Soferii, in lupta cu Primaria Cluj-Napoca pentru avariile cauzate de gropi. Anul acesta au fost platite despagubiri de aproape 13.000 de euro

Fie iarna, primavara sau toamna, asfaltul strazilor si bulevardelor din municipiul Cluj-Napoca lasa, de multe ori, de dorit. Zeci de soferi si avariaza masinile in gropile de diferite dimensiuni sau, de ce nu, chiar craterele aparute in asfalt. Cu toate problemele cauzate de astfel de neplaceri, exista si o veste buna – in cativa pasi simpli, soferii isi pot recupera paguba in instanta.

Zeci, chiar sute de soferi isi distrug masinile in gropile aparute in carosabil sau in santierele nesemnalizate corespunzator. Din pacate, prea putini stiu sau au rabdare sa isi recupereze dauna. Legea prevede ca soferii pot sa cheme in instanta administratorul drumului pe care si-au avariat masina. In cazul de fata, daca de vina sunt drumurile din interiorul orasului, care sunt administrate de Consiliul Local Cluj-Napoca, soferii vatamati se vor judeca cu Primaria.

Primaria, pusa la plata

Anul acesta, reprrezentantii Primariei municipiului Cluj-Napoca au despagubit 19 proprietari de autoturisme avariate. Despagubirile au fost in valoare totala de 56.554,46 lei, adica aproape 13.000 de euro. Pe langa aceste sentinte definitive, alte zeci de procese sunt pe rol si alte zeci sunt cu titluri executorii.

Inainte de a intenta un proces, soferii vatamati trebuie sa stie ca sunt obligati sa demonstreze ca avaria s-a produs in urma coliziunii cu un obstacol sau din cauza unei gropi. Cu alte cuvinte, trebuie sa poata proba in fata instantei faptul ca avaria s-a produs din cauza nesemnalizarii corespunzatoare a unor lucrari sau din cauza existentei unor obstacole. Totodata, persoana prejudiciata trebuie sa faca dovada in concret a avariilor autoturismului si a cheltuielilor de reparatii.

Daca acestea se pot dovedi, soferii mai au nevoie doar de rabdare – un astfel de proces dureaza cativa ani, au fost cazuri in care o sentinta definitiva si irevocabila a fost data dupa cinci ani. Cu toate acestea, sansele de castig sunt mari deoarece legea prevede ca administratorul drumului public are obligatia sa mentina drumurile in stare tehnica corespunzatoare, prin semnalizarea obstacolelor aflate pe carosabil si prin inlaturarea lor.

Adauga comentariu