Sanatate

Socul si reactia anafilactica

Numim soc, din punct de vedere medical, o tulburare generala, brusca si violenta, a functiilor organismului (provocata de o cauza exterioara variata), care se manifesta printr-un dezechilibru fizic si psihic. Se mai numeste si ictus.
Socul poate fi determinat de traumatisme, caldura, reactie alergica, infectie grava, intoxicatii si de alte cauze.

 

Simptome. O persoana in stare de soc prezinta simptome variate:
– Tegumentele sunt palide sau cenusii, reci si umede.
– Pulsul este slab si rapid, iar respiratiile rare si superficiale. Tensiunea arteriala este scazuta.
– Ochii isi pierd luciul si privirea este fixa. Uneori pupilele sunt dilatate.
– Persoana poate fi in stare de constienta sau inconstienta. Daca este constienta, poate avea ameteli sau se poate simti foarte slabita sau confuza. Socul poate provoca, cateodata, supraexcitatie si anxietate.

 

Tratament de urgenta. Chiar daca dupa o trauma victima pare sa se simta normal, fiti precaut si tratati socul urmand cateva etape:
1.intindeti persoana pe spate si ridicati-i picioarele mai sus decat nivelul capului. Incercati sa-i impiedecati miscarile inutile. Tineti sub observatie eventualele semne de soc enumerate mai sus;
2.asigurati-i protectie termica si un confort minim. Desfaceti-i hainele stranse si inveliti-o intr-o patura. Nu-i dati nimic de baut;
3.daca persoana vomita sau are sangerari ale cavitatii bucale, asezati-o pe o parte a corpului pentru a impiedica sufocarea;
4.tratati eventualele leziuni (precum hemoragii sau fracturi) in mod adecvat;
5.chemati asistenta de urgenta imediat, sunand la Salvare.

 

Reactia anafilactica. Cel mai dramatic raspuns alergic este numit reactie anafilactica. Poate produce soc si poate ameninta viata. Desi nu este frecventa, sute de persoane mor anual din cauza acestei reactii, care apare si se manifesta rapid, in cateva secunde sau minute.

 

Aproape oricare alergen determina reactia, inclusiv veninuri de insecte, polen, latex, anumite alimente si medicamente. Exista si reactii anafilactice de cauza necunoscuta.

 

Daca sunteti extrem de sensibil, puteti avea urticarii extinse si edeme mari ale pleoapelor si buzelor sau ale laringelui – determinand dificultati in respiratie si chiar soc. O reactie grava poate fi insotita si de ameteala, crampe abdominale, greturi sau varsaturi.

 

Multi dintre cei care-si cunosc alergiile specifice poarta cu ei medicamente ce antagonizeaza o reactie alergica. Cel mai folosit medicament este adrenalina. Totusi efectele medicamentelor sunt numai temporare, deci trebuie sa solicitati consult medical imediat.

 

Daca observati o reactie alergica de genul celei anafilactice, chemati ambulanta. Verificati daca persoana are medicamente speciale (de inhalat, inghitit sau injectat) pentru a contracara efectele atacului alergic. Faceti respiratie gura-la-gura, daca observati absenta ei sau a pulsului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *