Sanatate

Simptomele si diagnosticul intolerantei alimentare

Exista anumite simptome sau semne, care sunt indicii ce va spun daca intoleranta alimentara este intr-adevar o problema pentru dvs. Unele dintre acestea le puteti recunoaste singuri. Daca simptomele sugereaza ca ati putea suferi de intoleranta alimentara, pasul urmator este identificarea alimentului care poate fi cauza problemei.

 

In unele cazuri, alimentul-problema este evident, dar daca nu sunteti sigur, exista metode alternative, care testeaza sensibilitatea dvs. la anumite alimente.

 

Intrebari-cheie. Raspunzand la urmatoarele intrebari, puteti afla daca intoleranta alimentara poate fi un factor determinant pentru sanatatea dvs.:
– Suferiti din cand in cand de retinere a lichidelor in corp (semnele clasice sunt umflarea incheieturilor, mainilor, degetelor si fluctuatiile de greutate, de la o zi la alta)?
– Va simtiti letargic/a, imediat dupa masa?
– Aveti o stare mai buna cand nu mancati?
– Ati avut vreo reactie adversa la anumite alimente in copilarie?
– Aveti adesea simptome inexplicabile, care revin?
– Aveti cearcane sub ochi?

 

Daca ati raspuns Da la majoritatea intrebarilor, atunci probabil ca aveti intoleranta fata de un anumit aliment. In acest caz, daca rezolvati problema, veti putea si sa va controlati greutatea pe termen lung.

 

Metode de diagnosticare:
Regimul eliminatoriu. Un regim eliminatoriu implica eliminarea tuturor alimentelor care ar putea cauza probleme, pentru o perioada de trei saptamani. Daca observati o imbunatatire a situatiei, puteti adauga inapoi cate un aliment la doua zile. Alimentele care provoaca din nou simptomele initiale sunt apoi identificate ca fiind alimentele-problema. Aceasta metoda de testare este considerata a fi destul de precisa, desi ia prea mult timp.

 

Analiza sangelui. Exista mai multe analize de sange care diagnosticheaza intoleranta alimentara. Una dintre analize, analiza citotoxica, se efectueaza amestecand celulele imune cu extracte alimenare, pentru a stabili care dintre ele pot cauza reactii la celulele imune. Alta analiza masoara anticorpii aflati in sange, specifici pentru unele alimente. Insa analizele de sange nu sunt destul de precise si, in plus, tind sa fie destul de scumpe.

 

Testarea electro-dermica. Cunoscuta ca si testul VEGA, aceasta metoda presupune masurarea curentului electric care trece prin corp si apoi detectarea unor modificari ale acestuia, cand corpul este provocat de anumite alimente. Aceasta metoda pare sa dea rezultate bune, instantaneu. Si in plus, este relativ ieftina, comparativ cu analizele sangelui.
Kinesologie aplicata. Aceasta este similara testarii electro-dermice, exceptie facand faptul ca se masoara forta muschilor ca raspuns la alimente, mai degraba decat la curentul electric. Ca si testarea electr-dermica, rezultatele sunt precise si pot fi date instantaneu. Sunt tot ieftine.

 

Consultarea unui doctor. Pentru a afla care sunt alimentele pe care corpul dvs. nu le tolereaza, este adesea util sa consultati un nutritionist calificat. Pe langa faptul ca va ajuta sa identificati posibilele alimente-problema, acesta va si poate recomanda un regim alimentar alternativ care sa va asigure o nutritie adecvata. Cereti intotdeauna sfatul unui expert, inainte sa va apucati de o dieta care presupune excluderea mai multor alimente ce au facut parte inainte din regimul dvs. alimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *