Slana Fest, festinul porcului si al bauturilor tari

Festivalul Slana Fest s-a incheiat aseara, in ropote de aplauze asezonate cu tuica. Cel mai bun slaninar al Ardealului, de data aceasta o femeie iscusita, a plecat acasa nu doar cu trofeul personalizat, ci si cu admiratia celorlalti participanti.

Sase concurenti si-au expus slanina in fata a patru membri ai juriului, toti gastronomi iscusiti, cu gusturi fine, asezati mandri in spatele unei mese lungi, incarcate ca-n povestile cu regine si cavaleri – nenumarate feluri de slanina, paine, ceapa si sticle desfacute de tuica. Concurentii, insotiti de prieteni si familii, asteapta nerabdatori la mese. Pe rand, fiecare dintre ei paseste in fata, ia microfonul si spune cateva cuvinte depre slanina cu care a intrat in concurs.

“Am pus-o in sare, am afumat-o, am aerisit-o, acum n-o sa divulg toate secretele, ca nu se face”, rade primul concurent.

S-au notat gustul, aspectul si prezentarea fiecarei slane inscrise in concurs. Pe rand, fiecare dintre concurenti a ajuns in fata. Au vorbit despre anii in care s-au perfectionat, retete inedite, porcii de acasa si stilul fiecaruia. Unii ii hranesc cu porumb, altii cu furaje si cartofi, altii cu ce "au prin casa". Important e ca "in ultimele 6 saptamani inainte de taiere, sa ii dai porcului in fiecare zi un pahar de tuica. Da' sa bei si tu cu el, pana nu mai stii care e omul si care e porcul". 

In spate, o trupa locala de jazz incanta urechile celor prezenti, in fata tuica curge iar in pahare. Ferestrele mari nu mai fac fata, nici arerisirea. Chelnerii deschid geamurile aburite, sa potoleasca atmosfera fierbinte. Solista isi deschide sufletul in fata spectatorilor rosii in obraji, juratii fumeaza si toarna in pahare. Oricine poate merge la masa lor pentru o bucata de slanina si o felie de paine de casa, iar spectatorii se inghesuie, fiecare vrea sa guste cat mai multe specialitati. 

Slaninara sefa

Aurelia Gansca din Manastireni a fost singura femeie inscrisa in concurs si cea care a castigat, detasat, premiul cel mare. Nu se astepta la primul loc, iar distinctia o onoreaza pana la lacrimi. 

"Contracandidatii mei sunt foarte buni; am putut sa culeg cate ceva de la ei in fiecare an. Sunt onorata si fericita, mai ales pentru ca sunt femeie si ca am avut asa concurenta serioasa", a spus femeia la microfon, vizibil emotionata. 

La final, slanina ramasa pe masa juriului s-a impartit intre cei cativa zeci de tineri prezenti in local. Anul acesta, desi promiteau ca o sa doneze saracilor o parte din slanina, organizatorii nu au strans destula slana incat sa dea de pomana. Asa ca fapta buna s-a facut in interiorul localului, acolo unde bucatele ramase au fost impartite clientilor prezenti, fie ca au avut sau nu vreo legatura cu SlanaFest. 

Adauga comentariu