Seful adjunct al Gărzii Naționale de Mediu la Pata Rât: "Nu cred că aceste aprinderi sunt accidentale. A fost afectată calitatea aerului"

Incendiul izbucnit seara trecută la Pata Rât l-a adus la Cluj pe comisarul șef adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Szep Robert. Acesta, însoțit de prefectul județului Cluj, Aurel Chercheș, a efectuat, joi, o vizită de lucru la rampa de gunoi de la Pata Rât, unde pompierii încă încearcă să stingă focul. Chiar dacă încă nu s-a stabilit cauza exactă a producerii incendiului, se presupune că focul a fost pus intenționat. Iar calitatea aerului a fost serios afectată, potrivit specialiștilor.

 

"După cum vedem foarte bine aici se întâmplă lucruri nu foarte în regulă. Eu nu cred că în actualele condiții meteorologice și ce avem la fața locului. acestea sunt aprinderi accidentale. Se pare că se întâmplă niște lucruri nu tocmai în regulă. Agenția de Mediu a monitorizat calitatea factorilor de mediu, respectiv aer, s-au înregistrat niște depășiri, nu foarte mari, dar ne trag un semnal de alarmă. Depășiri de amoniac, cam o dublare a limitei admise , pe dioxidul de sulf și dioxidul de azot. La ora actuală aceste depășiri nu mai există. S-au dispersat, ne-a ajutat și vântul. Dar nu ne-a ajutat vântul că a întețit focul. În schimb, probleme mari avem pe levigat, dupăcum vedem sute de metri cubi de levigat se scurg pe zi alandala roata în jurul depozitului. Acest levigat poluează milioane de metri cubi de apă  de sol și după cum știm, ionii nitrați sunt foarte stabili în apă, sunt în formă activă mulți ani și riscăm probleme de sănătate acută ", a declarat Szep Robert. 

Și prefectul județului spune că există indicii că focul de la Pata Rât nu a izbucnit din cauze naturale. Dar se așteaptă concluzia pompierilor.

"Este extrem de improbabil să fie o cauză naturală. Eu am spus-o și aseară, o spun din nou. Din punctul meu de vedere nu este combustie spontană. Nu este natural, dar nu aș vrea să speculez", a declarat prefectul Aurel Cherecheș, în timpul vizitei la Pata Rât

 

Incendiul de la Pata Rât a fost unul violent, noaptea trecută. Zeci de pompieri au încercat toată noaptea să domolească flăcările. Nici acum, după aproape 24 de ore de la izbucnire, focul  nu este stins, iar autospecialele de stingere a incendiilor sunt încă acolo.

Adauga comentariu