Sky Zepp, o poveste de succes, care a pornit de la un zeppelin si a ajuns la componente de mare precizie pentru industria robotica, medicala si aeronautica

Veti afla astazi povestea fantastica a unui business de succes dintr-un domeniu de nisa, pornit cu mult curaj si perseverenta de un economist cu simtul afacerilor.

Florin Groza a lucrat de la 18 ani ca sudor in cadrul Cailor Ferate, apoi ca impiegat de miscare, iar in acest timp urma cursurile Facultatii de Management si Marketing din Bucuresti. Dupa absolvirea facultatii, a lucrat 8 ani ca inspector de credite la banca.

Spiritul sau antreprenorial avea sa se manifeste curand si, in 2000, tanarul a deschis o firma de leasing, iar 4 ani mai tarziu o tipografie. Afacerile mergeau bine.

Firma Sky Zepp a fost infiintata in 2006 si oferea initial publicitate aeriana. Florin Groza a achizitionat un mini-zeppelin de 10 metri, care cantarea 35 kg. Magazinul Auchan din Bucuresti si mall-ul Polus din Cluj s-au lansat cu zeppelinul acesta, care a folosit chiar si la lansarea unor candidati in campania electorala. A fost prima aeronava privata careia i s-a permis aterizarea in Bucuresti, in ciuda restrictiilor de securitate.

Apoi a venit criza economica, bugetele pentru publicitate au scazut drastic la toate firmele si Sky Zepp a trebuit sa se reprofileze.

„In 2008, aveam o tipografie, o firma de leasing si o firma de publicitate. In urma analizelor economice, am hotarat sa diminuez riscul de pierdere si am inchis primele doua companii. Celei de-a treia, voiam sa ii modific obiectul de activitate si sa profit la maximum de tot entuziasmul unui nou inceput. M-am gandit ca, pe timp de criza, serviciile fiind in declin, singura solutie era sa ma orientez spre productie”, povesteste Florin Groza, fondatorul Sky Zepp.

Asa a inceput periplul pe la targurile internationale, studierea variantelor de luat in calcul, de la prelucrarea lemnului, la industria de mase plastice si cea metalurgica. Intamplarea a facut ca Florin Groza sa fie abordat de reprezentantul unui fabricant de utilaje de prelucrare a metalului de ultima generatie, din Germania. Acesta l-a convins ca, cu vointa si perseverenta, chiar si un economist poate invata sa lucreze pe un asemenea utilaj.

Primul strung l-a achizitionat din surse proprii, cu 80.000 euro. Dar, pe langa acesta, a fost nevoie de o sumedenie de dispozitive de masurat, scule de prelucrare si alte unelte necesare in activitatea de productie si control, in care a mai investit inca 100-120.000 de euro, luati de la o firma de leasing.

„Aveam mai multe scule decat echipamente si nu se justifica sa raman cu un singur strung, mai ales ca lucrurile incepeau sa functioneze, clientii erau tot mai multi, comenzile cresteau. Asa ca, in 2010, am depus un dosar pentru accesare de fonduri europene si am achizitionat inca doua utilaje performante, complet automatizate si computerizate, cu care putem produce piese de mare precizie”, spune Florin Groza.

Tehnologia a avansat atat de mult, incat noile strunguri si freze folosesc proiectarile tridimensionale, iar piesa, proiectata pe ecran, poate fi vizualizata din toate unghiurile inainte de a porni masina. Toate operatiile se fac automat. Pe aceeasi masina se pot efectua si strunjirea, si frezarea, si gaurirea, si filetarea, fapt care duce la o importanta economie de timp.

Muncitorul este protejat de eventualele accidente, pentru ca supravegheaza procesul de aschiere prin usa de sticla speciala. Nu e greu sa lucrezi la un asemenea utilaj, trebuie doar sa stii matematica, sa ai vedere in spatiu si un pic de dexteritate. Cu toate acestea, oamenii dispusi sa lucreze pe masini unelte nu sunt tocmai usor de gasit.

Sky Zepp executa componente pentru echipamente din industria robotica, alimentara, medicala, aeronautica si energetica, pentru firme din Germania, Franta, Italia, Spania, Belgia si Danemarca. Vestea micii fabricute de la Cluj s-a dus peste hotare si firme mari i-au contactat sa le propuna colaborari.

Componentele realizate au domenii de precizie de ordinul micronilor, precizia noastra de executie se incadreaza intre 0,2 si 0,5 microni. Din punctul de vedere al complexitatii, utilajele noastre pot executa piese care necesita prelucrarea in 3 si 4 axe. Clientii nostri sunt firme de renume pe plan mondial, Ulma Packaging, Seko Sieta, grupul GEA, Emerson”, spune managerul general al Sky Zepp, Florin Groza.

Ca e vorba de o piesa dintr-o masina de ambalat produse alimentare, un aparat medical de precizie sau o turbina care produce curent, sunt componente de a caror calitate de executie depinde functionarea in bune conditii a unor ansamble complexe ce influenteaza in bine viata oamenilor.

Acesta este un exemplu de curaj antreprenorial care demonstreaza ca poti face un business rentabil si intr-un domeniu ale carui secrete nu le cunosti cand alegi nisa, daca esti dispus sa depui eforturile necesare.

Sursa foto: Sky Zepp

Comentarii

Slaniceanu Gheorghe

23.01.2015 14:35

Ţinând cont de contextul politic, economic şi social actual , apreciez vointa si perseverenta unor oameni care inca mai vor sa schimbe ceva in tara asta ( in bine ). Succes !

Ministru

23.01.2015 22:02

... F.fain, dar sa nu uitam ce a fost taticul, chiar daca pt o scurta perioada de timp: ministrul educatiei. Oare e asa usor de prins finantare din bani europeni fara asa tata ?

Vasile Rus

25.01.2015 18:29

Felicitari pentru perseverenta, dedicatie profesionala si mult succes in continuare. 

Florin Groza

26.01.2015 13:19

    Buna ziua,       Va multumesc pentru apreciere, dar cred ca sunt necesare cateva lamuriri cu privire la remarca facuta in articolul din Ziar de Cluj. Nu trebuie uitat intradevar cine a fost tatal meu deoarece sunt multe persoane - printre care ma numar si eu – care saluta si ii poarta respect pentru modalitatea de a da dovada de profesionalism in toate momentele in care a fost pe posturi de conducere si administratie, fiind printre cei care au stiut care este rolul si pentru ce a fost numit in functie, fara sa faca abuz de pozitia primita la acel moment cum se pare ca vedem tot mai des in aceste vremuri in presa. In ceea ce priveste functia pe care a detinut-o, nu este de Ministrul Eductiei ci probabil asa cum este cunoscut, a fost Ministrul Transporturilor.        Daca va intrebati cat de usor este sa obtii Fonduri Europene, va informez din experienta mea ca nu exista simplu sau complicat. Fiind vorba de fonduri europene prin care se incearca si se reuseste de multe ori, sprijinul companiilor sau a administratiilor locale ori guvernamentale de a primii sprijin financiar pentru a putea duce la indeplinire diverse tipuri de dezvoltari a unor programe de investitii ce sunt capabile, conform unor criterii bine stabilite, sa creeze locuri de munca si o dezvoltare regionala din care sa poata beneficia de un plus valoare si cei care aplica la aceste fonduri dar si comunitatea ca un intreg. Orice investitie bine structurata ofera plus valoare prin locuri de munca prin eliminarea ajutorului de somaj a celui angajat, impozite pe profit din profitul realizat de compania privata, taxe si impozite la bugetul local sau chiar mai mult prin atragerea investitorilor sau a vizitatorilor prin programele administratiilor locale, daca acestea sunt bine analizate si investitiile sunt bine gandite.          In ceea ce priveste modul de atragere a fondurilor europene, in ceea ce ma priveste, am pornit de la premiza in cursul anului 2009 si 2010 ca exista un ajutor financiar la care poate accesa orice companie, dar sumele nu sunt accesate si de noi depinde daca dorim sa beneficiem de acest ajutor sau nu. Am aplicat in luna Noiembrie 2010 pe doua programe, unul de Minimis si unul pe programul POR 4.3. In 7 Ianuarie am fost surprins sa fiu contactat si sa aflu ca am fost declarat eligibil. Surpriza a fost maxima si am fost foarte fericit sa aflu ca nu este nevoie de nici o relatie sau alte motivatii asa cum probabil credeti prin cele afirmate, doar un proiect bun, bine explicat si un plan de afaceri bine gandit, se poate sa ai succes in a putea beneficia de fonduri europene. Secretul este sa stii ce doresti sa faci cu fondurile atrase si sa existe o finalitate a proiectului prin respectarea tuturor conditiilor si cerintelor din proiectele lansate de ADR.       Propun tuturor celor care au idei si stiu sa aplice un management de calitate sa aplice la aceste tipuri de ajutor financiar din fonduri europene. 

Adauga comentariu