Sesizată de Ziar de Cluj, Primăria a început să ia măsuri în cazul romilor de pe strada Stephenson, care au transformat strada în uscător de haine

Pe strada Gării, la intersecția cu strada Oașului și imediat în apropiere, la capătul străzii George Stephenson, zone vecine cu modernul Liberty Technology Park și cu căminul Grupului Școlar de Protecția Mediului, romii și-au improvizat locuințe pe lângă case dărăpănate, adunându-se aici în număr mare de-a lungul timpului, extinzându-se mai ales pe strada Stephenson pe care au transformat-o în propria ogradă unde își întind hainele la uscat chiar de-a latul străzii și unde își înșiră, pe margini, și felurite acareturi, strada Stephenson devenind astfel, pe o imundă porțiune, curtea romilor care locuiesc aici.

Vecinii romilor spun că încă de pe vremea lui Ceaușescu au început să se stabilească în această zonă câte doi-trei romi, care mai apoi și-au adus toată familia din Mureș și din alte județe, numărul lor crescând de-a lungul timpului, astfel că în prezent aproape 100 de romi locuiesc în cele două locații. Conform vecinilor acestora, Primăria tot promite că îi va muta din această zonă, însă nu acum, în plină iarnă, ci probabil la primăvară. Aceiași vecini mai afirmă  și că doar două-trei familii de romi au acte pe imobilele în care locuiesc, restul făcându-și barăci în mod ilegal, fără acte, fără autorizație, cum se practică de multe ori la Cluj, chiar și de către unele familii de vază ale municipiului și județului.

Ziar de Cluj a trimis o solicitare oficială Primăriei Cluj-Napoca pentru a afla dacă familiile de romi care locuiesc pe strada Gării, la intersecția cu strada Oașului, și la capătul străzii Stephenson sunt în evidențele Direcției de Asistență Socială și ale Poliției Locale, dacă Serviciul Control Urbanism și Disciplină în Construcții a întreprins vreodată verificări în ceea ce privește legalitatea construcțiilor de aici, în care se pare că locuiesc peste 100 de persoane.

În urma sesizării adresate de către Ziar de Cluj, Poliția Locală a efectuat controale pe strada Stephenson, identificând romii care locuiesc aici, somându-i pe proprietari să salubrizeze zona. De asemenea, reprezentanții Primăriei ne-au confirmat că, pe parcursul anilor, pe această stradă s-au construit mai multe locuințe improvizate, ca extinderi la imobilele existente:

„Ca urmare a acțiunii comune întreprinsă de către polițiștii locali și agenți de la Secția 1 Poliția municipiului în data de 18.01.2017 pe strada G. Stephenson conform planului de acțiune nr. 19898/16.01.2017 vă comunicăm următoarele:

- pe linie de ordine publică au fost identificate ca având domiciliile la nr. 15 de pe strada G. Stephenson un număr de 7 persoane

- pe linie de control mediu au fost lăsate un nr. de 13 invitații proprietarilor din imobilul mai sus menționat pentru a se prezenta la biroul Serviciului protecția mediului cu contractele de salubritate menajeră, urmând a se lua măsurile legale care se impun; de asemenea, au fost somați să salubrizeze zona respectivă și să folosească pentru sistemele de încălzire combustibil solid de calitate pentru a nu polua zona

- pe linie de urbanism și disciplina în construcții, în urma repetatelor acţiuni desfăşurate pe str. G. Stephenson nr. 15, s-au constatat următoarele aspecte:

- Imobilul din strada G. Stephenson nr. 15, este o construcție veche, cu regim de înălțime parter, realizat din zidărie de cărămidă, acoperiş şarpantă din lemn şi învelitoare din ţiglă cu patru apartamente.

Precizăm faptul că imobilul se află în coproprietate (două firme private şi familii de rromi).

Din actele prezentate şi din discuţiile purtate cu familiile de rromi, rezultă faptul că sunt patru apartamente, trei dintre ele sunt proprietate personală, iar un apartament este deţinut cu contract de închiriere, încheiat între SC Transilvania Construcţii SA şi o persoana fizică.

Pe parcursul anilor, în această locaţie s-au construit mai multe locuinţe improvizate din diferite materiale, debarale, corturi din materiale recuperabile, obţinându-se astfel extinderi şi improvizaţii la imobilul existent, aici locuind persoane - rude de sânge sau rude colaterale ale proprietarilor apartamentelor sau ale chiriașilor rromi;

Cu ocazia controlului efectuat la data de 18.01.2017, nu au fost constatate alte lucrări de construire faţă de controalele efectuate în ultima perioadă a anului 2016”, ne-au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Așteptăm ca Primăria să își facă treaba până la capăt și să ia măsurile legale care se impun în cazul barăcilor improvizate în care locuiesc romii de pe strada Stephenson, legea fiind lege pentru toți!

Comentarii

Alex

04.02.2017 18:46

Primăria nu a luat nici o măsură de peste trei zeci de ani aici .Aveți impresia că pe Boc il doare undeva de romanii de aici,țiganii și sociali să trăiască bine pe spatele fraierilor de Romanii că doar ei sunt viitorul

Adauga comentariu