Sanatate

Simptomele diabetului gestațional. Cât de mare poate fi glicemia?

Sarcina ar trebui să fie una din cele mai frumoase perioade din viața unei femei, însă în ultimele decenii, din cauza modificării stilului de viață, a scăderii calității alimentelor și a sedentarismului apar tot mai multe situații în care e nevoie de intervenția echipei medicale.

Diabetul gestațional e una din afecțiunile des întâlnite în sarcină.

Dr. Teodora Tamas-Szora, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice definește diabetul gestațional ca reprezentând creșterea valorilor glicemice peste pragul patologic, apărută în cursul sarcinii.

„Valorile normale pentru populația negravidă, pentru bărbați și femei în afara acestui interval, este 126. Până la 100 este considerată valoare normală, între 100 și 125 e glicemie bazală modificată, iar peste 126 diabet. În cursul sarcinii, ghidurile americane de diabet și nutriție au impus alte praguri, mai restrictive pentru gravide, tocmai pentru a preîntâmpina anumite afecțiuni”, ne spune specialistul.

Gravidele ar trebui să fie foarte conștiincioase în ceea ce privește monitorizarea sarcinii. De ce? Aflăm de la dr. Teodora Tamas-Szora:

„Femeile gravide ar trebui dispensarizate de către medicul de familie și de medicul ginecolog. Medicul de familie cunoaște istoricul medical al fiecărei doamne și face vizite antenatale și prenatale. Acolo se pot identifica factorii de risc, dacă femeia are istoric de diabet în familie sau dacă este cu obezitate sau suprapondere anterioară sarcinii, dacă are mai multe sarcini în trecut și poate recomanda efectuarea screening-ului pentru diabet gestațional, cu precădere la cele mai sus menționate.”

În general, la diabet gestațional sunt predispuse femeile supraponderale, obeze, fumătoarele, femeile sedentare, care nu au o alimentație corespunzătoare, care mănâncă multe alimente cu indice glicemic crescut, femeile cu mai mulți copii și care au factori de risc pentru diabet, anterior. Glicemia crescută anterioară sarcinii, un diabet gestațional anterior sunt, clar, semne că sarcina trebuie monitorizată cu mai multă atenție.

Recomandarea specialiștilor este ca screening-ul pentru diabetul gestațional să fie efectuat în saptămâna 24-28 de sarcină.

„În timpul sarcinii, gravidele oricum urinează mai des, consumă alimente în cantitate mai mare, iar simptomele diabetului gestațional pot fi mascate. De aceea este foarte important ca vizitele prenatale și screeningul diabetului să fie efectuate. Tumefierea țesuturilor poate fi de mai multe cauze, dar manifestările specifice ale diabetului gestațional ar fi: senzația de gură uscată, consumul mai ridicat de lichide, urinatul mai frecvent, o ușoară oboseală. Aceste simptome nu sunt foarte specifice, de aceea femeile le trec cu vederea”, completează medicul.

Dacă sunteți viitori părinți, mai ales încadrați în grupa de risc, fiți foarte atenți la toate aceste semne, pentru a fi siguri că și mama, și bebelușul primesc toate îngrijirile de care au nevoie.

 

 

 

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *