In vizor

"Somesul nostru", gunoaiele nimanui. "Lupta" pentru Somes nu cuprinde si deseurile care plutesc pe apa

De cateva saptamani, problema Somesului a fost discutata intens din punctul de vedere al proiectului de asfaltare a malului. Subiectul a devenit unul sensibil pentru locuitorii Clujului, ingrijorati de distrugerea malului, dar problema gunoaielor din Somes a ramas neglijata. Zi de zi, in albia Somesului Mic, rate si, uneori, chiar lebede inoata printre peturile si resturile menajere aruncate in apa. Cei de la administratia bazinala sustin ca se iau masuri in acest sens, desi gunoaiele care curg din amonte vin dinspre Floresti. In ceea ce priveste aspectul raului, ei au in plan achizitionarea unei barci cu cositoare care sa taie algele inestetice. De cealalta parte, Societatea Civila sustine ca are cateva proiecte pregatite si in directia igienizarii Somesului.

In ciuda faptului ca Somesul este, de cateva saptamani, unul dintre cele mai dezbatute subiecte din oras, aspectul raului in sine, a fost neglijat. Astfel incat, pe traseul care duce inspre Parcul Sportiv Iuliu Hatieganu, se pot vedea, in toata splendoarea lor, carduri de rate si lebede inotand printre mizeriile aruncate in Somes. In privinta acestui aspect, Istvan Szakats, activistul civic informeaza ca Societatea Civila are pregatite o serie de actiuni cu miza pe sensibilizarea populatiei. Acesta se fereste, deocamdata, sa le faca publice tocmai din cauza ca subiectul este atat de discutat.

„Avem in plan o serie de actiuni de sensibilizare a populatiei pe o serie de aspecte printre care una este accesibilizarea malului, iar cealalta este igienizarea raului. Mai sunt si altele, dar toate acestea vor fi aflate in viitorul apropiat. Pentru ca este atat de fierbinte subiectul n-as vrea sa pusc toate surprizele, dar avem o serie de idei”, spune Istvan Szakats.

Pe langa asta, el considera ca responsabili de aspectul Somesului sunt cei care se ocupa de administrarea lui. Multe proiecte, spune el, nu pot fi puse in aplicare fara aprobarea Apelor Romane.

„Au mai fost actiuni de asemenea factura si sunt atat de multe dimensiuni ale problemei Somesului si toate incep de la problema celor responsabili de administrarea acestuia. Ceea ce se intampla intre cele doua maluri este in administratia Apelor Romane, din cauza aceasta, nici Primaria nu merge acolo sa scoata lucrurile, pentru ca e a Apelor Romane, punct. Ori de cate ori vrei sa faci o actiune care se apropie de apa, imediat se pune problema daca Apele ne lasa. De exemplu, cand a fost Somes Delivery si arhitectii au construit pontonul langa mal, si ei au trebuit sa aiba vreo trei, patru randuri de proiecte ca, pana la urma, sa fie aprobat de Apele Romane. Nu depinde doar de Primarie, nu depinde doar de cetateni si nici macar nu depinde doar de Ape”, a mai adaugat Szakats.

In ceea ce priveste situatia Somesului, Dan Canta, director al Administratiei Bazinale Somes-Tisa, a declarat pentru Ziar de Cluj ca problema gunoaielor din zona parcului Iuliu Hatieganu este cauzata de proastele obiceiuri ale florestenilor. Ei sunt cei care, spune acesta, arunca diverse lucruri in apa care vin din amonte in albia minora a Somesului Mic.

„Lucrarile de intretinere a albiei minore Somesul Mic sunt in sarcina administratiei bazinale Somes-Tisa, adica, in sarcina noastra. Pe de o parte. Pe de alta parte, sunt si in sarcina Unitatii Administrativ Teritoriale pe raza careia e acel curs de apa, directia municipiului Cluj-Napoca. Dar, toate nebuniile acestea sunt create de depozitele acestea facute pe malul drept al Somesului in comuna Floresti, unde confrati de ai nostri locuiesc si totul se arunca direct acolo. Oricat am face curatenie pe Somes, totul vine din amonte. Am avut discutii cu primarul comunei Floresti. Printre altele, am trimis si am sesizat, am trimis inspectia noastra, am aplicat si amenzi, am facut tot ceea ce era posibil sa evitam acest focar de infectie”, a spus Canta.

In plus, calitatea apei este afectata. Ceea ce face ca Somesul, sursa principala de alimentare a orasului cu apa, sa devina un focar de infectie, atrage atentia Canta. 

„Acest focar de infectie pune in pericol si sursa de alimentare cu apa a municipiului Cluj-Napoca, noi avand zona o parte din zona de alimentare pe un aval de zona asta unde traiesc confratii nostri sunt cateva puturi de forare. Acolo e o parte din zona de alimentare a municipiului Cluj-Napoca cu apa potabila. Tot fortam nota. Singura chestiune pe care o mai putem face, ar trebui sa facem in zona respectiva un baraj din asta plutitor care sa opreasca toate nebuniile astea de peturi, haine si alte minuni aruncate in Somes”, este de parere Canta.

In ceea ce priveste aspectul general al apei Somesului, directorul Administratei Bazinale anunta achizitionarea unei barci cu cositoare. Astfel, flora care se poate vedea deasupra apei, cand nivelul acesteia este mai scazut, va fi inlaturata. 

„Pentru algele acelea pe care le vedeti cand Somesul este la un debit foarte scazut, debit de servitute de cinci, sase metri cubi pe secunda, anul viitor vom achizitiona o barca speciala care o cositoare sub fundul barcii si cu aceea vom incerca sa luam aceste alge, care se numesc elodea. Vom incerca sa aranjam si talveg, asa se numeste partea de jos a cursului unei ape, talveg. Incercam sa rezolvam si acesta deoarce vizual arata foarte urat. In rest, pentru vietuitoare, pesti, fauna, flora nu este mare problema, este chiar in regula cateodata. Vizual, insa, nu arata bine”, a adaugat Dan Canta.

In privinta gunoaielor, cea mai buna solutie, in opinia consilierului judetean Dan Canta, este aceea de a rezolva problema acelora care vin din zona Floresti. Directorul Administratiei Bazinale are in vedere si posibilitatea construirii unui baraj plutitor, care sa opreasca resturile menajere. In legatura cu aspectul neplacut al algelor de la suprafata apei, Administratia Bazinala va cumpara anul viitor o barca cu cositoare pentru inlaturarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *