Semintele in regimurile alimentare

In seminte stau ascunse o multime de vitamine, minerale si alti nutrienti binefacatori. Semintele sunt sanatoase pentru inima, au fibra, vitamine si minerale; cele de in si soia reduc colesterolul. Daca mancati seminte de floarea soarelui, dovleac sau in, organismul dvs. va beneficia de un aport de substante nutritive vitale, si nu doar de calorii goale.

Terapia cu seminte

Consumate crude, semintele fructelor si legumelor sunt adevarate medicamente naturiste. Statisticile spun ca romanii rontaie mai multe seminte (mai ales cele floarea-soarelui si dovleac) decat americanii, considerati cei mai mari consumatori de popcorn. Semintele legumelor si fructelor si-au gasit din vechime o intrebuintare la romani mult mai valoroasa: leac pentru diferite afectiuni. Semintele faceau parte din retetele magice ale vindecatorilor de odinioara, iar azi sunt ingrediente pentru cele mai eficiente preparate naturiste. Consumate crude, au efectul cel mai puternic.

Pe vremuri, taranii le considerau pastratoarele vietii, adevar demonstrat si de medicina moderna care a descoperit ca, inainte sa se transforme in plante verzi, semintele contin energii uriase si substante benefice pentru organism. Terapia cu seminte nu presupune consumul exclusiv al semintelor, ci in combinatie cu un regim sanatos bazat pe legume si fructe.

Pentru a fi eficiente terapeutic, semintele se mananca neprajite, deoarece prin preparare termica, cea mai mare parte a proprietatilor lor vindecatoare este distrusa. Din seminte se pot prepara si remedii sub forma de pulberi, tincturi, uleiuri, decocturi, cataplasme sau infuzii. Mai trebuie stiut ca semintele, desi par uscate si moarte, sunt organisme vii, bogate in nutrienti. De aceea, consumul semintelor intre mese, in locul gustarilor, pe langa rolul extrem de benefic, si satura. Nu intamplator terapia cu seminte este inclusa in regimurile dietetice.

Semintele de in

Contin acizi grasi Omega 3 si fibre, care au calitatea de a proteja inima si vasele de sange de efectele colesterolului „rau” si ale imbatranirii. Acestia au rol antiagregant si, prin urmare, previn riscul atacurilor de cord. Semintele de in mai contin si compusi care sunt studiati pentru potentialul lor de a reduce tumorile .Specialistii recomanda 1-2 lingurite cu seminte de in, in fiecare zi, in cure de doua saptamani, cu pauze de doua-trei luni. Pisati semintele si adaugati-le la iaurt sau cerealele pe care le consumati la micul dejun.

Un studiu a aratat ca doua lingurite de seminte pisate pe zi reduce cu 18 % LDL-colesterolul. Magazinele de produse naturiste vand seminte de in si uleiul obtinut din acestea, dar pentru colesterolul ridicat ar trebui sa mancati semintele. In cazul in care cumparati semintele intregi, macinati-le inainte de a le consuma deoarece in caz contrar vor trece prin organismul dvs. fara a fi digerate.

Semintele de soia

Proteinele din soia sunt singurele proteine vegetale complete. Ele contin toti aminoacizii esentiali, precum si fier, calciu, magneziu, vitamina E, riboflavina, vitamina B1 si B2 si alte grasimi benefice.

Soia contine izoflavone, compusi antioxidanti care pot contribui la prevenirea unor forme de cancer, a osteoporozei si a bolilor cardiovasculare. Cercetarile indica faptul ca 25 g de proteine din soia contin cantitati benefice de izoflavone Au calitati antiseptice pentru tractul urinar, fiind indicate in combaterea infectiilor urinare si in litiaza urinara. Pentru ca sunt si energizante, se recomanda persoanelor care fac efort fizic.

Boabele de soia au un continut ridicat de proteine (38-40%, fata de 15-20% cat contine carnea), au aminoacizi esentiali, lipide (12-25%,), saruri minerale si o gama larga de vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K, P). Pentru a profita de acesti nutrienti, puteti consuma o lingura de germeni pe zi, la 48 de ore dupa ce semintele au incoltit, in cure care pot dura intre doua saptamani si o luna.

Semintele de chimen

Se folosesc pentru tratarea balonarilor intestinale (efect carminativ), facilitand eliminarea gazelor din stomac. Pentru sporirea acestei actiuni, chimenul se poate asocia in parti egale, cu fenicul si coriandru. Cel mai usor mod de a folosi chimenul este infuzia: o lingurita si jumatate de seminte la 250 ml de apa clocotita. Se bea in trei reprize, dupa mesele principale. Chimenul este un stimulent al secretiilor gastrice, regleaza functiile stomacului, este antiinflamator intestinal, antiseptic gastric si intestinal. In plus, este diuretic si fluidifica secretiile bronhice.

Celebru pentru combaterea gazelor la stomac si a aerofagiei, chimenul se prepara in felul urmator: se opareste o lingurita de seminte cu o cana de apa, se lasa sa se infuzeze 10 minute, apoi se bea cate o ceasca dupa fiecare masa. Datorita principiilor sale active, chimenul ajuta in tratarea enterocolitelor, mareste diureza si lactatia mamelor care alapteaza, stimuleaza pofta de mancare si este vermifug. Semintele se folosesc si la conservarea muraturilor, pentru a-i da painii o aroma deosebita, in branza, iaurt. In India se foloseste chimenul alb, care are un cu totul alt gust si aroma; cu el se condimenteaza mancarurile cu orez si legume. Infuzia cu seminte de chimen este recomandata in guturai.

Semintele de susan

Semintele de susan contin vitaminele A, B, C, E. Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa. Arsurile se trateaza cu un terci din seminte de susan rasnite si apa. Se schimba pansamentele de 2-3 ori pe zi, pana la vindecare.

Susanul poate inlocui sarea. Se amesteca 5 linguri de seminte de susan, cu 3 linguri seminte de in si o lingura de sare de mare, prajita in prealabil intr-o tigaie uscata. Amestecul se pastreaza intr-un borcan inchis bine. Semintele de susan contin si proteine, cu 50% mai mult decat se afla in carne. Sunt foarte bogate in calciu si inlocuiesc cu succes laptele.

Consumul de susan previne osteoporoza. Semintele au o mare valoare energetica, aduc un aport insemnat in afectiunile de nutritie, sunt laxative, emoliente, antitumorale si ajuta la detoxifierea ficatului si a rinichilor, intaresc sistemul imunitar, cresc fertilitatea si sunt afrodisiace. Semintele de susan sunt o sursa buna de seleniu, magneziu si fosfor, avand un continut scazut de colesterol si sodiu.

Semintele de mustar

Scad nivelul colesterolului. Se administreaza cu 30 minute inainte de fiecare masa, cate o lingurita. Dupa 3 saptamani de tratament, colesterolul ajunge la normal, iar dupa 4 luni, lipidele din sange se normalizeaza. In medicina populara romaneasca, faina din seminte de mustar se foloseste pentru diminuarea durerilor reumatismale, in comprese pe locul afectat, atat timp cat suporta pielea. Rezultatele sunt spectaculoase.

Semintele de mustar sunt bune si contra durerilor de dinti, daca se amesteca pe partea unde se afla dintele bolnav. Semintele de mustar negru dau mancarurilor cu legume un gust putin iute si normalizeaza activitatea hormonala.

Semintele de floarea-soarelui

Sunt cele mai populare seminte consumate la noi si au multiple intrebuintari in medicina naturista. Sunt un remediu de baza in combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii. De asemenea, se folosesc in cure pentru tratarea sterilitatii si impotentei vasculare si hormonale.
Uleiul obtinut prin presare la rece se poate folosi pentru dezintoxicarea organismului, prevenirea afectiunilor gingiilor, tratarea bolilor respiratorii ale cailor superioare. Se ia o gura de ulei in fiecare dimineata, pe nemancate, si se suge vreme de 10 minute, apoi, lichidul plin de microbi, se scuipa si se clateste gura insistent.

Semintele de floarea-soarelui contin o cantitate substantiala de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din peretii arterelor. Sunt bogate in vitamina E, un antioxidant care previne aparitia bolilor de inima. Sunt recomandate mai ales femeilor gravide si copiilor, pentru continutul ridicat de vitamine B. Semintele de floarea-soarelui au darul de a reduce pofta de nicotina, iar infuziile fortifica vasele de sange si nervii, amortizand impactul renuntarii la tutun.

Semintele de dovleac

Dietologii din Japonia pun semintele de dovleac (bostan) pe primul loc in tabelul produselor alimentare, deoarece ele contin 36-52% grasimi, vitamine, microelemente si, mai ales, zinc. Sunt recomandate in lupta cu prostatita, constipatia si balonarea. Sunt diuretice, intaresc muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina metalele grele din organism.

Pentru tratarea acestor afectiuni, se prepara laptele de bostan dintr-un pahar de seminte pisate intr-un vas de lut si trei pahare de apa clocotita. Se strecoara, se stoarce bine terciul si se bea lichidul obtinut de trei ori pe zi, cate 1/2 de pahar, inainte de masa.

In caz de limbrici (viermi intestinali), se prepara un amestec din 30 g de seminte crude de bostan, cu pielita verde, 50-60 ml de apa si o lingurita de miere de albine. Se ia pe nemancate, cate o lingurita, timp de o ora, pana se epuizeaza toata doza, apoi se face o clisma.

In cosmetica, semintele de dovleac improspateaza tenul. Semintele crude se piseaza bine, se amesteca cu apa clocotita (1:10) si se fierb pana se obtine o pasta omogena care se aplica pe fata pentru 15-20 minute.

Specialistii in medicina naturista incurajeaza consumul semintelor de dovleac, care desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, dar au si rol adjuvant in cancer, leucemie, scleroza sau diverse boli greu vindecabile. Se mai recomanda in alimentatia persoanelor cu boli hepatice, cardiovasculare, femeilor insarcinate si copiilor.

Leacuri si remedii cu alte seminte

Se considera ca semintele de struguri sunt niste antioxidanti foarte puternici, cu rol in combaterea cancerului. Sunt bune remedii impotriva artritelor, alergiilor, problemelor de circulatie, diabetului si a problemelor de vedere.

Semintele de coriandru, preparate sub forma de decoct reduc colesterolul rau. Este un bun diuretic si stimuleaza actiunea rinichilor.

Siropul din seminte de mac trateaza raceala, iar infuzia calmeaza durerile de dinti si urechi. Semintele de mac mai au si efect sedativ.

Semintele de patrunjel vindeca insuficienta cardiaca. Macerate in tuica, ajuta la disparitia petelor de pe piele.

Semintele de artar sunt recomandate in caz de colecistita. In timp, dispar durerile in zona ficatului, creste pofta de mancare.

Semintele de fenicul sunt recomandate la bronsita cronica cu tuse.

Pentru tratarea lipsei de iod, se mesteca 8 seminte de mar, care asigura doza zilnica de iod. Atentie, semintele contin si o cantitate mica de cianura!

Pentru potenta, prostata si pietre biliare: se amesteca 3 linguri seminte de pepene galben, 3 linguri seminte de dovleac si 5 linguri miere de albine.

Semintele de pepene rosu pisate, amestecate cu ulei de masline, elimina pietrele de la rinichi. Cu trei linguri de lapte, vindeca hemoragiile uterine.

Semintele de ridiche neagra sunt bune la vindecarea ranilor, escarelor si ulcerului varicos.

Semintele de morcov ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi si fiere.

Durerile in gat provocate de raceala se amelioreaza cu 1/4 de pahar de seminte de rodii fierte in 250 ml apa. Se bea lichidul fierbinte.

Pentru indepartarea mirosului de peste, se fierb seminte de anason. Decoctul din seminte de anason este foarte bun in astm bronsic.

Semintele de ardei iute in apa fiarta si miere sunt bune contra durerilor de gat.

Decoctul din seminte de gutui se foloseste intern in cazul bronsitelor, al tusei cu sange, al hemoragiilor uterine, si extern, sub forma de comprese ca mijloc antiinflamator in afectiunile ochilor, in arsuri, iritatii ale pielii si in anghine (gargara).

In caz de artroza, se recomanda comprese calde din decoct de seminte de brandusa de toamna.

Mancati in fiecare dimineata o mina de seminte de susan negru foarte bogate in calciu.

Uleiul obtinut din seminte de urzica mare este cel mai bun remediu in otravirile cu ciuperci.

Cateva seminte de salvie puse in apa pentru baia picioarelor duc la diminuarea transpiratiei si a mirosului neplacut.

Semintele de frasin au proprietati afrodisiace...

.ro
Foto: sxc.hu

Adauga comentariu