Sistemul Integrat pentru Interventie condus de Raed Arafat exista doar pe hartie si in comisii

Printr-o hotarare de Guvern din luna ianuarie a  acestui an a fost infiintat Departamentul pentru situatii de urgenta in cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Acest departament este condus de un secretar de stat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta numit prin decizie de prim-ministru. Astfel secretarul de stat Raed Arafat coordoneaza IGSU,SMURD, Inspectoratul General de Aviatie pentru operatiuni de gestionare a situatiilor de urgenta, serviciile de ambulanta judetene si serviciile publice Salvamont. La un an de la tragedia din Apuseni comisiile Departamentului nu au elaborat un protocol la nivel national.

Departamentul a fost creat imediat dupa tragedia din Apuseni si la aproape un an de la infiintare nu au fost formulate normele metodologice nationale cu privire la colaborarea intre serviciile enumerate. 

“Cu privire la normele aplicabile la nivel national prin care relatiile directe vor fi modificate prin acele protocoale care vor fi valabile pentru toata lumea din cate stiu eu inca se lucreaza. S-a facut un grup de lucru si pe partea de munte unde sunt reprezentanti ai tuturor institutiilor care trebuie sa se implice in cazuri de salvari montane si inca se lucreaza. Noi ca si Serviciu de Salvamont avem cu ISU un calendar comun, iar anul acesta am avut un exercitiu salvaspeo, anul viitor avem programate un exercitiu salvaspeo si unul de salvamont in comun. Suntem in discutii si cu Inspectoratul Judetean de Jandarmi Cluj pentru a avea exercitii comune", a aratat Gheorghe Fratila, seful Serviciului Salvamont Salvaspeo Cluj.

Colaborarile dintre Salvamont Cluj si ISU Cluj  asteapta finalizarea protocolului la nivel national. Comisiile de elaborare al documentului nu au venit cu o formula finala nici in al 12-lea ceas.

“Noi avem un protocol pe linie de salvaspeo si avem in lucru protocolul pe linie de salvamont, dar este suspendat pentru ca asteptam de la Bucuresti pozitia unitara pentru toata tara. Pana nu se face un protocol uniform pentru toata tara suntem blocati. Si discutiile pe care le-am purtat cu Unitatea Speciala de Aviatie au ramas nefinalizate din acelasi motiv, deci se vor face la nivel national protocoale care urmeaza sa le inlocuiasca pe cele vechi. Tot ce stiu eu este ca se lucreaza pe comisii si au fost diverse intalniri” a declarat Gheorghe Fratila, seful Serviciului Salvamont Salvaspeo Cluj.

Foto:ziuadecluj.realitatea.net

Adauga comentariu