Seful Garzii Forestiere Cluj, Ghita Moale, moale ca fularul, uita ce a patit fostul sef, curentat de DNA. Belisul e belit de padure si ordinarul de Moale crede ca se poate acoperi de hartii. In birouri, culmea!, materiale promotionale cu Schweighofer!

Surse din interiorul Gărzii Forestiere Cluj, o agenție la fel de anonima și ineficientă ca defunctul Inspectorat Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV), ne-au atras atenția asupra unui amănunt pe cât de hilar, pe atât de grav. Puși în gardă de ancheta despre dezastrul ecologic și social de la Beliș pe care Ziar de Cluj și NCN o vor difuza luni în exclusivitate, anumiți membri din conducerea instituției se bat liniștiți pe burtă și își freacă mâinile așteptând să “ne-o dea peste bot” cu documente și acte prin care să arate că ei “sunt acoperiți”.

Ce credeți că au făcut stimablii? Conform aceleași surse, conducerea Gărzii Forestiere s-ar fi asigurat din timp că, în cazul in care vor exista niște jurnaliști mai băgăcioși sau membri ai societății civilie care vor pune întrebări incomode despre pădurile de la Beliș, ei să producă imediat documente prin care să dovedească, alb pe negru, că au încercat să facă tot ce le-a stat în putere, dar, vezi Doamne!, nu au putut interveni la timp din alte cauze ce nu țin de ei. Printre scuzele penibile citate în documente ar fi, țineți-vă bine, iarna grea, care i-ar fi împedicat să intervină în zonă.

Într-adevăr, iarna-i grea, omătu' mare, vorba poetului, dar spre ghinionul lor, clujenii nu sunt nici proști si nici n-au memoria atât de scurtă. Furtunile care are doborât zeci de mii de hectare de pădure s-au întâmplat în septembrie 2017. De atunci și până acum, daca ar fi vrut, puteau să facă ceva concret în teren.

Oamenii cu care reporterii au vorbit ne-au spus că nu și-au mai primit lemnele de aproape doi ani. Primarul e acuzat de furt de lemne într-un dosar în anchetă în derulare despre care oficialii Gărzii se fac că nu știu.

Mai mult, când jurnaliștii Ziar de Cluj și NCN au solicitat reprezentanților Gărzii Forestiere răspunsuri în scris și date concrete privind situația de la Beliș, aceștia n-au catadicsit să răspundă, încadrându-se astfel în buna tradiție a instituțiilor publice clujene de a ignora întrebările jurnaliștilor în speranța că “fraierii” vor obosi sau se vor lăsa păgubași.

Si când aceiași reporteri au mers cu camera ascunsă peste cei de la Garda Forestieră, au fost dați afară în șuturi și amenințați cu judecata, însă nu înainte să descopere cum funcționează cârdășia dintre stat și mafia lemnului.

Așa că, oricât de “asigurați” se cred nababii de la Garda Forestieră (da, termenul e corect; intrați numai pe site-ul insituției să vedeți ce salarii au angajații), îi asigurăm că materialul de mâine e doar începutul unui șir lung de anchete despre masacrul din pădurile României, iar la o adică, dacă vor să fie cu adevărat de ajutor, pot să ia tot vraful de documente pregătit ca gargară ieftină și să-l ducă celor 40 de familii din Beliș care n-au cu se să se încălzească și să-l doneze ca material de foc, că la altceva nu le va folosi oricum. Casele sunt ușor de găsit. Uitați-vă după coșurile fără fum și geamurile înghețate bocnă.

PS: Sa nu uitati sa va uitati la NCN in aceasta seara de la ora 21, la Ancheta Saptamanii. Reporterii Mircea Barbu si Mihaela Trif o sa va arate ce inseamna hotia de la Belis. Printre imagini, una incredibila. La sediul Garzii Forestiere Cluj, pe masa unuia dintre inspectori, se lafaiau materiale promotionale de birou cu sigla Schweighofer, ucigasii padurilor Romaniei. Va dati seama cam cata "obiectivitate" au culdusii de la Garda Forestiera Cluj atunci cand "investigheaza"...

Comentarii

Bolo

11.03.2018 18:52

Moale asta și cu Istrate au făcut tot ce le-a fost cu putință să acopere furturile de lemne din Beliș. Adică să spună Stetco și Moale daca nu s-au întâlnit cu primarul din Beliș de multe ori prin care efectuau scenarii cum să scape de anchetele Dna și ulterior a parchetelor cei vinovați de masacrarea pădurilor. Se întâlneau periodic inclusiv în sediul Gărzii forestiere. Furturile și manevrele nu sunt doar la Beliș, sunt și prin alte zone, însă o sa comentam mai încolo concret, să nu stricam surpriza pentru Moalele.

Harder

11.03.2018 19:20

Apropo de materialele de la Schweighofer, întrebării cate ciocane de marcat le-au dat prin anii trecuți deodată, fără măcar să îi verifice. Vreo șase odată. Culdusii ăștia care au frecat fasolea tot timpul pozând in zmei corecți.

Grigore Avram

11.03.2018 19:52

Eu sunt fostul șef, "curentat" în mod barbar de acest "bastion al anticoruptiei" numit DNA. La solicitarea careia am efectuat un control în 2013, în cantonul Ciurtuci de la Ocolul silvic Beliș, unde am identificat un prejudidiu adus statului român în valoare de 1150000 lei. Ce a făcut DNA? Și-a declinat competența către parchetul obișnuit. Vreți să vă spun în ce bază a scurtcircuitat DNA acest caz, care are (într-un fel) legătură cu mine? Vă rog să vă îndreptați privirea către art. 13, ali. 1), lit. (a) din OUG nr. 43/2002 și vă veți convinge de un abuz în serviciu. Eu așa îl definesc. Și vă mai recomand ceva: vedeți cum stau lucrurile cu Asociația pastorală Ciunca, care are legătură tot cu Ocolul silvic Beliș. Vă veți convinge (poate) mai bine de anumite lucruri. Cât despre mine, nu vă mai faceți probleme. Am părăsit deja "Garda". Sper, definitiv. 

ionel

13.03.2018 08:30

adevarul este ca procurorii locali sunt pe o mana cu mafia lemnului,de ani de zile refuza sa trimita in judecata pe adevaratii corupti,s-a vazut cum anul trecut procuratura huedin a refuzat sa solicite arestarea actualului primar de belis,a catorva lucratorii de directia silvica cluj si asta se datoreaza protectiei de care se bucura mafia lemnului in zona

puiu

13.03.2018 18:03

pana nu se va da o lege prin care sa se opreasca exportul de lemn brut din tara pe o perioada de cel putin 10 ani (minim pt. refacerea cat de cat a ceea ce s-a jefuit de la revolutie) ne tot amagim cu tot felul de institutii care vezi Doamne sa ne pazeasca padurile.POVESTI domnilorPOVESTI!!!.Si ar fi si mai simplu sa aplicam ad literam legile din Austria sau Germania.. 

Gorj

17.03.2018 19:58

La Iby îi mai umblii la veveriță, domnule Moale

Popescu Ioan

20.03.2018 17:09

Nu numai ca ii umbla dar o si molesteaza veverita. Ha,ha ha !!!!!

Adauga comentariu