Necategorizat

Smantana si iaurtul

Preparate din laptele animal, smantana si iaurtul sunt destul de des folosite in alimentatia omului.
SMANTANA, bogata in calorii, poate contine si multe grasimi si colesterol, oferind foarte putine substante hranitoare. Este etichetata in functie de cantiatatea de grasime din lapte, respectiv de la 10-12 % (semidegresata) si de pana la 40 % (smantana grasa).

 

Ce contine? Cea mai mare parte din grasimea smantanei este saturata. In cazul smantanii semidegresate, mai mult de ¾  din calorii provin din grasime. Intr-o lingura de smantana semidegresata se afla numai 16 mg de calciu, adica aprox. 1,6 % din necesarul zilnic.

 

Recomandare. Dintr-o singura lingura de smantana, prin batere, se pot obtine doua linguri de frisca. Ca sa fie aromata, fara a contine zahar, adauga-i putina vanilie inainte de a o bate. Ca sa reduce grasimile si caloriile, pune in cafea smantana semidegresata in loc de frisca. O lingura de frisca la desert este recomandata doar la ocazii speciale.
Ce este indicat? Smantana degresata. Daca bei foarte multa cafea, cauta aceasta varietate la raioanele de lactate. Obtinuta din lapte degresat si substante aglutinante, contine jumatate din caloriile smantanii obisnuite si nu are deloc grasimea acesteia. In schimb, are mai mult sodiu. Smanatana acra usoara, obtinuta din cea semidegresata, are 40 % mai putina grasime decat smantana acra obisnuita, excelenta pentru gatit.

 

Ce nu este indicat? Portiile mari. O lingura de smantana semidegresata in cafea poate face parte dintr-o dieta echilibrata. O portie de supa preparata cu o ceasca de smantana ar trebui consumata doar la ocazii speciale. Smantana acra degresata in retete. Grasimea stabilizeaza smantana si aceasta varietate saraca in grasimi se poate inchega la temperaturi ridicate.

 

IAURTUL este bogat in calciu, riboflavina si vitamina B12. Este obtinut prin introducerea unor bacterii in lapte care consuma lactoza si glucidele, facand din iaurtul rezultat o alternativa pentru cei care au intoleranta la lactoza.
Ce contine? Iaurtul simplu este o sursa excelenta de proteine, vitamine si minerale, fiind sarac in grasimi. Consulta etichetele – unele marci de iaurt asigura si un aport de fibra. Evita iaurturile cu arome, care pot contine surprinzator de mult zahar si conservanti. Este mult mai sanatos sa tai in cubulete fructul proaspat si sa-l amesteci cu iaurtul simplu.
Recomandare. Iaurtul este o alternative sanatoasa la smantana acra si la maioneza din sosuri si salate. Chiar si iaurtul nedegresat contine un mic procent din caloriile, grasimile si colesterolul din smantana sau maioneza. Urda, obtinuta prin scurgerea zerului, poate fi un inlocuitor pentru maioneza sau branza grasa.

 

Ce este indicat? Culturile vii. Etichetele pe care este scris  “Contine culturi vii” indica un iaurt cu bacterii benefice care pot contribui la reglarea florei tractului digestiv. Iaurtul simplu, degresat partial sau total. O cana contine peste 400 mg de calciu, adica 40 % din necesarul zilnic pentru majoritatea adultilor.

 

Ce nu este indicat? Iaurtul indulcit. Unele arome de fructe contin peste doua linguri de zahar la cana, iar iaurtul cu aroma de vanilie, cafea si lamaie contine putin mai mult de o lingura. Iaurturile cu fructe. Pentru ca fructele ocupa spatiu intr-o proportie de 226 g, acumuleaza mai putin calciu si vitamine B. Mai bine adaugati fructele proaspete in iaurtul simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *