Si-au pierdut viata luptand impotriva mortii. Doi copii care se intorceau de la dializa au fost spulberati de un TIR

Doi copii care au inselat moartea de zeci de ori in scurta lor viata au murit miercuri striviti in ambulanta care ii ducea acasa de la dializa. Un sofer de TIR grabit i-a spulberat fara sa aiba vreo sansa. Gabriela si Viorel, oricum chinuiti de cele trei sedinte saptamanale de dializa care ii tineau in viata, si-au gasit sfarsitul chiar dupa ce si-au mai “cumparat” doua zile de viata. Tocmai trecusera prin cateva ore dificile in care sangele le-a fost curatat de un aparat care ii vlaguieste. Au plecat de la Cluj, dar cei doi copii si soferul ambulantei nu au mai ajuns in viata acasa. Astazi familia si prietenii ii conduc pe ultimul drum.

Gabriela Miciu avea 17 ani, desi nu trada mai mult de 10. Din cauza bolii, n-a mai crescut si avea inaltimea unei fete de 10 ani,  dar cu inima mare. Mai bine de jumatate din viata si-a petrecut-o la sedintele de dializa.

Pana la varsta de cinci ani a fost un copil normal, dupa care au inceput problemele de sanatate. Parintii ei au ajuns din judetul Bistrita-Nasaud de urgenta la Cluj, iar de atunci a fost dependenta de dializa. Adolescenta a trecut prin doua operatii de transplant, ambele nereusite, realizate de medicul Mihai Lucan, la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj. Mama ei, Rodica Miciu, isi aminteste si acum blitzurile ziaristilor chemati inainte de transplant, pentru publicitate.

“A venit presa si mi-a spus medicul: <<Vorbeste, mama!>>”

Dupa prima operatie nereusita, a mai asteptat inca cinci ani si jumatate pentru a fi chemata, din nou, pentru transplant. La trei luni de la operatie, rinichiul era suprainfectat si a trebuit scos afara.

Apoi s-a resemnat, stia ca sansele de a primi un al treilea rinichi sunt minime. A continuat sa faca, in schimb, drumurile chinuitoare de la Bistrita la Cluj, de trei ori pe saptamana. Avea nevoie de asta daca voia sa sa mai spere la ziua de maine.

Au invins moartea de n ori

Gabriela, alaturi de varul ei, Viorel, veneau la Cluj de trei ori pe saptamana pentru a face procedura care ii tinea in viata. La spitalul din Bistrita doar adultii fac dializa. Medicul Aurel Bizo, specialist in nefrologie pediatrica a explicat pentru Ziar de Cluj motivele pentru care minorii fac dializa la centrul din Cluj. Este nevoie de o atentie sporita din partea cadrelor medicale atunci cand este vorba de copii, care trec prin aceasta procedura.

“Aparatele sunt aceleasi si pentru adulti si pentru copii, particularitatile dializei sunt diferite. Nu este vorba de a nu primi copiii in centrele pentru adulti, in schimb pregatirea medicilor care se ocupa de adulti nu este in concordanta cu varsta. Este o responsabilitate mult mai mare de a trata un copil. Copilul are particularitati de dializa de anumiti parametri si are nevoie de o anumita asistenta. Sunt particularitati hemodinamice, de respiratie si multe altele care trebuie avute in vedere. Asadar din punct de vedere medical este mai bine sa vina intr-un centru pentru copii”, a subliniat specialistul.

Doctorul Bizo a fost medicul Gabrielei si al lui Viorel ani de zile si se intalnea cu ei saptamanal.

“Daca e sa vorbim de Viorel Bora, trebuie sa stiti ca putea sa moara de 7-8 ori din cauze medicale. Acest copil a stat in coma doua saptamani si i-am facut dializa in timp ce era in coma si a supravietuit. Moare acum stupid intr-un accident de masina. Acesti copii au invins de n ori situatii medicale critice si au murit intr-un accident stupid”, a spus, cu regret, medicul.

Prietenii ii plang pe Facebook

Pe paginile de Facebook ale celor doi tineri au fost lasate zeci de mesaje emotionante.

Cu o zi inaintea accidentului care i-a curmat viata, in 10 iunie, Gabriela Miciu a publicat o ultima poza pe pagina ei de Facebook. O imagine cu un chip senin, zambitor, o tanara plina de viata.

“Ce poti sa spui in asemenea clipe? Tot imi repet ca nu poate fi adevarat!!! Acum cateva zile am dat like unei poze in care imi zambeai atat de frumos....ca intotdeauna de altfel Este atat de nedrept! Te vom purta mereu in inimi si in gand ne va aparea mereu zambetul tau frumos...iar tu, Ingerasule,acum ne vei privi de la o prea mare distanta...”, spune Alina Pal, pe pagina tinerei.

“Ai murit doar ca trup, dar o parte din sufletul tau va ramane mereu intre noi”, spune Cristian Emanuel Maris.

“Toti anii frumosi petrecuti impreuna au trecut asa de repede fara sa-mi dau seama imi pare rau ca nu am putut sa fiu langa tine mereu , sa te vizitez ..mai des.. as avea de spus multe lucruri dar acum e prea tarziu ...a ramas sa-ti cant la pian dar din pacate nu am mai apucat. Imi pare rau Gabi ...ar mai fi multe de spus ..dar am ramas doar cu amintiri si cu mare durere in suflet!”

Liviuta, sora Gabrielei, a lasat si ea un mesaj emotionant.

“Sora mea te-ai stins din viata .....Vei ramane in gandul mea la bine si la greu, iar tot ceea ce am facut impreuna ne va lega mereu”.

Gabriela si Viorel erau de nedespartit. Ei locuiau impreuna si imparteau aceeasi suferinta, iar in multe imagini apar impreuna.

22 de romani au murit, in 2012, pe lista de asteptare pentru un rinichi Potrivit ultimei actualizari de pe site-ul agentiei, lista de asteptare aferenta anului 2012 arata asa: In 31 decembrie 2012, 3371 de persoane asteptau pentru un transplant de rinichi. 22 au murit pe lista de asteptare, adica aproape doi pe luna. 9.500 de romani faceau dializa, la acea data. Tot in 2012, 454 de bolnavi au fost acceptati pe lista de asteptare pentru un transplant de rinichi. In Romania sunt acreditate trei centre pentru transplantul de rinichi.

Comentarii

Robertiniho

13.06.2014 13:24

E trist,dar aşa e,moartea vine mereu neanunţată,şi nu se uită cine e.De asta e bine mereu să fii pregătit să dai ochi cu Dzeu...

jstefania

14.06.2014 19:31

Dumnezeu să îi ierte....păcat de acești doi îngeri....sperăm să ne vegheze de acolo de sus de unde le este bine,si să ne ajute să mergem mai departe....Gabi și Viorel,Domnul să fie cu voi și să aveți parte de odihna cea veșnică... 

clujean

15.06.2014 21:48

vai, cum, celebrul profesor doctor Lucan a dat chix cu vreun transplant? vai, dar e o calomnie :))) in orivinta TIR-istilor grabiti, vina e a patronilor, deci dupa un asemenea accident trebuie desfiintata firma de transport care impune graba.

Adauga comentariu