Sera boliviană din Cluj – VIDEOREPORTAJ

Walipini, o seră specifică zonelor aride muntoase din Bolivia, funcționează foarte bine și în România. În plină pandemie, un clujean, activist de mediu, a construit așa ceva în satul Feleacu din județul Cluj. Ideea i-a venit în urma unei discuții cu un prieten din Miercurea Ciuc.

Clujeanul a săpat o groapă de 1,70 de metri adâncime și diametrul de 4,8 metri. A avut nevoie de 3 tone de piatră pentru susținerea structurii. Cupola este acoperită cu folie profesională de seră. În mai puțin de două luni totul a fost gata.

O mică provocare a fost găsirea unei metode pentru păstrarea temperaturii constante.

Punctul de atracție al serei boliviene este rucola tower, pentru care clujeanul a creat un mic sistem de irigații cu apă de ploaie.

Poziționarea plantelor din walipini se face într-un anumit fel. Nimic nu este haotic.

Diferența dintre roșiile cultivate în seră și cele de afară este uimitoare.

Dacă vă gândiți să construiți acasă o astfel de seră, vă mai spunem că timpul necesar pentru realizarea ei este de mai puțin de două luni, iar costurile sunt sub 2.000 lei.

Videoreportajul integral îl puteți urmări mai jos:

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Adauga comentariu