Șoferii CTP, despre traficul din Cluj: „Aici eviți cel puțin 100 de proști pe zi!”

În urmă cu două zile, un șofer de autobuz i-a salvat viața unei femei care, neatentă, a sărit în fața autobuzului, încercând să traverseze strada Memorandumului, printr-un loc nemarcat. Dacă șoferul nu ar fi tras prompt de volan, ca să evite un impact mai puternic, s-ar fi putut produce o tragedie. Femeia a fost totuși acroșată de autobuz, iar acest incident a paralizat circulația orașului, în care traficul este oricum infernal. 

Ziar de Cluj a intervievat astăzi mai mulți șoferi CTP, la capătul de linie din Gheorgheni, întrebându-i dacă pietonii și ceilalți participanți la trafic respectă în general regulile de circulație sau dacă ei sunt nevoiți zilnic să le protejeze viața celor care circulă în Cluj după cum îi taie capul.

„Nimeni nu ne respectă! E dezastru!”

„E nasol, pentru că nimeni nu ne respectă! Ceilalți participanți la trafic se bagă în față, ne fac să punem frână aiurea! În față la autobuz e foarte ușor să intri! Și ne spun: «Daʼ, cu ce te deranjează?!» Păi, tu pui frână, îi faci pe călători să… Asta deranjează! Numai vin, își pun avariile, chinuie-te!, e coloană, nu poți depăși cu autobuzul! Și oamenii numai trec aiurea, fără să se uite!

Toți sunt o apă și-un pământ, nu numai cei cu mașini din alte județe, cum zic unii! Și nu se respectă nimic! Și noi trebuie să îi ferim! Și pietonii, nimeni nu se uită! Ori e trecere, ori nu, numai îi vezi că trec! Și acolo, pe Memorandumului, cum sunt obișnuiți că numai din partea cealaltă vin mașini mici, nici nu se uită în partea astalaltă, trebuie să fii foarte atent, că numai vezi că îți sar în față! Nici nu se uită dacă vine sau nu autobuzul, acolo! E dezastru! Călătorii nu se uită, dacă ai pus un pic de frână, ei strigă: «Măgarule! Porcule! De ce frânezi?!» Păi, din cauză la ăla frânez! Dar ei nu înțeleg!”, ne-a declarat un șofer de autobuz.

„Dumneavoastră circulați în Cluj? Ați văzut cum se circulă?!”

„Eu pe troleibuz lucrez. Dumneavoastră circulați în Cluj? Ați văzut cum se circulă?! Și cu troleibuzul e tot așa! Toți intră în față, pietonii trec pe unde nu e marcat, fug de la o stație la alta! De exemplu, și pe Memo, stațiile sunt vizavi. De acolo, fug dincolo, de dincolo, dincoace! Nici pe trecere nu se uită!

Nici șoferii, majoritatea nu respectă! Nu numai cei veniți din alte județe, nici ăștia de aici! Numai o cursă să veniți, să vedeți câți trebuie să evităm! Nu te lasă să ieși din stație! Deși ai prioritate, te lasă cineva?! Te mai lasă, dar rareori! Traficul, când plouă e mai aglomerat! Și dimineața, la orele de vârf, când merg copiii la școală, de la 7, până la 9. Și după-masa, de la 4, când ies oamenii de la serviciu, până la 7. Vara să tot lucrezi, vara e bine!”, a explicat un al doilea șofer.

„Taximetriștii sunt de groază!”

„Taximetriștii sunt de groază! Taximetriștii au probabil niște reguli ale lor, cum le avem și noi pe ale noastre! E foarte aglomerat Clujul! Taximetriștii, și ei, fug după bani, și ei vor să facă un leu și nu respectă regulile! Cu pietonii aveți exemplu accidentul de acum două zile. Nu a sărit în fața autobuzului?! ”, a declarat, mai laconic, un alt șofer.

„Nimeni nu respectă regulile! Aici eviți cel puțin 100 de proști pe zi!”

„Nimeni nu respectă regulile! Nu se mai semnalizează, nu se mai face nimic! Fiecare, unde îl taie capul, oprește, pune avariile! Eu spun numai adevărul! Nu se mai respectă legea de nimeni! E aglomerat orașul! Telefonul mobil, mesaje la stop, se face verde, trebuie să îl claxonezi să pornească, că el încă nu și-a gătat mesajul! Chestii din-astea!

Pietonul vede că ești la doi pași de el și el e pe trotuar și încă se grăbește să treacă prin fața ta! Dar nici nu se uită! Vede că vii la doi pași de el și forțează trecerea prin fața ta! Dacă eu rămân, în momentul ăla, fără frână?! Ce fac?! Vai de capuʼ meu! Aici eviți cel puțin 100 de proști pe zi! Cel puțin! În 8 ore, cât lucrăm în schimb! E o meserie pe care ne-am ales-o, dar e destul de grea, dat fiind faptul că sunt foarte mulți studenți și străini! Și șoferii nu te lasă să ieși dintr-o stație, nici măcar din astea din care e legal, cu alveole! Forțează, accelerează! Dar nu numai cei din alte orașe, toată lumea e la fel! Taximetriștii au pretenția ca eu să îi las să iasă în față sau să întoarcă, dar când se pune problema invers, ei nu! 

Călătorii, știți cum e! Lumea e nervoasă! Toată lumea e nervoasă, că lume calmă nu este! Noi punem frână bruscă pentru că nu avem ce face! Dar, omori un prost din cauza asta?! Călătorii au scaune, au bare, fiecare poate să se țină! Dar, dacă nu se ține nimeni de bare, de nimic! Dar cum să aibă stabilitate, când se țin de plasă și de telefon?! 

În general, cei până în 50-60 de ani, își mai dau seama ce se întâmplă! Însă, toate reclamațiile vin de la ăștia de 70-80 de ani care circulă pe gratis și sunt care efectiv se plimbă din Gheorgheni până în piață, vin înapoi și nici nu coboară jos! Merg de aici, se urcă de aici, vin până în piață, vin înapoi, se dau jos, merg acasă! Încă, odată, stătea un băiat pe primul scaun și a venit un bătrân la el și îi zice: «Nu mă lași să stau eu aici? Că vreau să văd orașul! L-a sculat pe copil de acolo, să stea el, să se plimbe, să vadă orașul! Și stă acolo, vine o tură, merge acasă, peste două ture, mai vine o dată!

Și stați că acum vine frigul! Dăm drumul la căldură, vin boschetarii! Apăi să vedeți numai plimbări ce fac ăia cu noi! Să vedeți mirosuri acolo, de toate felurile! Poliția Locală nu urcă, numai dacă-s chemați! Eu nu pot să chem Poliția Locală, că se urcă de aici și poate la a doua, la a treia stație se dă jos! Vin oamenii la noi, să îi dăm noi jos! «Domne, nu vezi cum miroase ăla acolo?» Dar noi nu avem cum! Nu avem cum să ne ridicăm de la volan, să mergem să îl luăm pe nu știu ce călător, să îl dăm jos! Dacă vine controlorul la el și nu are bilet, îl dă jos, dacă nu, dacă îi chemăm pe cei de la Poliția Locală, îi dau ei jos, dar și atunci, când vine Poliția Locală, alții ne zic: «Domne, n-aveți suflet? Că și ăla e suflet de om!» Unul zice: «Dă-l jos!», celălalt zice: «De ce-l dai?» 

Autobuzul meu e cu camere, are camere de supraveghere! Are 5 camere. Are 3 afară, una în față și două lateral! Tot se vede! Dacă ar lua poliția dischetele de la noi, să se uite cam ce fac alții în trafic într-o zi…! Înregistrările rămân 56 de ore! 

Femeile, șoferițele, de obicei, nu ar da prioritate… rar, una la o mie dă prioritate! Dar ele, ca femei, așteaptă să fii atent cu ele, să le lași, să se ducă! Dar ele nu te lasă, Doamne ferește! 

Puțini sunt care au bunul-simț și te lasă și ei. Că și noi le dăm drumul, domne, că dacă îl vezi pe unul că vine, se bagă, nu îl lovești, îl lași să treacă! Sunt cam nesimțiți, și ăștia sunt majoritatea, nesimțiții! Mai ales taximetriștii sunt de-ăștia care, vorba aia, au carnet de doi ani, de un an, și sunt taximetriști! Și merg de să te omoare! Câte nu s-au întâmplat cu taximetriștii?! 

N-ai ce-i face la traficul ăsta din Cluj! Ne-au făcut acolo, singura bandă, de la Cipariu și până la Tribunal, o porțiune! Acolo, hai că se mai respectă! Numai că și acolo e făcută o aiureală, că semaforul acela care ne dă nouă verde, doi putem trece, la al treilea, se aprinde roșu! Că așa scurt e! Acolo, totuși, nu e așa aglomerat ca înainte, dar ar trebui semaforul acela modificat un pic, să țină mai mult! Și avem aici, cel mai prost stop din tot Clujul acesta, e fixat în intersecția aceea cum mergi dinspre Centru în Piața Cipariu; acolo e un stop extraordinar de prost! Așa le îmbârligă alea, de se blochează acolo, pe Avram Iancu cred că e coada până la Cimitir! Și până la piață, tot coadă e! Normal, ei au zis că sunt semafoare inteligente, dar am înțeles că în Primărie au un monitor unde văd circulația și ar putea să blocheze, să dea drumul, după cum e nevoie. Dar credeți că se uită cineva la monitorul ăla?!”, ne-a povestit un șofer de autobuz.

„Dacă noi nu i-am evita pe cei care nu respectă regulile, ar fi accidente tot timpul!”

„Nu trebuie să ni se dea medalii pentru că îi ferim pe ceilalți, numai să fim respectați! Atât! Dacă ar fi să mergem pe dreptul nostru, fără să îi ferim pe ceilalți care nu respectă regulile, atunci nu știu câte mașini ar mai rămâne prin oraș! Dacă ar fi să dăm în ei, cu dreptul nostru! Intră în față, frânează! Dacă noi nu i-am evita pe cei care nu respectă regulile, ar fi accidente tot timpul! Nu unul, zeci de accidente!”, consideră un alt șofer.

Comentarii

Gabi

14.10.2016 22:32
Un mare adevar

TCG

14.10.2016 22:59

Lasa ca si voi conduceti ca prosti. Trebe dimineata sa strig la voi sa va opriti in stati. Ca mergeti cu viteza ca nebuni.

flegmenta

15.10.2016 11:35

si noi avem aceeasi parere despre soferii de autobuz, forteaza semafoare, te arunca in autobuz in toate partiile samd.

Pbab

16.10.2016 08:11

in proportie de 60%traficul din Cluj este ingreunat de Ratuc si taximetre...Ratuc: niciodata nu se opresc al alveole,dar niciodata timp in care circulatia pe o banda este paralizata, sa nu pomenim de acele momente in care mergi paralel cu ei si au un obstacol in fata pur si simplu te scot pe contrasens.  

ion

17.10.2016 00:54

si voi cu ctp-ul vostru ca 70% treceti pe rosu fara nici o greata sau ca intrati interesectie desi aveti verde nu aveti unde sa va bagati ca e blocata circulatia si voi la randul vostru incurcati circulatia nu e nici o problema sau ca mergeti ca nebunii  si puneti frane bruste si puneti in pericol viata calatorilor asta iara nu e o problema nu?voua vi se permite orice ca lucrati la ctp si voi aveti imunitate sa incalcati regurile de circulatie si nu dati la nimeni socoteala

Andrei

18.10.2016 22:47

V-ati gasit pe cine sa intrebati, soferii de la CTP ar fi mult mai potriviti sa transporte cartofi.

bogdan

19.10.2016 09:36

cei mai infecti participanti la trafic sunt soferii de la CTP. O spun asta si ca sofer si ca pasager in autobuzele lor.

Alexandru

19.10.2016 19:46

Am o singura intrebare: DE CE CLAXONATI CA NEBUNI PENTRU ORICE MOTIV, ESTE FOARTE FRUMOS SA TRESARI CAND DA-TI VOI O GOARNA, SA NU UITAM CA ESTE ILEGAL. Eu propun desfintarea lor de pe mijloacele de transport in comun.

Catre Alex

26.10.2016 20:07

Nu te claxoneaza din plictiseala autobuzul, e greu de inteles ca tu i-ai blocat/taiat calea in modul in care ai parcat sau schimbat benzile? Si te claxoneaza pt ca tot calatorii au de suferit!

Adauga comentariu