Sanatate

Simptomele si prevenirea cancerului colo-rectal

Multi oameni din tarile occidentale superdezvoltate descopera ca au cancer de colon (de intestin gros) si mare parte dintre ei mor din aceasta cauza. Totusi, daca aceasta boala este descoperita precoce, poate fi tratata si chiar vindecata.

 

 

Pentru a intelege cancerul de colon, este necesar sa cunoastem ce parti ale corpului sunt afectate si cum functioneaza ele.

 

 

Colonul este un tub muscular, lung de 1,5 m, care conecteaza intestinul subtire si rectul. Colonul se mai numeste si intestinul gros. El este un organ specializat, responsabil cu procesarea deseurilor care rezulta din digestia alimentelor, ajutand astfel ca golirea intestinelor sa fie usoara si realizata la timp. Cand colonul se umple cu fecale, isi goleste continutul si incepe procesul eliminarii.

 

 

Rectul este o camera de 25-30 cm care conecteaza colonul de anus. Rectul primeste fecale de la colon si ne informeaza ca trebuie evacuate, retinandu-le pana cand acest lucru este posibil.

 

 

Ce este cancerul colo-rectal? Cancerul care incepe in colon se numeste cancer de colon, iar cel care incepe in rect se numeste cancer de rect. Cancerul care afecteaza ambele organe se numeste cancer colo-rectal. Cancerul colo-rectal apare cand anumite celule din interiorul colonului sau rectului devin anormale sau incep sa creasca intr-un ritm exagerat. Cresterea anormala a celulelor creeaza o tumora care este, de fapt, boala canceroasa manifesta.

 

 

Din nefericire, cancerul de colon poate exista o buna perioada de timp fara sa aiba simptome. De aceea, este foarte important sa faceti controale regulate, pentru a detecta problema de timpuriu. Totusi, nu toate tipurile de cancer colo-rectal sunt fara simtome. Un simptom timpuriu ar putea fi sangerarea; adesea, tumorile sangereaza usor, dar in cantitati mici si invizibile cu ochiul liber, sange care se poate detecta doar in cazul unei analize speciale a scaunului. Cand tumoarea este mai mare, pot aparea si alte simptome, cum ar fi:

 

 

constipatia sau diareea, alternanta acestora;
sange pe suprafata sau in interiorul fecalelor;
anemia inexplicabila, cand te simti tot timpul obosit;
dureri stomacale neobisnuite;
pierdere in greutate inexplicabila, intr-o perioada de timp destul de scurta;
stare de oboseala permanenta;
stari de voma.

 

 

Daca observati oricare dintre aceste simptome, este important sa faceti un control la medic, pentru a stabili care este cauza; diagnosticul timpuriu pentru un bolnav de cancer colo-rectal si tratarea acestuia pot fi salvatoare.

 

 

Specialistii in cancerologie, recomanda insistent ca barbatii si femeile sa faca urmatoarele examinari periodice:

 

 

Un examen rectal digital (tuseu rectal) dupa varsta de 50 de ani; in timpul acestei examinari, medicul introduce un deget inmanusat in rect si simte eventualele anormalitati din prostata sau rect.

 

 

Analiza materiilor fecale in vederea depistarii unei sangerari ascunse.

 

 

Recto-sigmodoscopia facuta odata la 3-5 ani dupa varsta de 50 de ani; acest test examineaza cu o microcamera video rectul si colonul.

 

 

Colonoscopia facuta odata la 10 ani dupa varsta de 50 de ani, procedura in care se foloseste un instrument lung, flexibil, cu un diametru de cca 1,5-2 cm.

 

 

 

Irigografia cu bariu este o examinare radiologica ce ar trebui facuta o data la 5-10 ani, dupa 50 de ani. Procedura consta intr-o clisma cu bariu, dupa care este suflat aer in interior pentru a raspandi substanta pe tot colonul. Se pot depista cu aceasta ocazie polipi sau tumore.

 

 

Tratamentul cancerului de colon poate include una dintre urmatoarele posibilitati, singura sau in combinatie: chirurgie, chimioterapie, radioterapie. Ca si in alte timpuri de cancer, tratamentul presupune munca unei intregi echipe, formate din unul sau mai multi medici specialisti: chirurg, gastroenterolog (cel care trateaza boli ale sistemului digestiv), oncolog (cel care trateaza cancerul cu medicamente sau cu radiatii).

 

 

Vizitele regulate la medic pot fi cea mai buna cale de prevenire a cancerului colo-rectal. Detectarea timpurie a oricarei celule anormale permite stabilirea unui tratament si vindecarea devine posibila.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *