Senzational, soferi! Etilotestul nu este proba judiciara

Magistratii Tribunalului Alba au hotarat in mod irevocabil ca aparatul alcooltest marca Drager, folosit de Politia Romana pentru constatarea contraventiei “conducerea sub influenta bauturilor alcoolice”, nu este omologat si verificat metrologic, astfel ca rezultatele testarii cu aceste aparate nu constituie probe judiciare care sa poata fi luate in considerare de instantele judecatoresti, arata portalul Avocatura.com.

Tribunalul a constatat ca agentul de politie a procedat gresit intocmind procesul verbal doar pe baza testarii cu aparatul etilotest, mijloc ce semnaleaza doar prezenta etanolului in aerul expirat, informatiile de masurare pe care le furnizeaza nefiind suficient de exacte. Agentul de politie trebuia sa foloseasca apoi un etilometru pentru stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat, acesta fiind, spre deosebire de etilotest, omologat si verificat metrologic.

Decizia data de magistratii Tribunalului Alba constituie un precedent de care se pot folosi toti cei sanctionati doar pe baza etilotestului.

"Ceea ce am facut a fost sa conving si instanta de recurs ca mijlocul de constatare a contraventiei este unul nelegal, in baza unei adrese de la Laboratorul National de Metrologie. Indraznesc sa speculez ca orice contestare a unui proces verbal cu etilotest are sanse de castig de 100%. Aparatele etilotest utilizate in prezent de Politia Romana - dupa stiinta mea, la nivel national - doar semnaleaza prezenta alcoolului, nu fac proba. Eu am avut primul caz de acest gen in urma cu 6-7 ani. Cum este posibil ca pana acum Politia sa nu se doteze cu etilometre? Poate fi vorba de nestiinta sau de rea-vointa”, a declarat pentru Avocatura.com avocatul Mihai Baco.

Foto: citynews.ro

Comentarii

Radu

03.10.2014 12:48

Spor la baut si condus!

electro

03.10.2014 13:10

nu vad de ce atata fuss... nici pana acum nu era... de aceea erai trimis la recoltat de sange... ca agentul de politie a procedat gresit intocmind procesul verbal doar pe baza testarii cu aparatul etilotest e alta treaba, dar nu inseamna ca pana acum era proba. hai ca aveati teme mai interesante. pentru chestii deastea sa dai 5EUR/luna?

Adauga comentariu