluat cu fiecare promisiune neonorată. 

Citește și:

Deșeurile de pe Someș: Boc cere sancțiuni din partea instituțiilor competente, iar reprezentanții Apelor Române arată cu degetul spre primării. „Nu avem ce face” vs. „E extrem de dificil, aproape imposibil”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *