Sanatate

Sindromul ADAM sau cand barbatii imbatranesc

Cunoscuta si sub numele de sindromul ADAM (androgen deficiency in aging men), andropauza este modul prin care corpul il avertizeaza pe barbat ca imbatraneste. Aceasta stare este receptata in mod diferit de fiecare barbat, unii acceptand schimbarea si declinul sexual ca pe o consecinta naturala a inaintarii in varsta, altii percepand-o ca pe o amenintare la adresa propriei masculinitati si identitati.

Andropauza apare la barbati mai tarziu decat la femei, spre varsta de 60-70 de ani si este determinata de un nivel scazut al testosteronului. Simptomele sunt mult mai atenuate. Involutia sensibila a testiculelor se produce mai lent decat cea a ovarelor la femei. Pot aparea si la barbati bufeuri, tulburari de memorie, de somn, circulatorii (hipertensiune, angina pectorala), potenta diminuata, stari depresive etc. Spre deosebire de menopauza, care este marcata de incetarea menstruatiei, andropauza nu este bine delimitata. Poate evolua de-a lungul anilor. Stresul, alcoolul, ranile sau interventiile chirurgicale, medicamentele, obezitatea si infectiile au un rol foarte important.

Semne medicale

Sexualitatea barbatului la varsta a III-a este marcata de modificari hormonale legate direct de inaintarea in varsta, dar si de realitati medicale devenite manifeste cu varsta – diabet, ateroscleroza, hipertensiune, folosirea unor medicatii pentru boli cronice. Dintre simptomele psihice, notabile sunt scaderea abilitatilor vizuale, depresie, labilitate emotionala, iritabilitate, nervozitate, tulburari de somn. Odata cu inaintarea in varsta, la barbat se inregistreaza o scadere treptata a nivelului de testosteron, avand consecinte atat in plan sexual (disfunctii sexuale, scaderea spermatogenezei) cat si nonsexual.

Menopauza masculina, cunoscuta medical ca hipogonadism cu debut tardiv, se refera la o scadere a nivelului de hormoni sexuali masculini, care poate aparea odata cu trecerea anilor. Trei semne-cheie legate de sanatatea sexuala si scaderea nivelului de testosteron au fost identificate: disfunctia erectila, apetitul sexual scazut si frecventa scazuta a erectiei dimineata. La aceste manifestari se adauga alte simptome non-sexuale. Printre ele se numara dificultati ale barbatilor in a se angaja in activitati fizice, imposibilitate de deplasare pe o distanta de un kilometru, inabilitate de a se apleca, dar si lipsa de energie, stari de tristete si de oboseala.

Barbatii afectati de andropauza au tulburari atat in sfera sexuala, cat si in cea emotionala si comportamentala. Unii pot sa devina chiar mai agresivi. In afara de diminuarea erectiilor matinale, andropauza se resimte si prin faptul ca barbatilor le scade masa osoasa (risc de osteoporoza), masa musculara si le creste adipozitatea.

Totusi, barbatii aflati la andropauza nu percep simptomele schimbarilor hormonale la intensitatea celor traite de o femeie la menopauza. Climaxul masculin se instaleaza mai lent, progresiv. Constientizarea deficientelor in plan sexual se face treptat, ca o parte fireasca a unui proces natural normal, legat de inaintarea in varsta.

Schimbari la pensie

Barbatul este vazut in mod traditional ca un stalp al familiei, un simbol al stabilitatii financiare si economice atat in cuplu, cat si in societate. Iata de ce pensionarea este o adevarata drama pentru barbat, o degradare ca importanta, atat in familie cat si social, cu atat mai mult cu cat este urmata de o reducere brusca si dramatica a veniturilor materiale.

Cea mai mare pierdere in viata multor barbati este mama. El nu se desparte de fapt niciodata de figura materna, iar pierderea mamei este una esentiala, careia cu greu ii face fata. Partenera de viata este o alta legatura importanta, o sursa permanenta de afectivitate, dar si de ajutor in rezolvarea micilor probleme curente ale zilei, cele care tin de gospodarie in special si in care, conform modelului traditional european, barbatul se implica mai putin. Pierderea partenerului este un eveniment de maxima gravitate in viata unui individ, iar statisticile arata ca in urmatorii unu-doi ani, supravietuirea barbatilor este mult mai redusa decat cea a femeilor aflate in aceeasi situatie.

Odata cu inaintarea in varsta, se instaleaza un decalaj intre sexualitatea barbatului si cea a femeii, modelele culturale de azi tinzand sa priveasca acest decalaj in favoarea barbatului. In timp ce femeia trecuta de 50 de ani este vazuta ca avand un potential erotic diminuat, se considera ca barbatul de aceeasi varsta are capacitatea erotica pastrata. Apare, astfel, odata cu inaintarea in varsta, un dublu standard de apreciere a eroticitatii, diferit pentru barbati fata de femei, conform caruia un barbat la 50-60 de ani inca mai poate fi considerat interesant din punct de vedere erotic.

O alta problema de viata la aceasta varsta este cea a singuratatii; cei care dintr-un motiv sau altul au ramas singuri si vor sa traiasca din nou in cuplu au temeri ca acest lucru ar putea sa le creeze anumite dificultati datorate varstei, situatiei familiale sau vietii anterioae a posibilei partenere.

Adaptarea

Cu siguranta ca mentinerea in activitate, in valtoarea vietii cotidiene si in cuplul in care s-au aflat pana acum sunt conditii importante si pentru barbatii in varsta. Ei nu trebuie sa se inchipuie sau sa se pozitioneze in situatia de tati-bunici, sa nu se mai creada tineri si sa-si accepte senin situatia data. Inaintarea in varsta va duce si la confruntarea cu sentimentul propriei existente. O cale de adaptare la spaima declinului si a mortii o reprezinta, pentru ambele sexe, investirea in generatiile viitoare, copii si nepoti, in identificarea cu viitorul si timpul acestora, dar si aprofundarea si implinirea relatiei cu partenerul de viata.

Pentru mentinerea intimitatii sexuale in cuplu, odata cu imbatranirea, fiecare trebuie sa isi accepte partenerul cu modificarile fizice inerente varstei, constient fiind ca poate oferi, la randul lui, o eroticitate marcata de anii care au trecut. Declinul functiei sexuale poate fi acceptat si compensat prin sentimente de tandrete si afectiune, generate de o relatie pe termen lung, satisfacatoare pentru ambii parteneri.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *