Sistemul automatizat al tribunei era cu probleme inca de acum doi ani. Angajat al Salii Polivalente: "Se stia din decembrie 2014, dar nu stiti de la mine"

Raportul preliminar privind accidentul de la Sala Polivalenta, realizat de catre comisia tehnica de verificare a cauzelor care au dus la incidentul de sambata seara din timpul meciului de baschet dintre U BT si Oradea a fost prezentat azi. Reprezentantii Primariei, prin vocea viceprimarului Gherghe Surubaru, au afirmat ca problemele sistemului de deschidere al tribunei retractabile a fost sesizat inca din luna august a anului trecut insa potrivit unor reprezentanti ai societatii de problemele cu inchiderea si deschiderea tribunei eru cunoscute la nicio luna de la inaugurarea salii.

Tribuna retractabila de la Sala Polivalenta, din cauza careia s-a produs nefericitul accident de sambata seara, are mai multe deficiente in ceea ce priveste sistemul de exploatare. Potrivit raportului prezentat de Gheorghe Surubaru in cadrul comisiei de analiza a cauzelor producerii accidentului au facut parte reprezentantii directiei tehnice ai Primariei, administratorul Salii Polivalente, constructorii Salii Polivalente ( CON-A si Intersport), proiectantul salii si inspectori de la Inspectoratul de Stat in Constructii. Din afirmatiile viceprimarului Surubaru reiese ca scopul comisiei a fost acela de a se stabili cauzele si nu de a se gasi vinovatii pentru producerea accidentului.

“Este un raport strict tehnic nu tragem niciun fel de concluzii. Noi nu cautam vinovati cu aceasta comisie, stabilim cauze si ceea ce trebuie pentru remedierea acestor defecte care intalnesc intr-un asemenea ansamblu sportiv. Am ascultat in prima faza parerile ale constructorilor, ale administratorului salii si a celor de la ISC si cei care manevreaza tribuna retractabila”, a explicat Gheorghe Surubaru.

Viceprimarul a prezentat reprezentantilor presei modul in care s-a facut inspectia la Polivalenta si concuziile preliminare privind cauzele care au dus la producerea accidentului.

“Am iesit in sala, am inceput inspectia propriuzisa a tribunei retractabile, am inceput prin a manevra succesiv aceasta tribuna, pentru a verifica modul de functionare al acesteia si a depista in prima faza cauza care a dus la la crearea acelui gol intre tribunaretractabila si cea fixa. Prin aceste manevrari succeesive s-a observat ca in acest moment tribuna  nu functioneaza corespunzator automatizat. Este nevoie de un ajutor manual repsectiv un ajutor care se face cu 15-20 de persoane, personal asigurat de catre cei de la Sala Polivalenta. Un prim aspect care noi consideram ca nu este in regula in acest moment. Tribuna trebuie sa functioneze complet automatizat dar nu putem sa spune ca aceasta este acel gol din partea superioara”, a spus acesta.

In urma faptului ca tribuna nu functioneaza automat de fata cu toti expertii tehnici s-a trecut la cautarea cauzelor care duc la functionarea necorespunzatoare a partii automatizate a tribunei. 

“Sunt aspecte relevante in ceea ce priveste functionarea corespunzatoare dar aspecte care nu pun in pericol siguranta celor care ocupa aceasta tribuna in timpul eventimentelor. Un fir care manevreaza un limitator de cursa, acest fir in care cursa maxima a tribunei este efectuata trebuie sa decupleze practic inaintarea tribunei la pozitia complet deschis. Acest fir, in momentul verificarilor, s-a constatat ca nu era chiar corespunzator fixat. L-am fixat noi. In paralel, se realizeaza o ancheta a politiei si avem cateva restrictii de a interveni pe tribuna retractabila, lucru care ne-a impiedicat sa facem mai multe manevre pentru a nu distruge probele care s-ar putea sa fie concludente la ancheta dansilor. Am mai observat ca primul rand de scaune, cel de jos, este cel care ar trebui sa se deschida primul si trage dupa el restul randurilor de scaune. Acesta nu functioneaza corespunzator decat pana la jumatatea cursei, dupa care se produce un blocaj, o frecare excesiva si o degradare a cailor de rulare. L-am considerat posibil ca o cauza a faptului ca tribuna nu functioneaza corespunzator automatizat. Nefunctionand automatizat necesita acea manevra manuala cu cei 15-20 de oameni care trebuiau sa ajute la deschiderea tribunei”, a declarat Gheorghe Surubaru.

Problemele functionarii defectuoase ale tribunei retractabile de la Sala Polivalenta au fost sesizate inca din luna august 2015, insa, potrivit unor surse, aceaste defectiuni se stiau inca din luna decembrie 2014, la nici macar o luna de la inaugurarea Salii Polivalente. 

“Am facut mai multe sesizari in privinta mai multor remedieri ce trebuiau facute la Sala Polivalenta, pe care le-am constatat si pe care le-am comunicat atat Primariei cat si constructorului. Printre acele remedieri se afla si tribuna retractabila. Problema a fost constatata de la cei de la Intersport printr-un proces verbal pe care l-au comunicat constructorului in august 2015. In acel proces verbal spune ca tribuna nu este uniforma”, a afirmat Ionut Rusu.

Adauga comentariu