Simularea Evaluării Naționale 2019 începe cu proteste la Cluj. Elevii clasei a VII-a sunt îndemnați să dea „foaia goală”

În perioada 11 - 13 martie 2019 se desfășoară simularea examenului național de evaluare națională, pentru clasele a VIII-a și, pentru prima dată, la clasa a VII-a. În județul Cluj, simularea acestui examen național este susținută de un număr de 10.8470 elevi, din clasele a VII-a și a VIII-a. În același timp, Consiliul Județean al Elevilor Cluj a anunțat că se alătură inițiativei de a ”da foaia goală”, cel puțin în cazul elevilor din clasa a 7-a, pentru care simulările au fost anunțate abia în urmă cu cca două săptămâni, demers lansat de Consiliul Național al Elevilor.

„Până în acest moment, Inspectoratul Școlar Județean Cluj nu a fost informat cu privire la acest tip de inițiativă din partea CJE Cluj.

Simularea examenului național de evaluare națională pentru elevii din clasa a VII-a și din clasa a VIII-a este în desfășurare. Vorbim în acest moment de aproximativ 11.000 de elevi, care susțin această simulare la nivelul județului Cluj, în 133 de centre de examen, 66 de centre în mediul urban și 67 de centre în mediul rural.

Este pentru prima data când această simulare îi vizează și pe elevii din clasa a VII-a.

Scopul acestor simulări este de a-i familiariza pe elevi cu rigoarea unui examen național, din toate punctele de vedere și de a-i sprijini în activitatea de pregătire pentru disciplinele la care se susține acest examen național.

Rezultatul la aceste simulări este o radiografie de moment, scopul fiind acela de a lua, ulterior afișării și analizării rezultatelor la nivel de unitate, toate măsurile care se impun pentru optimizarea rezultatelor elevilor și pentru creșterea performanței școlare la examenele naționale. 

Ne menținem rezerva de a nu comenta o posibilă inițiativă a CJE Cluj, având în vedere că nu am fost informați cu privire la acest aspect, a declarat purătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, inspector școlar Amalia Gurzău.

În condițiile desfășurării acestor probe, Consiliul Național al Elevilor a anunțat recent o formă de protest, și anume, de a da foaia goală la simulările naționale.

Iată ce notează această structură reprezentativă a elevilor:

„Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!

Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, dorește să aducă în atenția publică (mai ales vouă, elevilor pe care îi reprezentăm) o problemă care este cunoscută tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale”, se arată în Comunicatul Consiliului Național al Elevilor.


sursa foto: Consiliul Național al Elevilor/Facebook

„Da, campania a fost preluată și de către Consiliul Județean al Elevilor Cluj, însă noi susținem acest protest doar pentru simulările care privesc copiii din clasa a VII-a.

Acestea ni se par irelevante și, mai ales, în condițiile în care elevii de clasa a VII-a au fost anunțați doar cu două săptămâni înainte, iar profesorii, oricum, au deja foarte mult de lucru cu elevii de clasa a VIII-a și corectează foarte multe lucrări și simulări pentru cei de-a VIII-a”, a declarat reprezentantul Consiliului Județean al Elevilor Cluj, Dana Novăcescu.

Astfel, cel puțin pentru clasa a VII-a, CJE Cluj îi îndeamnă pe elevi să dea foaia goală la aceste simulări naționale, ca o formă de protest, în condițiile în care elevii au fost anunțați în urmă cu doar două săptămâni de aceste evaluări care îi vizează.

Redăm mai jos comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

„Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!

Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, dorește să aducă în atenția publică (mai ales vouă, elevilor pe care îi reprezentăm) o problemă care este cunoscută tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale.

De aceea, dar și pentru a responsabiliza toți decidenții care până acum nu ne-au luat în serios, invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc.

Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc.

Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost consultați. Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc.

Dăm foaia goală pentru că suntem conștienți că ministerul ne vrea niște cobai, niște procente dintr-o diagramă și nimic mai mult. Dăm foaia goală pentru a trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu, înainte să ajungem în punctul critic în care vom susține simulări de examene naționale anual, pentru că decidenții își doresc să pună cât mai multă presiune pe noi.

Dăm foaia goală pentru că încă o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată, când încă nu ne-a fost clarificat de ce am dat-o pe cea din clasa a VI-a, căci încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competențele noastre, nici mai puțin stresați la gândul că ne așteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene și evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm.

FII VOCEA COLEGILOR TĂI!

Într-un final, în cazul în care rezonezi cu argumentele aduse de noi, însă nu le găsești a fi îndeajuns de convingătoare încât să te determine să ni te alături, în cazul în care te simți presat de părinți, profesori sau societate să iei o notă mare la simulări, în cazul în care consideri că sunt destui elevi care vor protesta și fără tine, vrem să îți amintim că tu, beneficiarul primar al educației, ești cel care contează! Tu ar trebui să te afli în centrul actului didactic, iar examenele (ca orice altă formă de evaluare, de altfel) ar trebui să fie despre tine, nu despre ei. Educația nu se poate realiza fără tine.

Fiecare dintre noi are o voce care contează enorm, așadar pentru orice neajuns pe care l-ai resimțit ca actor principal al sistemului, pentru fiecare dată în care ai asimilat informațiile oferite de către profesor doar pentru că „trebuie”, fiind convins de inaplicabilitatea și lipsa de necesitate a acelor cunoștințe, pentru oricare moment în care te-ai gândit că nu un test te-ar motiva să înveți, ci un stil interactiv de predare al cadrului didactic, o atenție sporită acordată de către acesta în procesarea informației, o integrare reală a ta în cadrul orei de curs, pentru toate cele enumerate, dă foaia – fie goală, fie înșirând gândurile tale cu privire la sistemul de învățământ românesc.

Nu vrem evaluări mai ușoare, vrem evaluări reale! #foaiagoală”, se arată în comunicat.
 

Comunicatul Consiliului Național al Elevilor poate fi consultat aici.

 

 

sursa foto: desteptarea.ro

 

 

 

Adauga comentariu