Shoebox, campania clujeana care a reusit sa ajunga in toata lumea

Campania clujeana Shoebox a reusit, anul acesta, sa treaca granitele si sa ajunga in 8 tari. Romani de pe intreg mapamondul au contribuit la fericirea de sarbatori a micutilor nevoiasi din tara. Campania Shoebox,  nascuta de societatea civila, a pornit, in urma cu 8 ani, de la un gest si de la un copil care "a fost neascultator". Clujeanul Valentin Vesa a dus, impreuna cu fiul sau de 4 ani pe atunci, o cutie de pantofi ambalata in hartie colorata si plina cu dulciuri, jucarii, manusi si sosete, unui copil institutionalizat. Nu erau nici primii care au avut ideea cutiei de pantofi, dar erau printre singurii care,  intr-adevar, faceau ceva. Fara o campanie in spate, fara un ONG sau o asociatie de binefacere.
"Sa nu mai spui la nimeni", i-a spus Valentin fiului sau, care a doua zi isi anuntase deja toti colegii de la gradinita despre actiune. "Asa au inceput sa vina parintii la noi, sa ne intrebe ce campanie avem", isi aminteste Valentin Vesa azi.
Acum, opt ani mai tarziu, romanii din Franta, Belgia, Anglia sau Australia se mobilizeaza si trimit pachete pentru micutii orfani, proveniti din familii dezorganizate sau prea sarace ca sa le faca viata usoara. In 2012 s-au strans  7.000 de cutii in 19 orase. Astazi exista deja peste 7.200 de cutii stranse,  iar fata de 48 de voluntari, cati erau anul trecut, anul acesta sunt 100. Iar campania e departe de a se fi incheiat.
"Nu mi-a trecut niciodata prin cap ca o sa ma ocup de asta o luna jumatate-doua pe an. Sincer, ma mir ca nu sunt somer, ca seful meu intelege si ma lasa sa ma ocup de campanie", marturiseste clujeanul.
Tot ce fac ei se face prin persoane fizice voluntare. Nu exista o fundatie, o organizatie centralizata si nici date exacte. Sutele de fotografii duse la destinatie sunt dovada sincera a transparentei campaniei. In plus, donatorii primesc, la finalul fiecariei campanii, un e-mail cu toate datele: orasele paricipante, locatiile de strangere, locatiile de destinatie si beneficiarii cutiilor.

Comentarii

Sofia McConnochie

20.12.2013 10:28

How wonderful! I got your link shared on Facebook. I manage the first Shoe Box Appeal in Sweden and, though I don't understand a word of the article, wanted to send a greeting to our fellows in Romania

Merry Christmas!

Alin

19.12.2013 18:24

Liviu Alexa mi-a demonstrat pana acuma ca nu e un jurnalist si ca nu se documenteaza. Dar chiar toti din redactia aia scrieti dupa cum va taie capul? La finalul articolului spuneti ba ca nu exista date exacte, ba ca donatorii primesc email la final cu rezultatele distributiei. Toti cei care cunosc povestea Shoebox stiu ca acel pachet dus de fiul lui Valentin a fost dat unui copil de la Pata Rat si nu unui copil institutionalizat.

Aurel

19.12.2013 17:39

In primul rand sa iti schimbi tonul, sa inveti sa scrii corect un mesaj (norok? !) si sa inveti sa pui puncte in loc de virgule. De litere mari ai auzit, de fraze, de ton politicos? Ca sa obtii cat de cat credibilitate caci la cum ai scris mesajul mai degraba trebuia sa fii cenzurata.

daniela

18.12.2013 22:22

si eu sunt voluntar la crucea rosie neamt la subfiliala tazlau nimeni nu vrea sa ne ajute cu nimik,,,,,,,,,,,primaria nu are fonduri,crucea rosie neamt nu are sponsori,in comuna noastra sunt peste o suta de persoane nevoiase cu venituri minime 130 pe luna,,,,,,venituri zero,,,,,,,nimeni nu vrea sa na ajute sa putem ajuta acesti oameni nevoiasi asa ca,,,,,,,,,,,,,,,,,,altii au norok altii mor de foame,de frig ptr ca....................nu avem norocul de a fi in zona unde se beneficiaza de aceste ajutoare,,,,,,,,,,,,,,,Shoebox
We have nothing in the area we are sorry
de exemplu asa mi s-a raspuns mie de la aceasta fundatie.........
oare oamenii din zona noastra nu ar trebui sa poata beneficia si ei la dreptul de a trai?
cum si ce ma sfatuiti sa fac?

floarealbastra

19.12.2013 16:18

Draga ,Daniela ,din pacate oameni sunt neincrezatori in aceste fundatii si uneori pe buna dreptate.Din pacate cele care realmente se implica si care realmente ajuta pe cei care au nevoie sufera tocmai din aceste motive !!!

Valentin Vesa

18.12.2013 20:49

Multumesc pentru update!
Minora corectura: "Sutele de fotografii duse la destinatie" ar trebui inlocuit cu "Sutele de fotografii facute la destinatie".

Seara frumoasa!

Calin

18.12.2013 13:50

E bine cind romanii invata sa dea mai departe. Romania a primit sute de tiruri de shoeboxuri dupa Revolutie si ma bucur ca am inceput si noi sa daruim altora care au o viata mult mai grea decit a noastra.

floarealbastra

19.12.2013 16:14

As vrea sa am o adresa unde se pot trimite aceste cutii-cadouri.... Mi se pare o initiativa grozava de tot ,sunt convinsa ca daririle vor ajunge unde trebuie !!! O zi buna tuturor !!!

Adauga comentariu