Serbia si Bosnia-Hertegovina cer ajutor. Clujenii le intind mana

Impresionati de drama sinistratilor din tarile vecine, clujenii le sar in ajutor. Crucea Rosie Cluj incearca sa le dea o mana de ajutor oamenilor afectati de inundatiile care au maturat Serbia si Bosnia Hertegovina. La nivel national, Crucea Rosie s-a mobilizat cu un numar de SMS si un cont deschis pentru donatii in bani.

Ieri a fost lansat Apelul Umanitar: Inundatii in Balcani, menit sa ii ajute pe cei afectati de inundatiile istorice din Serbia si Bosnia. Incepand de luni, 19 mai, persoanele care doresc sa contribuie pot dona online pe www.crucearosie.ro si prin SMS la numarul de telefon 8829 (2 euro/SMS).

“De la Cluj nu se aduna alimente sau haine, suportul nostru se face strict in bani, prin sms sau online. Nu-ti permiti sa trimiti orice fel de lucruri in zona afectata; cei de la Crucea Rosie de acolo vor decide care de ce au nevoie. Daca au nevoie de bani, le vom transfera banii”, spune Simona Bratu, director Crucea Rosie, filiala Cluj.

Aceasta spune ca ajutoarele trebuie gestionate si monitorizate cu atentie, lucru care in Romania este destul de greu de realizat.

“Cand se intampla o catastrofa, toti duc ajutoare, fara sa existe o minima gestionare a acestora. La noi, toti duc haine, mancare, le arunca in apa, apar organizatii peste noapte care se implica… totul se face dezorganizat si dezordonat. Ajutorul trebuie acordat pe etape, asta trebuie sa invete romanii”, mai spune Simona Bratu.

Distrugeri mai mari decat in perioada razboiului

”Inundatiile din Bosnia reprezinta cea mai mare catastrofa resimtita de tara noastra vreodata. Distrugerile sunt mai mari decat cele din perioada razboiului. Suntem recunoscatori Crucii Rosii Romane pentru apelul lansat si fiecarui roman care va sprijini apelul Inundatii in Balcani” a declarat Duško Kovacević, Ambasadorul Bosniei-Hertegovinei in Romania.

Ambasadorul Serbiei la Bucuresti, Branco Brancovici, a transmis astazi un mesaj catre autoritatile si cetatenii din Romania prin care solicita ajutor pentru tara sa.

"Ii rugam pe toti cei care au posibilitatea sa ne ajute, sa o faca, sa ne ajute in masura in care pot. Contam pe sprijinul tuturor tarilor membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania. Ne asteptam ca Guvernul Romaniei sa actioneze in consecinta", a transmis ambasadorul.

Autoritatile din Romania vor pune la dispozitia Serbiei una din cele 5 pompele de evacuare a apei de care tara noastra dispune. Pe langa utilaje, Romania va trimite in Serbia si Bosnia ajutoare pentru sprijinirea sinistratilor, paturi, apa si alimente.

sursa foto: realitatea.net

Adauga comentariu