Diete

Socul si efectele sale

Este un arbust (Sambucus nigra L.), care se intalneste frecvent in stare spontana, in special in zonele deluroase si montane. De circa 30 ani a fost introdus si in cultura din Romania.

Socul se cultiva, in principal, pentru florile si fructele lui. Florile de soc sunt grupate in inflorescente foarte mari, au parfum intens, caracteristic si placut. Din ele se extrag arome utilizate in cupaje sau amestecuri de bauturi. Florile se folosesc proaspete sau uscate.

Fructele socului sunt drupe baciforme sferice, cu diametrul de 6-8 mm, negre, lucioase. Fiecare drupa din inflorescenta are 3-5 samburi cu cate o samanta.
Recoltarea fructelor se face la maturitatea deplina (in august-septembrie). Intrucat florile din fiecare inflorescenta se deschid esalonat, si coacerea fructelor din inflorescenta respectiva este esalonata.

Deoarece drupele rezista la cadere, recoltarea se face numai dupa ce ele ajung la deplina maturitate, in 2-3 reprize, pe masura ce se coc. Inflorescentele cu fructe, dupa detasarea de planta (cu foarfecele) se pun in ladite, in straturi subtiri; la temperaturi de 2-4 ºC, ele pot fi pastrate in stare proaspata pana la 6-8 zile.

Fructele de soc contin 5-9 % zaharuri, substante minerale (sunt bogate in potasiu – 300 mg la 100 g, bogate in calciu – 35 mg la 100 g), vitamina C (51-105 mg la 100 g), vitamine din complexul B. In general fructele socului sunt de circa doua ori mai bogate in vitamina C decat lamaile si portocalele. Ele au o valoare energetica de cca 46 kcal la 100 g.

Din fructele socului se prepara suc, socata, sirop, jeleu, gem si o delicioasa dulceata. In scopuri terapeutice, de la soc se folosesc fructele, florile, frunzele si scoarta tulpinii. Extractele din flori de soc au efect sudorific, antiinflamator, usor laxativ si favorizeaza diureza; sunt recomandate si in obezitate.

Baile cu decoct de flori de soc se folosesc in diferite forme de reumatism. Decoctul se prepara din 300 g flori in 5 l de apa, care se fierb 10 minute, apoi se toarna in baie la temperatura de 37 ºC; durata unei bai este de 15-20 de minute.

Baile cu infuzie din fructe, flori si frunze de soc se folosesc contra reumatismului articular. Se oparesc 50-100 g de parti de planta in 3 l apa clocotita. Lichidul strecurat se toarna in cada cu apa, la temperatura de 37 ºC. Cataplasmele cu infuzie din flori de soc, 30 g flori la 1 l de apa clocotita, se folosesc contra reumatismului abarticular,  in contuzii, arsuri, afectiuni oculare etc.

Decoctul din coaja (scoarta) lemnului de soc (2 linguri la 1 l de apa) se foloseste la tratarea reumatismului (uz extern).
Infuzia din flori de soc, 1-2 lingurite de flori la 250 ml apa clocotita, are efect puternic sudorific (provoaca transpiratie) si antinevralgic. Se foloseste contra guturaiului, a febrei produse  de gripa, a rinitelor (inflamatorii ale mucoasei nazale), a nevralgiilor, a reumatismului abarticular, a periartritei scapulohumerale, a obezitatii s.a.

Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, caldute. Cu aceasta infuzie se pot face si inhalatii, in cazul rinitelor.
Infuzia din flori de soc (30-40 g la litru de apa clocotita, sub forma de bai locale si cataplasme, se foloseste in furunculoza (ajuta la colectarea puroiului), nevralgii, sciatica, contra arsurilor si intepaturilor de insecte. Nu se utilizeaza florile proaspete, aplicate pe piele sau pe mucoase, deoarece produc eriteme.
Fructele socului sunt un bun colorant natural pentru produsele alimentare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *