Diete

Sfaturi pentru cei pretentiosi la mancare

In regimurile de slabit nu toti oamenii care il parcurg sunt multumiti de meniurile propuse de dietecieni sau de restrictiile alimentare incluse. Iata cateva sfaturi alimentare pentru cei pretentiosi pentru a depasi astfel de situatii:

 

 

Sa invatam sa prezentam felurile de mancare, chiar si pe cele mai simple, astfel incat sa fie atragatoare. Sa le decoram pentru a le placea ochiului! Sa stim sa dam savoare si celor mai banale preparate. Sa folosim la mancarurile sarate toate plantele aromatice ca: usturoi, castraveciori, concentrate de rosii, bulion de rosii, curry, ghimbir, sofran indian, ierburi aromatice, coriandru, coaja de portocale, suc de lamaie, dafin, mustar, patrunjel, busuioc, tarhon, boia, piper, ardei iute, maghiran, cimbrisor, ceapa etc.

 

 

Pentru desert, produse lactate si gustari, sa folosim scortisoara, ghimbirul, coaja de portocale, menta, coaja de lamaie, vanilia sub forma de pudra, baton sau esenta.

 

 

Sarea, contrar ideilor preconcepute, nu este interzisa intr-o cura de slabire, decat la recomandarea medicului (edeme, hipertensiune, probleme cardiace, insuficienta renala). Atentie insa la excesul de sare, pentru ca stimuleaza pofta de mancare!

 

 

Sa invatam sa ne diversificam gusturile mancand preparate diferite. Nimic nu este mai rau decat monotonia. Exista numeroase modalitati de a gati, ce permit pastrarea savoarei alimentelor. Sa folosim indulcitori de sinteza (cei pe baza de aspartan, de exemplu) daca nu putem elimina dulcele din alimentatie. Atentie insa la exagerari!

 

 

Sa invatam sa redescoperim gusturi uitate sau sa descoperim gusturi noi din preparatele altor culturi, cum ar fi produsele pe baza de soia, bogate in proteine si sarace in grasime (tofu, tonyu) sau cele pe baza de alge sub forma de salate sau ciorbe.

 

 

Pentru a ne face regimul mai suportabil, putem folosi ajutoare dietetice, cum ar fi materiile grase si sosurile vinegreta degresate. Acestea contin mai putine grasimi si mai multa apa. Pot fi consumate pentru a evita un regim arid. Totusi, sa nu ne simtim liberi sa consumam de doua ori mai multe ca de obicei! Atentie la cele cu o densitate mare, care trebuie diluate cu putina apa pentru a impregna mai bine legumele.

 

 

Sa incercam sa ne alcatuim regimul in functie de gusturile  noastre, si nu de ale altora. Daca unele dintre alimentele preferate nu sunt premise, putem din cand in cand (nu prea des!) sa facem abstractie de reguli, consumandu-le doar ca recompense si in cantiate moderata.

 

 

Astfel, daca ni se pare ca un regim fara branzeturi este arid si frustrant, nu trebuie sa le eliminam din alimentatie. In afara de branza de vaci, pe care o putem consuma dupa bunul plac, sa ne pregatim zilnic una sau doua portii mici de branza (Camembert, de pilda), cu conditia sa nu depaseasca 30 g de portie. De asemenea, se pot gasi in comert branzeturi degresate.

 

 

Pentru a evita monotonia, putem bea in loc de apa plata apa minerala gazoasa, daca nu suferim de aerofagie. Sa nu uitam nici apele cu aromele naturale de fructe sau de plante si fara zahar. Ne putem pregati si una sau mai multe dintre infuziile recomandate pe care le putem dilua in cata apa dorim. Puse intr-o sticla si consumate reci, ele se pot dovedi excelente pentru intreaga zi. In fine, putem consuma Anesite (daca nu suferim de hipertensiune) pentru a da gust apei la fel ca un suc sau un sirop, toate acestea fara zahar si fara alcool!

 

 

Sa nu ne fortam sa mancam un aliment care nu ne place, deoarece cuvantul “regim” nu este sinonim cu “penitenta”. Pentru ca programul nostru sa fie eficient, trebuie sa ni se potriveasca foarte bine. Sa cautam deci lista cu alimente propuse ceea ce nu ne place pentru a putea face modificarile necesare.

 

 

Daca nu ne plac produsele degresate, sa consumam mai bine echivalentele lor naturale (cu exceptia zaharului), dar in cantitate mai redusa si de preferinta inainte de ora 16.00. Astfel, daca lactatele, branzeturile sau materiile grase degresate (unt, margarina, sos vinegreta) nu ne plac, sa nu ne fortam sa le consumam. Sa le consumam in forma lor naturala, dar in cantitate mult mai mica decat de obicei.

 

 

Cei care nu pot renunta la vin la masa trebuie sa se fereasca de un aport excesiv de alcool. Totusi, cum programul trebuie sa se muleze pe cat posibil traditiilor si obiceiurilor noastre, putem sa ne permitem un pahar sau doua de vin de buna calitate (acesta fiind mai bogat in tanin) si de preferinta doar la pranz si daca nu luam medicamente.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *