Șeful DIICOT Cluj, Florin Mornăilă, continuă audierile în dosarul rețelei Muntean - Piroș. Ancheta e veche din 2016

Agenția Antidrog din SUA (D.E.A.) în colaborare cu cei de la DIICOT Cluj au destructurat, în ianuarie 2018, o rețea stufoasă de traficanți clujeni care vindeau medicamente interzise în SUA printr-un sistem ingenios de site-uri, call-center și conturi off-shore. Capul rețelei, clujeanul Cosmin Muntean este acuzat de procurori că ar fi făcut profituri la negru importante, de peste 12 milioane de euro. Alături de el, la vârful rețelei se află Ovidiu Piroș, patronul clinicii Union Medical. La doi ani de la percheziții, șeful DIICOT Cluj, Florin Mornăilă conduce audierile și se pregătește de întocmirea rechizitoriului. 

În cursul anului trecut au avut loc mai multe audieri în Europa, cel mai probabil pentru a vedea cum clienții reușeau să procure medicamente și droguri de risc de la rețeaiua condusă de Cosmin Muntean și Ovidiu Piroș. 

În luna februarie, procurorul șef Florin Mornăilă a dat dispoziția de restituire a unor documente ridicate cu ocazia perchezițiilor din 2018 (de la Thai Terapy, Union Medical, farmaciile din județul Cluj - din care rețeaua se suplimenta pentru clientela internațională, etc.) și audierea celorlați de martori din țară. 

Ancheta autorităților române ar fi pornit de la un telefon primit de la cei din SUA care anunțau că au descoperit o parte din clienții rețelei clujene, care au indicat site-urile prin care își comandau medicamente sau droguri de mare risc. Dosarul a fost înregistrat la DIICOT în 2016, iar după doi ani au avut loc perchezițiile la firmele și locuințele membrilor rețelei. La patru ani de la demararea anchetei, Cosmin Muntean, Ovidiu Piroș și ceilalți inculpați sunt încă în libertate fără să fie trimiși în judecată. 

Aproape patru ani fără trimitere în judecată

Numărul de identificare al dosarului arată că DIICOT a început ancheta încă din 2016. Potrivit datelor furnizate în 2018, cu ocazia perchezițiilor și a propunerii de arest pentru Muntean, Piroș și încă 11 membri ai rețelei, se arată că întreaga rețea a început să funcționeze în urmă cu opt ani. 

Afacerile au ”pornit” în anul 2012 și au vizat, în principal SUA, țară unde medicamentele au un regim special. Pentru exemplificare, rețeaua vindea xanax în SUA cu 200 de dolari cutia, în condițiile în care în România, pentru acest medicament se achita între 15 și 20 de lei, adică de 40 de ori mai puțin. 

În 2012, grupul avea doar patru persoane și nimeni nu se aștepta ca afacerile să meargă atât de bine. În timp, Cosmin Muntean a înființat trei site-uri 247medication.com, paianaz.com,125pills.com, care nu puteau fi accesate de IP-uri din România sau estul Europei. Pe aceste site-uri clientul avea convingerea că discută cu medici specialiști în boli psihice. Astfel, după ce un potențial client intra în contact cu unul dintre aceste site-uri pentru un medicament anume, i se cerea o prescriere medicală, totul pentru aparență de legalitate. Clientul era asigurat că vorbește cu un medic, în realitate cei din spatele ecranelor neavând nicio pregătire în acest sens. După ce rețeta era ”confirmată”, clientului i se solicita ca banii să fie plătiți în avans către o firmă din Cluj, care avea conturi deschise în paradisuri fiscale din Cipru sau Insulele Virgine Britanice. Apoi, după ce plata era confirmată medicamentele erau expediate, în scrisori, de la Oficiile Poștale 6 și 15 din Cluj Napoca. Procurorii susțin că blisterele cu medicamente erau astfel ambalate în scrisori ca să nu dea de bănuit autorităților vamale americane. În scrisori mai erau plasate și retețe medicale pentru a-l ajuta pe cel în cauză în fața autorităților, dacă acestea deschideau scrisoarea.

Procurorii DIICOT mai susțin că liderul rețelei a extins afacerea în cinci ani și că la un moment dat și-a înființat și o firmă, Mac Farmacons SRL, care avea și opt angajați pentru a acoperi numărul comenzilor care erau în creștere.

Tot Cosmin Muntean a fost cel care a dezvoltat relații cu farmacii și cu angajații unor depozite farmaceutice, care livrau medicamentele, asta după ce, în prima fază, erau folosite rețete false.

Printre cei cercetați se numără şi Pop Denisa Zoița  - farmacia Pedifarm Iara, Vermeșan Irina Melania - farmacia Iulfarm SRL Bonțida și Litan Iana Dana - Matia Impex SRL.

Click pe foto pentru schema întreagă a rețelei: 

Lista inculpaților: Muntean Cosmin, Muntean Cristian, Piroş Ovidiu Laurenţiu, Poruţiu Dorin Gabriel, Muntean Corina, Pop Denisia Zoiţa, Vermeşan Irina Melania, Litan Iana Dana, Miron Grigore Emilian, Boldiş Axente Sergiu, Dan Cătălin Răzvan, şi  cele patru femei care au fost plasate în arest la domiciliu: Bolojan Laura, Dreve Monica Cristina, Matei Şandor Dana Nadia.

Adauga comentariu