SMETII POLITICE. Ludovic Orban: Emil Boc a luat PDL la 40% în 2009 și în 2012 avea 18%. M-aş feri, în locul lui, să dau lecţii politice despre managementul partidului

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, consideră că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, nu este în măsură „să dea lecţii politice despre managementul partidului” ori să facă aprecieri cu privire la scorul politic al PNL, amintind că Boc a preluat conducerea unui partid care avea 40% în preferinţele electoratului, iar acel partid ajunsese la 18% din voturile alegătorilor în trei ani.

„M-aş feri, în locul domnului Boc, să dau lecţii politice despre managementul partidului şi să fac aprecieri legate de scorul politic, pentru că Emil Boc a fost preşedintele PDL şi premier care a luat partidul după alegerile prezidenţiale – era în jur de vreo 40-41% la alegerile prezidenţiale din 2009 – şi, din câte îmi aduc aminte, în 2012 scorul PDL într-o alianţă, ARD, a fost în jur de vreo 18% ca reprezentare parlamentară. Aşa că în materie de învăţăminte şi de experienţe de leadership politic caut întotdeauna să învăţ de la cei care, în exercitarea mandatului de preşedinte, chiar au avut rezultate”, a afirmat Ludovic Orban, luni seară, la B1 Tv.

Preşedintele PNL a precizat că, atunci când caută să înveţe, încearcă să facă acest lucru „de la cei care au performanţă”.

În aceeaşi emisiune, preşedintele PNL a arătat că partidul a obţinut, în 2020, cel mai bun scor din ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte reprezentarea parlamentară.

Emil Boc, ENERVAT de observațiile lui Orban: ”Totdeauna Ludovic Orban a fost produsul unei liste sau unei numiri în politică”

Emil Boc, primarul Clujului, se arată profund revoltat de atacul venit din partea președintelui PNL, Ludovic Orban. Emil Boc a avut o intervenție la postul Digi24 și susține că Orban nu are dreptate. Fostul premier lansează și numeroase acuzații: „Nu-mi amintesc ca domnul Orban să fi câștigat o competiție directă încât să primesc lecții de la domnia sa. Dimpotrivă: totdeauna a fost produsul unei liste sau unei numiri în politică”, a spus Emil Boc.

„Ce se întâmplă azi în PNL e departe de orice competiție loială și corectă între colegi. Sper ca domnul președinte Orban, dacă mai ține la acest partid, să înțeleagă că fiecare rafală zilnică de atacuri nu sunt nici la adresa lui Boc, nici a lui Cîțu, sunt la adresa fundamentelor acestui partid. (...) Sper ca mesajul meu să fie un apel în ceasul al doisprezecelea și pur și simplu să ne concentrăm pe ce suntem noi, pe ce oferim noi românilor, de ce este mai bun proiectul domnului Orban decât al domnului Cîțu și nu pe atacuri și jigniri, lucruri care poate dau o emisiune, o știre, un breaking news, dar lasă urme adânci în PNL.

În primul rând vreau să spun pentru corectitudinea istorică. Am preluat președinția Partidului Democrat nu în 2008/2009, ci în 2005. Avea 16% când avea PD-ul în alianță, iar în 2008 la alegerile parlamentare în urma parteneriatului cu președintele României, Traian Băsescu, Partidul Democrat Liberal a fost singurul partid din România care a reușit singur să învingă PSD-ul. În calitate de președinte de partid, cu tot respectul pentru domnul Orban, eu n-am pierdut. A pierdut domnia sa din nefericire în 2020 în fața PSD-ului. Eu am câștigat împreună cu colegii mei și în parteneriat cu președintele României această competiție politică.

În al doilea rând: în 2012 eram președinte de partid și veneam după o criză economică globală, combinată cu o criză financiară. Nu m-am ascuns în spatele geamurilor din Modrogan, ci m-am dus pe câmpul de bătălie ca președinte de partid... Dacă pierd, să pierd pe câmpul de luptă ca președinte de partid. Domnul Orban s-a ascuns în spatele geamurilor preferând să nu candideze la alegerile pentru Primăria Capitalei și să dea primăria unui alt partid. PNL-ul a ieșit pe locul trei.

După aceea am câștigat și deși am obținut la locale undeva la 16% dacă nu greșesc am considerat că nu mai reprezint un motor pentru PDL și mi-am dat demisia. Singur, deși câștigasem alegerile locale. Am lăsat partidul să-și găsească soluții și să meargă mai departe.

Am câștigat cinci alegeri directe. Nu-mi amintesc ca domnul Orban să fi câștigat o competiție directă încât să primesc lecții de la domnia sa. Dimpotrivă: totdeauna a fost produsul unei liste sau unei numiri în politică. Așa încât e greu să dai lecții.

Eu aș fi răspuns la aceste întrebări dacă m-ar fi sunat  și îl invitam la o cafea și discutam aceste lucruri și nu prin intermediul public.

Mă așteptam ca un președinte de partid să nu dea trei portofolii (Fonduri Europene, Dezvoltare și Transporturi) pentru a-și păstra propria poziție de președinte al Camerei Deputaților. E o realitate care doare în PNL. Am dat trei poziții importante. Pe de altă parte era bine dacă aveam un procent în urma alegerilor astfel încât să fim noi primul partid cu un procent mult mai mare față de ce am obținut astfel încât să guvernăm singuri. Nu a fost așa.  Cam așa stau lucrurile în realitate”, a spus Emil Boc la Digi24.

„Nu voi candida la nicio funcție în partid sau să candidez la funcția de președinte”, a conchis edilul.

 

 

FOTOCREDIT: Inquam Photos/ Manases Sandor 

Adauga comentariu