Sanatate

Silueta este o chestiune… personala!

In ziua de azi, nu trebuie sa ne mai judecam greutatea dupa criterii prestabilite. Notiunea de greutate ideala nu tine deloc seama de felul in care grasimile sunt repartizate pe suprafata corpului, ce i-ar interesa mai ales pe cei a caror greutate se inscrie in normele considerate normale, dar care au o morfologie dizgratioasa: burta, coapse pline, fund prea mare etc.
Notiunea de estetism a suferit modificari semnificative de-a lungul secolelor, ba chiar de la un an la altul. Dela tabloul lui Renoir, “Les Baigneuses”, si pana la fotografiile cu Cindy Crawford, moda a traversat multe etape diferite.

 

Dar silueta este o chestiune personala si, cata vreme nu ne punem sanatatea in pericol, avem dreptul sa ne dorim s-o schimbam! Cu totii vrem sa ne simtim bine si sa fim frumosi; si cand se intampla sa nu ne mai simtim bine in propria piele, lucrul se reflecta si pe plan psihic (depresii, tristete, angoase, iritabilitate, complexe… sunt tot atatea semne ale faptului ca nu ne simtim bine, care ne afecteaza forma si viata, atat noua, cat si celorlalti). Asadar, oglinda trebuie sa devina singurul criteriu de referinta, pentru ca e singura lipsita de subiectivitate in reflectarea morfologiei noastre.

 

Exista deci mai multe tipuri de silueta:
– Silueta de tip ginoid: grasimea predomina in jumatatea inferioara a corpului nostru (partea inferioara a abdomenului, solduri, fese, coapse…). Se intalneste in principal la femei, uneori si la barbati. Bazinul este mai lat decat umerii, osatura mica, musculatura delicata, ceea ce face ca greutatea sa fie frecvent apropiata de valoarea de referinta.
– Silueta de tip androgin: grasimea predomina in jumatatea superioara a corpului: partea superioara a corpului, umeri, ceafa, barbie dubla… Aceasta forma este tipica barbatilor, dar se poate observa si la femei. Bazinul este ingust in comparatie cu partea superioara a corpului. Greutatea de referinta poate fi apropiata, in egala masura, de cea indicata de cantar, daca abdomenul nu este acoperit cu prea multa grasime, cum se intampla de obicei la barbati.
– Silueta de tip mixt: grasimea se depune pe tot corpul si greutatea este de obicei mai mare decat cea de referinta. Se intalneste atat la barbati, cat si la femei. Luarea in greutate are o origine mai indepartata, genetica; poata sa apara si ca urmare a supraalimentarii. Cu toate astea, un regim echilibrat poate da rezultate bune in lupta impotriva acestei forme de surplus de greutate.
– Silueta de tip limfatic: organismul retine apa. Corpul este adesea plin de celulita, fenomen rezervat in exclusiviutate femeilor, Abdomenul, soldurile, coapsele pline, ba chiar si bratele pot prezenta faimoasa “coaja de portocala”. Greutatea se inscrie in normele de referinta. Regimul in sine nu este de ajuns pentru a obtine rezultatele dorite, deoarece in majoritatea cazurilor exista si probleme venoase.

 

In concluzie, este usor sa intelegem diferenta dintre a slabi si a ajunge sa arati bine. Kilogramele pierdute nu inseamna acelasi lucru pentru toata lumea. Astfel, unele sau unii, urmand cu scrupulozitate un regim, slabesc in zona sanilor sau a pieptului cand, de fapt, ar vrea sa scape de grasimea din zona soldurilor sau abdomenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *