Sindicaliștii din sănătate acuză: se vrea introducerea vaccinării obligatorii pentru angajații din sănătate

Federația Solidaritatea Sanitară și Federația Sanitas acuză Guvernul că în spatele deciziei de a obliga lucrătorii din sănătate să se testeze periodic pe banii lor se ascunde obligativitatea vaccinării. 

„Noi nu ne opunem vaccinării și nici testării personalului din sănătate, dar pe banii angajatorului, nu pe banii angajaților. Nu putem să obligăm pe cineva care are un salariu de 2 mii și ceva de lei pe lună să se testeze de 4 ori pe lună și să ajungă să consume jumătate de salariu. Anul trecut eram considerați eroi și intram la pacienții COVID fără echipament de protecție și acum ni se spune să dăm jumătate din salariu pe aceste teste, în timp ce sunt pacienți neasigurați testați din banii statului. Din datele noastre sunt între 30-40% dintre cadrele medicale nevaccinate. Ei au imunitate naturală și refuză vaccinarea. Vom apela la instanță dacă se va impune vaccinarea obligatorie sau testarea angajaților pe banii lor”, transmit reprezentanții Federației Sanitas. 

Federația Solidaritatea Sanitară le reamintește guvernanților că au solicitat în mod repetat testarea lucrătorilor din sănătate înainte să apară vaccinul, dar s-a considerat că nu este necesar decât în cazul celor care prezintă simptome. Acum aceiași guvernanți consideră că testarea este obligatorie pentru protejarea pacienților, dar pe banii lor.

„Oricât de mult am susține vaccinarea profesioniștilor din sănătate, nu putem să nu observăm nemernicia de care dau dovadă instituțiile statului față de lucrătorii care nu s-au vaccinat (unii dintre ei având deja imunitate). Până la existența posibilității vaccinării Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat în mod repetat și insistent Guvernului să testeze toți lucrătorii din sănătate. Răspunsul primit a fost continuu același: „Nu este necesară testarea tuturor lucrătorilor din sănătate, ci doar a celor care îndeplinesc criteriile clinice sau epidemiologice. Testarea tuturor lucrătorilor, în mod repetat, este inutilă din punct de vedere epidemiologic.” Acum același instituții consideră că toți lucrătorii din sănătate nevaccinați sau care nu fac dovada (prin test pozitiv) că au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sunt obligați să se testeze (lăsând să înțeleagă că pe costurile personale) odată la 7 zile pentru RTPCR sau odată la 3 zile pentru testul antigen. Deși interesul social este același, rațiunile utilizate sunt diferite în funcție de sursa de finanțare și de statutul testului: dacă este un drept atunci el poate fi acordat foarte rar sau chiar deloc, dar dacă este o obligație (pe plata lucrătorilor) atunci el trebuie efectuat cât mai des cu putință”, a transmis Federația Solidaritatea Sanitară.
 

Adauga comentariu