Sistem hibrid și în unele grădinițe din Cluj: copiii vor merge la ”grădi” pe rând

Regulile de distanțare socială impuse de Ministerul Sănătății pentru redeschiderea grădinițelor va determina apariția situațiilor în care copiii vor merge la grădiniță pe rând, în sistem hibrid: jumătate de grupă o săptămână și apoi cealaltă jumătate de grupă în altă săptămână. 

În Cluj-Napoca fiecare grădiniță va decide modul în care se vor adapta la regulile impuse de Guvern astfel încât toți copiii să fie în siguranță.

Deja sunt grădinițe care au decis să adopte sistemul hibrid, din lipsă de spațiu. Astfel ei îi vor primi pe copii pe rând. 

”Așa vor merge. Două săptămâni o tură. în ordine alfabetică și pe urma cealaltă jumătate”, menționează o mămică.

”Și la grădinița din Gheorgheni tot așa va fi 1 săptămâna jumătate grupă și o săptămână cealaltă jumătate”, potrivit unei alte mămici.

”Gradinitele din Cluj si nu doar, au inscrisi in grupa un anumit nr de copii, sa zicem 28-30...cu noile norme impuse, trebuie ca distanta dintre masutele unde vor sta copilasii sa fie de 1 m. Sunt grupe unde capacitatea reala respectand normele este de 12-15 copii... nu exista alte sali de grupa, nu exista suplimentare cu cadre didactice, insa legal trebuie injumatatit nr de copii/ grupa...Ce varianta s-ar putea gasi in aceasta situatie in care toti suntem legati de maini si de picioare oricat de binevoitori am fi... Singura de moment este ca unde salile de grupa sunt mici...copiii sa mearga impartiti”, recunoaște o altă mămică.

Sistemul hibrid va fi adoptat și de grădinița Colegiului Pedagogic, după cum a dezvăluit directorul Colegiului Mircea Bertea. 

”Cei de grădiniță vor veni, desigur, scenariul acesta trebuie aprobat de Inspectorat, de DSP, dar probabil că așa va fi, vor veni două săptămâni sau o săptămână în program prelungit, cu somn, cu mâncare, și o săptămână sau două vor sta acasă, ca să încapă toți. Pentru grupa mare se va face activitate online, pentru ceilalți se vor trimite activități care pot fi făcute cu părinții, pentru că cu un copil de grădiniță trebuie să fie un părinte când se joacă sau urmărește o activitate pe tabletă sau desenează”, a explicat directorul.

Sunt însă și grădinițe care au spații mai generoase și pot să îi primească pe toți copiii. Acestea au impus reguli stricte de distanțare. Copiii din grupe diferite nu vor interacționa între ei, nici măcar în curte, iar locurile de dormit vor fi diminuate. O altă grădiniță a decis să monteze plexiglas pe măsuțe pentru a-i separa pe copii. Aceștia nu vor putea să împartă jucăriile și nici să se joace cu colegii lor decât păstrând distanța. 

Sunt grădinițe care nu au luat o decizie privind începerea noului an, iar părinții așteaptă cu nerăbdare vești. Toți sunt îngrijorați că nu vor avea cu cine să îi lase pe cei mici dacă vor putea merge la grădiniță doar două săptămâni pe lună. 

Și ce fac părinții cu ei doua săptămâni pe luna ? E aberant ? Lipsim de la job 2 săptămâni pe luna ??? 

Pe cand inveti copilul (mai ales grupa mică) iar il dezveți?

Ce fel de educatie vor avea copiii care merg 2 sapt si 2 sapt stau acasa?  Pe mine ma ingrozeste situatia pentru copil si pentru noi ca parinti. Efectiv nu stii daca ajungi la pasul in care te lasi de lucru pt ca nu ai cum sa te ocupi si de copil si de serviciu in acelasi timp 

Acum ies la suprafata probleme ignorate ani la rand. 30 de copii in grupa? Asta e normalitate?  Daca se dorea se puteau aloca bugete pentru amenajarea unor spatii suplimentare.  Eu ma intreb doar cat de relaxati pot fi parintii care nu lucreaza de acasa si au fost anuntati ca vor duce copiii tot cate 2 saptamani.  Nu ca lucrand de acasa ar fi usor, dar sa zicem ca te mai descurci cumva. 

O decizie definitivă va fi anunțată în 10 septembrie, după ce planurile propuse de către grădinițe vor fi adoptate de către DSP și de Inspectoratul Școlar Județean. Reprezentanții Prefecturii, a Inspectoratului Școlar și a DSP au avut în aceste zile mai multe întâlniri zonale în Huedin, Gherla, Dej, Câmpia Turzii, Turda și Cluj-Napoca, pentru evaluarea situației existente la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județ, în vederea redeschiderii și funcționării acestora în condiții de siguranță. Au participat primarii și directorii unităților de învățământ preuniversitar din municipii și comunele arondate acestora. 

 

 

 

Adauga comentariu