In vizor

Si-au castigat dreptul la terenul fostelor Sere Someseni dupa un proces de 10 ani, iar acum sunt taraganati de Primarie pentru obtinerea titlului de proprietate

15 proprietari ai terenurilor de la Serele Someseni, care si-au castigat in instanta dreptul de proprietate dupa un proces de zece ani, sunt taraganati de Primaria Cluj-Napoca pentru a obtine titlul de proprietate. Sentinta definitiva a fost data in favoarea lor inca din iunie 2013, insa de atunci procesul de punere in posesie este blocat la Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Cluj-Napoca. 

Fostii proprietari ai terenurilor de la Serele Someseni – 15 la numar – au castigat definitiv, in iunie 2013, redobandirea titlului de proprietate pentru acestea. Parcelele de pamant le-au fost luate “cu japca” la colectivizare, iar in perioada comunista aici se cultivau legume pentru aprozarele Clujului. 
Serele din Someseni se intind pe 12 hectare si au fost construite de Intreprinderea de Legume Fructe in anii ’80 (actuala Roxer Group Cluj).
Roxer Grup Cluj a concesionat terenul de la Agentia Domeniilor Statului, pentru o perioada de 50 de ani. De cativa ani, fostele sere sunt nefolosite si asteapta sa reintre in proprietatea celor care au mostenit terenurile.

In 2004, fostii proprietari ai terenului au deschis un proces cu Roxer Grup Cluj, care a durat zece ani. 15 familii, mostenitoare a suprafetelor de teren, s-au luptat in instanta atata timp sa isi redobandeasca titlul de proprietate. Si au reusit, astfel ca Tribunalul Cluj a dat, in iunie 2013, o sentinta definitiva si irevocabila in favoarea lor.

Dupa zece ani de procese, acum cei 15 proprietari se lupta cu birocratia altor institutii ale Statului, sa obtina titlul de proprietate. Unii dintre ei au cerut audienta la primarul Emil Boc, insa pana acum nu au fost primiti. Proprietarii sustin ca, de aproape doi ani, Primaria Cluj-Napoca blocheaza procesul de obtinere a titlului de proprietate.

Eugen Lung este unul dintre ei si vorbeste despre abuzuri venite din partea Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Cluj-Napoca. El sustine ca aceasta comisie a Primariei este obligata de instanta sa intocmeasca toate demerusrile pentru ca solicitantii sa intre in posesia titlului de proprietate. 

Intr-adevar, in sentinta instantei de fond, Judecatoria Cluj-Napoca, se arata ca instanta “obliga paratele Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor sa puna in posesie reclamantii si intervenientii sa intocmeasca documentatia necesara si sa o inainteze Comisiei judetene de fond funciar Cluj in vederea eliberarii titlului de proprietate.

Obliga Comisia Judeteana de Fond Funiciar Cluj sa elibereze titlul de proprietate in favoarea reclamantilor si intervenientilor.

Obliga paratele Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Cluj-Napoca. Si Comisia Judeteana, SC Roxer Grup SRL, Agentia Domeniilor Statului, Prefectura Cluj prin prefect sa achite reclamantilor si intervenientilor cheltuieli de judecata in suma de 27.622 lei, constand in taxa timbru, timbre judiciar, onorariu avocatial si onorariu expertiza”.

Eugen Lung, care a mostenit aici 2,5 hectare de teren la fostele sere din Someseni, spune ca Primaria a intocmit documentatia necesara pana la punctul de formulare a Procesului Verbal de punere in posesie.

“De la data la care ne-a pus in posesie, in 28 mai 2015, Comisia Locala ne paseaza la Comisia Judeteana. Ce ne justifica? Ca nu ei trebuie sa elibereze titlul de proprietate, si ca trebuie sa trimita o documentatie pentru a fi contrasemnata de Comisia Judeteana, si abia apoi sa fie trimisa, din nou, la Agentia Domeniilor Statului, care trebuie sa renunte printr-un protocol la terenul pastorit, detinut pana acum.

Comisia locala sustine ca a trimis documentatia la Domeniile Statului, iar la randul ei, Agentia a trimis-o inapoi cu mentiunea ca trebuie trimisa la Comisia Judeteana pentru contrasemnare.

Pur si simplu, taraganeaza acest proces. Avem 2-3 reprezentanti ai proprietarilor care merg tot timpul sa grabeasca lucrurile, sa solicite eliberarea titlului”, spune clujeanul.

Eugen Lung a cerut sa fie primit si in audienta de primarul Emil Boc. De la depunerea cererii, din octombrie anul trecut, nu a primit niciun raspuns.

„Am solicitat o audienta la domnul primar Emil Boc anul trecut in octombrie. A fost alocat un numar de inregistrare – 519 – , am sunat la Primarie sa vedem daca nu ne-a trecut termenul si nu ne-a chemat. Ni s-a raspuns ca nu ne poate da nicio informatie cu privire la data la care vom fi chemati. De atunci nimic!”, spune clujeanul.

In aceeasi situatie se afla toti proprietarii de terenuri, care si-au castigat in instanta dreptul de a fi pusi in posesie. 

Foto: Ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *