In vizor

Situație dramatică la Drumuri și Poduri Județene SA Cluj: Oamenii nu au ce munci. Conducerea Consiliului Județean: „Fără infuzie de capital extern societatea nu va mai putea funcționa”

Drumuri și Poduri Județene SA Cluj, al cărei asociat principal este Consiliul Județean, se află pe o pantă descendentă de aproximativ trei ani. Din 2017, societatea a mers pe pierdere, iar conflictele spontane de muncă au fost tot mai dese. Ieri și astăzi, o parte din angajați au declanșat conflicte spontane de muncă și au cerut rezolvarea tuturor problemelor: achitarea salariilor restante și atribuirea de lucrări.

Vineri dimineața, o parte din angajați se aflau la sediul societății din Cluj-Napoca pentru a-și prezenta doleanțele conducerii societății. De asemenea, au cerut să discute și cu conducerea Consiliului Județean.

“Suntem într-un conflict spontan de muncă cu actuala noastră conducere. Am inițiat demersuri să vină la discuții cu noi cineva de la Consiliul Județean, dar se pare că nu vine nimeni. Problema este că Consiliul Județean ne-a dat efectiv la o parte și lucrările au fost date la firme private. Lucrările pe care le-am avut noi anul acesta sunt luate în antrepriză de la firmele private. Acolo unde privații consideră că nu e profitabilă lucrarea ne-o dă nouă și lucrăm pe pierdere, iar prăpastia se tot adâncește. Am intrat în insolvență în august anul trecut, dar profit nu am făcut. Avem restanțe salariale și de anul trecut din iunie și iulie, iar în 2020 am încasat din luna mai cam 80% din avans, iar lichidare nimic. Bonuri de masă nu am mai încasat de doi-trei ani. Noi nu cerem bani, cerem de lucru”, au declarat reprezentanții sindicatului Drumuri și Poduri Județene.

Conducerea Consiliului Județean a arătat că societatea este acum în reorganizare și cea mai bună soluție ar fi o infuzie de capital extern.

„Din păcate, Drumurile Județene au fost privatizate înainte de mandatul meu și transformate în societate comercială din regie. Acum, posibilitățile de alocare financiară sunt foarte mici pentru că ei fiind societate comercială nu mai putem să alocăm direct de la Consiliu, la fel ca în cazul regiilor. Acum, ei sunt în procedură de reorganizare, au un administrator judiciar numit de instanță, iar acest administrator trebuie să ia totate măsurile impuse de lege. Am discutat ieri cu el ca în acest proces de reorganizare să putem valorifica o parte din activul pe care îl are și să vedem în ce măsură societatea mai poate funcționa în formula asta sau să se vândă o parte din acțiuni pentru a face o infuzie de capital care să le permită această reorganizare. Ei sunt într-o procedură care poate să rezolve situația sau poate să ducă la măsuri mai drastice, cum ar fi vânarea de acțiuni sau găsirea unui investitor privat care să vină cu infuzie de capital fie cea mai gravă situație, falimentul. I-am propus administratorului judiciar să găsească o formulă de infuzie de capital. Fără infuzie de capital extern societatea nu va mai putea funcționa pentru că în sistemul acesta întrucât ei acum sunt concurenți pe piață cu toate societățile private și nu pot să primească lucrările decât prin licitații. Participă la licitație ca orice societate și dacă nu câștigă pur și simplu nu au bani”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În 2017 și 2028, Drumuri și Poduri Județene a fost pe minus. În urmă cu trei ani a declarat pierderi de 4,2 milioane euro, iar acum doi ani pierderile societății au fost în valoare de 1,8 milioane euro. Cifra de afaceri rulată în 2017 a fost de 8,8 milioane euro, iar în 2018 a fost de 6,9 milioane euro.

Numărul mediu de angajați declarat în anul 2018 a fost de 181.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *