Editorial

Semne bune anul… n-are!

Este primul meu editorial din acest an și o să încep prin a vă ura „La mulți ani!” O să rămân în aria urărilor de început de an pentru că îmi vin în minte, nostalgic, câteva versuri din Plugușorul de altădată, cu care mergeam și eu în copilărie: „Iarna-i grea, omătu-i mare / Semne bune anul are”. Deocamdată la noi încă omătul nu-i mare, iar despre semne, ce să mai vorbim, e tocmai pe dos, semne bune anul n-are!

Am intrat în noul an cu o brambureală „made in Romania” pe tema noilor contracte pentru furnizarea energiei electrice odată cu liberalizarea: oamenii nu au fost informați clar, care e contractul mai avantajos, care este prețul final, care sunt operatorii mai competitivi. Avem cel puțin două instituții care ar fi trebuit să facă lumină – ce ironie! în acest caz, Ministerul Energiei și ANRE – care se numește pompos Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, dar fiecare aruncă vina una pe cealaltă pentru bâlbâiala cu noile contracte. Această ANRE este doar una dintre autoritățile statului plină de oameni ai partidelor ținuți pe bani frumoși în diverse sinecuri.

Tot la acest început de an s-a mai consumat un nou episod din telenovela „TVR, aceeași…”, pe care o vedem de 30 de ani. Să nu vă faceți iluzii, nu se va întâmpla nimic notabil, nici de data aceasta, eventual Garcea va fi înlocuit, probabil, cu Axinte, iar Gradea va fi schimbată cu o altă Doină pe placul noilor stăpâni de la butoanele puterii politice.

Pentru că am ajuns la puterea politică, ce părere aveți despre cum încearcă Klaus Iohannis să-și sporească influența asupra Guvernului, prin întâlniri succesive ba cu miniștri USR PLUS, ba cu miniștri PNL? Dar despre lupta pentru putere din interiorul PNL, când liberalii ar trebui să se concentreze pe guvernare, care oricum a fost obținută după o înfrângere rușinoasă în alegeri?

Un alt partid-alianță care uită că se află la putere este USR PLUS, miniștrii săi fac dezvăluiri în presă, deși decizia este la ei. Ce-i oprește să facă ordine în ministerele pe care le păstoresc? Schimbați, domnilor, ceea ce nu merge, că sunteți în fruntea bucatelor! Sau vă faceți imagine, pentru așteptatele alegeri anticipate, pe care ați putea să încercați să le declanșați? Și dacă nu se va ajunge la alegeri anticipate, ce faceți, stați patru ani într-o campanie electorală continuă?

Câteva cuvinte vreau să spun și despre vaccinul anti-Covid, care a ajuns, din fericire, zic eu, și în România. Nici nu a început bine vaccinarea și deja se ceartă primăriile cu Ministerul Sănătății pe tema cine va asigura plata pentru amenajarea centrelor de vaccinare. În loc să-i sune pe cei implicați și să rezolve problema într-un fel sau altul, primarul Clujului, Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România, nu a ratat această ocazie ca să-și mai facă un pic de imagine, prin externalizarea scandalului în presă. De fapt, la noi, cam așa se rezolvă problemele, doar prin scandal și presiune, nu funcționează rotițele statului dacă nu sunt unse cu un pic de circ politic ieftin.

Ne-a mai atras atenția în acest început de an o anchetă DNA la care nu știi cum să reacționezi, să plângi sau să râzi? Un fost ministru liberal din guvernul Orban este acuzat că a luat spagă mai multe zeci de tone de tablă! Păi, dacă o țin în ritmul ăsta, ce o să facă, o să ajungă să ia șpagă în tone de cuie? Doamne ferește…

Despre noul prim ministru Florin Cîțu nu avem ce să zicem prea multe pentru că de-abia și-a început mandatul și nu prea a făcut nimic deocamdată. Ba, să nu mint, a făcut ceva, a zis că bugetul pe acest an, în care deja suntem de 10 zile, va fi aprobat în Guvern în luna februarie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *