SHARE, TIFF si Crestinii Ortodocsi din Cluj, in topul finantarilor de la bugetul local pentru ONG-uri

Comisia de selectie si analiza a proiectelor de cultura a finalizat lista finantarilor pentru sectorul ONG in 2015. Din cele 9 milioane de lei alocati anul acesta de la bugetul local, 20% merg catre Federatia SHARE, pentru Programul Capitalei Europene a Tineretului. TIFF beneficiaza de o finantare de un milion de lei, iar in topul celor mai mari alocari este Asociatia Tinerilor Ortodocsi Cluj, care primeste 500.000 de lei de la bugetul local!

Potrivit propunerilor comisiei de selectie si analiza a proiectelor de cultura, Festivalul de Film Transilvania va primi o finantare de un milion de lei, iar 100.000 de lei vor fi alocati pentru evenimentul “Colurs of Cluj”, organizat de acelasi ONG care se afla in spatele TIFF, Asociatia Film si Cultura Urbana.

In acelasi timp, Comedy Cluj va beneficia de o sustinere financiara de 240.000 de lei. Evenimentul este organizat de omul de afaceri Sorin Dan. Este vorba de Festivalul International de Dans Contemporan “Steps around the world”, iar suma obtinuta este de 80.000 de lei.

Cele mai mari sume au fost directionate catre ONG-urile de tineret implicate in Programul Cluj 2015.

Astfel, Federatia SHARE a obtinut pentru Tineret@Cluj-Napoca 2015 cea mai mare finantare, respectiv 1.650.000 de lei.

O alta suma considerabila, de 500.000 de lei, adica peste 110.000 de euro, va merge catre Asociatia Tinerilor Crestini Ortodocsi Cluj, pentru un eveniment “strategic” al Capitalei Eropene a Tineretului 2015, prezentat de Federatia SHARE inca de anul trecut.  Evenimentul se numeste “Tinerii ortodocsi, impreuna pentru viitorul Europei”, iar in spatele lui se afla mai multi profesori de Religie din Cluj-Napoca si preoti, in frunte cu IPS Andrei, Mitropolitul Clujului.

Din echipa proiectului face parte preotul Bogdan Ivanov, cel care este si purtator de cuvant al Mitropoliei Clujului, iar presedintele asociatiei este Radu Copil. Evenimentul religios este planuit sa se desfasoare in 4-7 septembrie 2015.

75.000 de lei va primi Asociatia Kolozsvar 2015, pentru promovarea regionala a Capitalei Europene a Tineretului. Asa cum am mai scris,  Asociatia Kolozsvar 2015 a fost infiintata anul trecut tocmai cu scopul de a “pregati Capitala Europeana a Tineretului 2015”. Presedintele acestui ONG este Talpas Botond, un cunoscut lider al studentilor maghiari din Universitatea Babes-Bolyai (fost subprefect pe linia maghiara in Consiliul Studentilor din Universitatea Babes-Bolyai). El a fost si presedintele Uniunii Studentilor Maghiarilor din Cluj si a fost, pana in decembrie anul trecut, vicepresedinte al Federatiei SHARE.

Bogdan Buta si Iancu Serbanescu, din nou favoriti la finantarile Primariei

Asociatia Student Plus, controlata de Bogdan Buta, va primi anul acesta 180.000 de lei pentru TiMAF, festivalul care l-a adus anul trecut la Sala Polivalenta pe James Blunt. De asemenea, el mai beneficiaza de o alta finantare, de 100.000 de lei, prin Federatia Consortiul Organizatiilor Studentesti Cluj, pentru evenimentul “Luna studentului clujean”.

Consortiul Studentilor din Romania, in spatele caruia se afla Iancu Serbanescu, va fi finantat cu 150.000 de lei pentru Transilvania Music Event.

Aproape aceeasi suma ca cea alocata pentru deja consacratul “Jazz in the Park – Youth Edition”, care va beneficia de 160.000 de lei de la bugetul local. Asociatia Fapte a mai obtinut finantare de 20.000 de lei, pentru evenimentul “Picnic in the park”, aflat la prima editie in acest an.

Un alt festival, “We are rocking the city”, beneficiaza de o finantare de 150.000 de lei. Evenimentul este organizat de Fundatia J.M. Keynes, in colaborare cu Amprenta, sub umbrela caruia a fost adus, anul trecut, Billy Idol in Piata Unirii.

Mioritmic a primit 280.000 de lei, in timp ce Electric City nu a obtinut finantarea!

Mioritmic Alandala – festivalul de muzica electronica ajuns la a treia editie, organizat la Hoia de Asocatia Unusual Suspects Media, beneficiaza de un sprijin financiar de 280.000 de lei.

In acelasi timp, organizatorii Electric Castle nu au primit nicio finantare. Ei au solicitat, prin Asociatia Boiler, 135.000 de lei pentru Electric City – Youth Day, un eveniment muzical programat pentru luna martie la Sala Polivalenta. Cererea lor a fost respinsa pe motiv ca dosarul cererii de finantare a fost incomplet.

Nelipsit in peisajul muzical, desi un festival mort de cativa ani, Delahoya a primit si anul acesta finantare de 40.000 de lei.

Un numar de 296 de Organizatii Nom-Guvernamentale au solicitat sprijin financiar din fondurile publice, in baza Legii 350/2005 si a Regulamentului privind Regimul finantarilor nerambursabile de la bugetul local, pentru activitati nonprofit de interes general. Suma alocata de municipalitate pentru 2015 este cea mai mare de pana acum, de 9 milioane de lei.

 

Adauga comentariu