Din oras

Sensul giratoriu de pe Frunzișului costă 2 milioane euro. Boc consideră că prețurile apartamentelor nu vor crește

Construirea sensului giratoriu de pe Frunzișului a fost una din condițiile pe care a trebuit să le îndeplinească constructorul blocurilor Wings pentru a primi autorizație de la Primărie. Inițial sensul giratoriu a intrat în sarcina Lidl, dar compania a invocat probleme legate de teren și a scăpat de realizarea acelei investiții. În urmă cu câteva zile, vicepreședintele USR Cluj, George Trif aprecia că cei 2 milioane euro necesari pentru sensul giratoriu sunt incluși în prețul apartamentelor Wings și că de fapt cumpărătorii sunt cei care vor plăti acel sens giratoriu.

Primarul Emil Boc a declarat, vineri, într-o emisiune online că regula interesului public spune clar că investitorul fie așteaptă până când autoritățile publice fac utilitățile, fie le face el pe cheltuiala proprie. Primăria a condiționat emiterea autorizației pentru Wings de realizarea sensului giratoriu.

„Dumneavoastră, dacă ați fi primar în locul meu cum ați face? Ați lua de la toți clujenii ca să faceți o investiție de care profită în primul rând un investitor privat sau ați folosi acei bani în interes public pentru a face un parc, o stradă care deservește toți cetățenii și care este de zeci de ani modernizată? Acesta este regula interesului public. Investitorul privat fie așteaptă până când Primăria are în planul de investiții acel obiectiv de dezvoltare – și noi îl aveam, o dată cu centura acel obiectiv era prevăzut, dar dacă vrea să îl facă mai repede, evident că nu vei pune bani publici de la fiecare cetățean, ci investește privatul. Asta e prevăzut în lege, nu am inventat-o eu. Și nu știu de ce se face atâta tam tam pe marginea unui subiect legal”, a declarat primarul Emil Boc, atunci când a fost întrebat de către moderatorul emisiunii dacă acel cost de 2 milioane euro va duce la creșterea prețurilor apartamentelor.

Primarul a apreciat că astfel de investiții depind de decizia investitorului. Dacă acesta consideră că își permite să facă ceva pe cheltuiala proprie, înaintea autorităților publice, atunci va face acel lucru.

“Dacă el apreciază că economia de piață îi oferă posibilitatea să-și vândă apartamentul cu investițiile pe care le face, le face, dacă nu așteaptă până când utilitățile publice sunt realizate. Acolo e previzibil ca vor fi utilități publice pentru că în centura metropolitană este prevăzut coridorul acesta Frunzișului direct până în centură. E o decizie a investitorului care are de ales între cele două situații. Noi nu puteam să îi dăm aprobare să facă investiția privată fără acel sens giratoriu, pentru că nu poate ieși cu dronele de acolo deocamdată, pentru că nu sunt încă mijloace de mobilitate folosite.

Este firesc ca investitorii să susțină investițiile și de școală și de grădiniță sau să aștepte până când statul, conform planului și bugetului limitat pentru că statul nu are un buget nelimitat, după cum nici o familie nu îl are. Eu nu am putut să îmi cumpăr casă nici în Cluj-Napoca, nici în Florești, nici în Feleacu, Baciu, Ciurila, adică în inelul unu, și atunci m-am dus la inelul următor, în Câmpenești. Nu am facilități, e un vis să am asfalt, dar e ok. Am răbdare și îl înțeleg pe primarul din Apahida, dar a fost opțiunea mea. Nimeni nu te obligă să îți iei într-o parte sau în alta”, a mai spus Boc.

Citește și: 

Șoferii se plâng de circulația de pe Frunzișului. Sensul giratoriu la care se lucrează acum trebuia făcut în 2016. Boc: „Lucrarea este complicată” – FOTO și VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *