Soluția ieșirii din pandemie: în vacanță, la distracție doar cu vaccin sau test PCR

Fără îndoială, soluția ca să scăpăm de pandemie este vaccinarea. Un exemplu, dacă cei care ezită să se vaccineze mai au nevoie de încă un exemplu, este ce se întâmplă în Cluj-Napoca. Aici, rata de vaccinare a trecut de 40% și este în creștere. În numai 3 săptămâni, rata de incidență a coborât de la peste 8/1.000, la sub 3/1.000. Și tot scade. În centrul de vaccinare drive-through, deschis pe platoul din fața Sălii Sporturilor, se vaccinează, zilnic, peste 1.000 de persoane. Mai mult, după modelul maratonului de la Timișoara, care, cu 6.700 de persoane în 3 zile, s-a dovedit un succes, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” va organiza un maraton al vaccinării în perioada 14-16 mai. Oricine dorește, că e din Cluj sau din altă localitate, se poate vaccina fără programare, doar cu buletinul. La fel se întâmplă și în celelalte mari orașe din țară. Sunt convins, odată cu înmulțirea centrelor mobile de vaccinare și implicarea medicilor de familie, imunizarea nu va mai fi o problemă nici în micile orașe și în mediul rural. Așadar, dorință să fie că putință este.

Marea problemă rămân cei care nu vor cu nici un chip să se vaccineze. Precizez, nu cei care nu pot din motive medicale, sau cei încă nehotărâți. Mă refer la fundamentaliștii antivaccin. Cei care, nu știu de ce, cred orbește în teoriile conspirației, cum că vaccinarea este o încălcare a libertății, o formă de subjugare. Cei care, din principiu, sunt împotriv a orice. Gică Contra li se spune. Cei care refuză cu obstinență să creadă în beneficiile vaccinului, a oricărui vaccin. Ăstora le-a intrat o prostie în cap și, în ciuda evidențelor, nu le-o scoate de-acolo nimeni. Toate aceste categorii sunt de competența psihiatrilor sau psihologilor. Cu ăștia nu o scoți la capăt cu vorbă bună, cu clipuri de promovare, cu muncă de lămurire. Sunt imuni la argumente. Sunt imuni la îndemnurile personalităților publice, fie ele preoți, actori, cântăreți, scriitori etc. Măcar de-ar tăcea. Dar nu, își mai și împrăștie tâmpeniile pe rețelele de socializare, căutând să-i convingă pe cât mai mulți să li se alăture în prostie. Bine zicea Păstorel Teodoreanu: „În țara asta prost făcută, Căcații scriu în loc să pută...”.

Pentru aceștia soluția ar fi condiționarea de un certificat de vaccinare sau test PCR valabil 72 de ore. Fără acestea să nu se poată caza la hotel, să nu poată intra în restaurant sau în club, să nu poată să participe la un concert. Nu vor, nu-i obligă nimeni, dar atunci să stea acasă și să-și facă concediul în fața blocului sau în balcon. Cu cât se ia mai repede o astfel de măsură, cu atât mai repede vom ieși din pandemie.

Adauga comentariu